Starlink beschikbaar in Nederland – internet via satellieten

Marco den Teuling
1

In Nederland is Starlink beschikbaar als optie voor je internetaansluiting. Afhankelijk van je locatie kun je de dienst al bestellen via de website.

Begin dit jaar berichtten we al over de techniek achter Starlink, het satellietnetwerk van SpaceX dat wereldwijd snelle internetttoegang wil bieden. Sommige Nederlandse gebruikers die zich inschreven voor de dienst hebben al bericht ontvangen dat Starlink beschikbaar is en ook via de website van Starlink is de dienst te bestellen.

De dienst is nog niet voor iedereen beschikbaar, het lijkt erop dat alleen sommige vroege inschrijvers bericht hebben gekregen en ook op de website varieert de beschikbaarheid per adres.

Starlink satelliet internet beschikbaar in Nederland

Starlink internet is al te bestellen via de website.

Kosten Starlink in Nederland

De kosten voor Nederlandse gebruikers zijn 99 euro per maand. Daar komt nog eenmalig 499 euro voor de hardware (satellietontvanger en wifi-router) bij, plus 60 euro verzendkosten.

Dat zijn flinke bedragen, maar zeker als je geen (goed) alternatief hebt, kan het toch ook voor Nederlandse gebruikers interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan een goede internetverbinding op een schip of op een camping. In het laatste geval zou je het abonnement met meerdere mensen kunnen delen om de kosten te verlagen.

Overigens is de verbinding gekoppeld aan de ‘cell’ voor je abonnement, dus op een schip werkt het alleen binnen de grenzen van de betreffende cel. De standaard hardware is ook niet bedoeld voor mobiel gebruik.

Snelheden Starlink en betrouwbaarheid

Wat voor snelheden je voor de 99 euro per maand krijgt, is onzeker. SpaceX heeft het bij het aanbod over snelheden tot 150 Mbit/s, maar het satellietnetwerk is nog lang niet volledig uitgerold. In deze bèta-fase zouden gebruikers kunnen rekenen op 50-150 Mbit/s. Dat ligt nog ver onder het theoretische maximum van 1 Gbit/s dat Starlink zou kunnen bieden. Van de meer dan 30.000 satellieten die men wil lanceren, draait momenteel slechts een klein deel al in een baan om de aarde.

Starlink waarschuwt gebruikers verder dat hun internetverbinding ook nog kan wegvallen, de betrouwbaarheid is nog niet optimaal.

Kan ik Starlink gebruiken?

Ook als Starlink beschikbaar is, moet je het nog goed kunnen installeren op je locatie. Bij de hardware zit een driepoot voor de schotel en via je account is ook een montagekit te bestellen. Maar de schotel moet wel een goede zichtlijn hebben naar de satellieten, wat niet in elke situatie het geval zal zijn.

Starlink app Android iOS smartphone

Controleer je locatie met de Starlink app.

Om vooraf te checken of de schotel op jouw locatie goed opgesteld kan worden, kun je een een app gebruiken die Starlink hiervoor heeft gemaakt. De app is gratis te downloaden voor Android en voor iOS.

Starlink in België?

Voor België heeft Starlink eerder aangegeven dat de dienst beschikbaar moet komen in 2022.  Bij sommige adressen (zoals in Antwerpen) wordt op de site half tot eind 2021 aangegeven, dus ook in België zullen waarschijnlijk dit jaar de eerste gebruikers aangesloten kunnen worden.

Nadelige gevolgen aantal satellieten

Deskundigen waarschuwen voor botsingen en daaruit voortkomende kettingreacties in de ruimte als gevolg van het toenemende aantal satellieten in een baan om de aarde. Zie het artikel:
Internet: Satellieten en bijna-botsingen van SpaceX en OneWeb

 

 

 

 


Blijf op de hoogte van Starlink ontwikkelingen en informatie!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide informatie en reviews op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
WizzOldy
Lezer
WizzOldy

Wat velen kennelijk niet weten, de SPACE-X satellieten zijn voorzien van een op kryptongas werkende ionenmotor om in die lage banen om de aarde te blijven en te kunnen sturen. Dat is nodig omdat zo dicht bij de aarde nog (losse) gasmoleculen voorkomen die satellieten zonder voortstuwing in enkele maanden tijd zoveel zouden afremmen dat deze terug vallen in de atmosfeer. De reden om de satellieten zo laag te laten vliegen is dat een kleinere fysieke afstand tussen de gebruiker en de satelliet minder vertraging en dus een snellere reactietijd oplevert.

BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/Starlink

PS
C!T beter je huiswerk doen