Solus versie 4.1 verschenen

Daniel Dupré
0

Na de release van de Linux-distributie Solus 4 in het voorjaar van 2019, is onlangs versie 4.1 verschenen met de nodige updates. Dit zijn onder andere een nieuwe versie van de eigen Budgie-desktop en de Linux-kernel 5.4.12, die beduidend meer hardware ondersteunt.

Solus Linux

Zo worden nu actuele grafische kaarten ondersteund, zoals de AMD Radeon RX, de grafische kernen van Intels Comet Lake- en Ice Lake-processors en de Nvidia RTX 2080Ti. Ook is Mesa 19.3.2 opgenomen, die voldoet aan de OpenGL 4.6 standaard.

In Solus 4.1zitten verder voorgeïnstalleerde toepassingen zoals Firefox (72.0.2), Thunderbird (68.4.1) en LibreOffice (6.3.4.2). Ook zit er voor multimediabestanden Ffmpeg 4.2.2 in en de snelle Dav1d decoder. Gstreamer 1.16.2 verhelpt voornamelijk talrijke bugs. De libpng van de bibliotheek ondersteunt nu SSE3-commando’s, die de decodering van PNG-afbeeldingen aanzienlijk versnellen. Netwerkverbindingen worden afgehandeld door NetworkManager 1.22.4 en wpa_supplicant 2.9. Solus ondersteunt ook de nieuwe wifi-versleuteling WPA3-Personal (SAE).

De hinting- en antialias-instellingen voor lettertypen zijn nu te vinden in het gedeelte ‘Fonts’ van de Systeemvoorkeuren.

Het maximum aantal gelijktijdig geopende bestanden is in Solus 4.1 verhoogd, wat het makkelijker moet maken voor gamers om Esync te gebruiken. Dit moet een snelheidsboost geven in WINE-games.

Solus 4.1 is beschikbaar in vier versies met de desktop-omgevingen Budgie-, Gnome, Mate en KDE Plasma.

 


 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Linux kernel-ondersteuning van LTS-versies verkort van 6 naar 2 jaar

Het onderhouden van de ondersteuning voor een Linux-kernel vereist steeds meer inspanning. Met de huidige line-up zullen de ontwikkelaars binnenkort s...

Pre-order de nieuwe special: ChatGPT en andere mogelijkheden van AI

Ontdek zelf de kracht van ChatGPT en leer hoe je in een handomdraai teksten over elk onderwerp schrijft en hoe je je eigen teksten beter en mooier kun...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er