Odroid H3: single-board computer met Intel CPU

Elwin Hodžić
0

De Odroid-H3 met een Intel Celeron quadcore-cpu met maximaal 64 GB RAM, SATA- en M.2-aansluitingen kan worden gebruikt met Windows of Linux als pc, server of NAS-station.

Odroid H3: single board computer met Intel CPU


Ontvang gratis tips en info over Odroid, schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nieuwe Odroid H3(+) met Intel cpu’s

Het Koreaanse bedrijf Hardkernel rust de meeste single-board computers in zijn “Odroid” productfamilie uit met ARM-processors. Die worden daardoor vaak vergeleken met de Raspberry Pi.

De nieuwe Odroid H3 en de H3+ variant worden echter met Intel cpu’s met elk vier x86-kernen uitgerust. In de Odroid H3 zit een Intel Celeron N5105 processor. In de iets snellere variant de Odroid H3+ zit een Intel Pentium Silver N600.

Odroid H3(+) specs & benodigheden

In de praktijk komen daar nog een voedingseenheid, een of twee DDR4 SO-DIMM’s en opslag bij. De Odroid H3 heeft twee SATA-aansluitingen en een aansluiting voor een M.2-2280 ssd (PCIe 3.0 x4) aan de onderkant. Dit maakt hem zeer geschikt voor een kleine (thuis)server of NAS die slechts weinig CPU-kracht vereist.

Er zijn bijpassende behuizingen voor twee gegevensdragers in 2,5 of 3,5 inch uitvoering met ventilatoren. Ook is het mogelijk om een eMMC-module te gebruiken als een opstartmedium voor beide varianten.

Aansluitingen

De Odroid-H3 heeft ook twee netwerkaansluitingen met 2,5 Gbit/s, vier USB-A poorten (2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0 met 5 Gbit/s), een HDMI 2.0 en een DisplayPort 1.2 aansluiting, evenals audio-aansluitingen (2 jack, 1 TOSLink).

Ventilator: wel of niet?

Bij normaal gebruik zou de Odroid-H3 het zonder ventilator moeten kunnen stellen, vanwege het relatief grote koellichaam op de processor. Hardkernel raadt echter een ventilator aan voor installatie in kleine behuizingen en voor de zogenaamde “Unlimited Performance Mode”, die iets meer continu vermogen levert.

Odroid H3 kopen

Het aanschaffen van de Odroid H3 is in Nederland wel wat lastig. Gelukkig is het wel mogelijk om het product direct aan te schaffen bij de fabrikant Hardkernel. Zo betaal je voor de H3 zo’n 129 dollar en voor de H3+ 165 dollar.

Lees meer over Odroid in c't 05/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er