Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Elwin Hodžić
0

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht. In deze nieuwe versie zijn een aantal belangrijke innovaties doorgevoerd. Zo hebben de ontwikkelaars van Gnome onder andere de GTK3-toolkit en stuurprogramma’s voor OpenGL 2.1 uit de broncode verwijderd.

Ondersteuning voor oudere grafische chips en CPU’s overboord gegooid

De compositor “Mutter“, verantwoordelijk voor de uitvoer van de Gnome-desktop via de grafische drivers, gooit de ondersteuning voor OpenGL 2.1 overboord. Dit geldt voor oudere grafische chips en CPU’s met een geïntegreerde grafische eenheid die vóór 2010 zijn uitgebracht en OpenGL ES 2.0 niet ondersteunen. Deze processors zouden sowieso niet geschikt zijn voor Gnome 44, en de Gnome-ontwikkelaars kunnen zichzelf nu tests besparen op deze oude x86-hardware.

Release-opmerkingen voor Gnome 44

De release-opmerkingen voor Gnome 44 “FortyFour” presenteren de belangrijkste wijzigingen vanuit het oogpunt van het Gnome-team in detail. De desktopomgeving zal dienen als de primaire interface voor de komende Fedora Linux 38 en zal op zijn minst gedeeltelijk worden opgenomen in Ubuntu 23.04, die op 21 april zal uitkomen.

Verbeteringen voor Wayland

Bijna geen enkele versie van Gnome komt voorbij zonder verbeteringen voor de werking onder Wayland. Gnome 44 biedt nu ondersteuning voor het stukje bij beetje schalen van grafische elementen met Wayland, wat nu ook stappen tussen 100 en 200 procent mogelijk maakt.

Voorheen was dit ook mogelijk, alleen moest je dan wel werken via een aantal omwegen. Zo gebruikte Gnome de compositor om een experimentele functie te implementeren om de bureaubladelementen in tussenstappen te vergroten.

Fractional scaling in Ubuntu 22.10

Ubuntu 22.10 bood al de mogelijkheid van “fractional scaling”, maar dit leidde tot vervaging en weergavefouten in programma’s. In Gnome 44 is er nu eindelijk een nieuwe oplossing. Deze oplossing maakt gebruik van het netjes geïmplementeerde Wayland-protocol “wp-surface-scale-v1”, dat al beschikbaar is in KDE Plasma 5.27. Hiermee kunnen grafische elementen op een pixel-precieze manier worden geschaald zonder interpolatie.

Handige snelkoppelingen in systeemmenu

De Gnome Shell breidt de onlangs geïntroduceerde snelkoppelingen in het systeemmenu uit met een lijst van Bluetooth-apparaten die al zijn geregistreerd.

Dit nieuwe menu biedt ook meer controle over lopende applicaties op de achtergrond die geen eigen programmavenster hebben. Het dient ook als vervanging voor de applicatie-indicatoren die Gnome al een tijdje niet meer had, die alleen zichtbaar waren via een niet-officiële extensie.

Vernieuwde Toegankelijkheidssectie in Instellingen

Er is een vernieuwde sectie Toegankelijkheid in Instellingen gekomen in de nieuwe release van Gnome 44. Hierin staat het groeiende aantal opties niet langer in één lang menu. Zo hebben verschillende opties een eigen categorie gekregen. Dit maakt het gemakkelijker om de toegankelijkheidsopties te vinden en te gebruiken.

Grafische afbeeldingsvoorbeelden in bestandsbrowser

De bestandsbeheerder van Gnome 44 heeft een wijziging ondergaan die ook dialoogvensters voor bestandsselectie beïnvloedt. Zo is er nu een afbeeldingsvoorbeeld beschikbaar voor bekende grafische formaten in de bestandsbeheerder.

Om muisklikken te besparen, kun je in de instellingen van de bestandsbeheerder een uitvouwbare boomstructuur krijgen met de optie “Uitvouwbare mappen in lijstweergave”.

Een nieuwe truc van de bestandsbeheerder is om afbeeldingsgegevens op het klembord rechtstreeks naar een grafisch bestand in PNG-indeling te schrijven door met de rechtermuisknop in een beschrijfbare map te klikken en “Plakken” te selecteren.

Verbeterde weergaveprocessen voor websites

Gnome Web wil een slankere, uitbreidbare webbrowser zijn en heeft zichtbare vooruitgang geboekt. De ontwikkelaars hebben de processen voor het renderen van websites gescheiden van de weergave in het venster, wat bijzonder soepel scrollen mogelijk moet maken.

De nieuwe Gnome 44 release uitproberen

Het live-systeem kan momenteel worden gebruikt om de nieuwe Gnome-desktop uit te proberen. Let wel op dat het systeem niet bedoeld is voor productief gebruik. De Fedora Linux 38 Beta toont al Gnome in de pre-release versie Gnome 44RC.


Ontvang informatie en tips over de nieuwe Gnome 44 release, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer over

Linux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er