Linux Mint 21.2 release: dit moet je weten over deze nieuwe versie

Elwin Hodžić
0

Goed nieuws voor de Linux-gebruikers onder ons: onlangs is versie 21.2 van Linux Mint uitgebracht, met keuze uit de MATE, Cinnamon en Xfce desktopomgevingen. De release van Linux Mint 21.2 omvat voornamelijk kleine verbeteringen en bugfixes.

Linux Mint 21.2 release: dit moet je weten over deze nieuwe versie

Beschikbaarheid en ondersteuning

Je kunt Linux Mint 21.2 downloaden als een ISO-bestand van de downloadservers van het project, als je een nieuwe installatie wilt uitvoeren. Als je al Linux Mint op je systeem hebt, kun je ook de pakketten updaten via het pakketbeheer. Deze nieuwe versie, genaamd “Victoria,” brengt geen baanbrekende veranderingen, maar richt zich op het aanbrengen van kleine verbeteringen op verschillende gebieden.

Net als bij de voorgaande versies, blijft het basissysteem grotendeels afkomstig van Ubuntu 22.04, waardoor Linux Mint 21.2 ook een versie met langdurige ondersteuning is. Updates worden beloofd tot minimaal 2027. De kernelversie is 5.15, met enkele verbeteringen doorgevoerd met behulp van patches van Canonical. Belangrijke systeemsoftware, zoals browsers en mailprogramma’s, ontvangen de gebruikelijke onderhoudsupdates.

Verbeteringen in het gebruiksgemak

Er zijn enkele wijzigingen met betrekking tot het uiterlijk van Linux Mint. Zo is er nu een keuzemenu voor verschillende toetsenbordindelingen geïntegreerd in de “Slick Greeter,” het inlogvenster dat verschijnt na het opstarten van het systeem. Dit is vooral handig als het gebruikte toetsenbord niet overeenkomt met de systeemstandaard en aanmeldingsproblemen veroorzaakt. Daarnaast zijn er flinke verbeteringen aangebracht in het gebruik van toetsenborden en trackpads, waarbij Mint automatisch “Tap-to-click” herkent op basis van gebaren en deze functie activeert in de instellingen.

Vernieuwde softwaremanager

De grafische interface van de Mint-softwaremanager heeft ook een herziening ondergaan. Het programma is niet alleen moderner, maar toont ook meer up-to-date software. Dit wordt mogelijk gemaakt door een herzien puntenmechanisme op de Mint-servers, dat software waar veel interesse voor is herkent en met een hogere prioriteit aan gebruikers presenteert. Bovendien zal de Software Manager in de toekomst ook software tonen in de vorm van Flatpaks.

Pix-tool Verbeteringen

De Pix-tool, een afbeeldingsviewer, is volledig vernieuwd in Mint 21.2, dankzij de upgrade naar gThumb-bibliotheek 3.12 in plaats van 3.2. Dit biedt ondersteuning voor nieuwe fotoformaten, verhoogde snelheid bij het weergeven van afbeeldingen en verbeterde ondersteuning voor veelgebruikte formaten zoals JPG of PNG, evenals ondersteuning voor kleurprofielen.

Visuele details van de desktop

Zoals gewoonlijk heeft Mint veel aandacht besteed aan de visuele details van de desktop. Er zijn een aantal nieuwe wallpapers beschikbaar, samen met herziene thema’s voor de standaard desktops Mate, Xfce of Cinnamon. De tooltips hebben nu vloeiendere animaties gekregen en zijn beter leesbaar. Ook zijn de mappictogrammen in de Mint-bestandsbeheerder bijgewerkt.

Veiligere Warpinator

Er zijn ook functionele veranderingen in de Warpinator, de tool van Mint voor het uitwisselen van bestanden tussen computers in de buurt. De ontwikkelaars hebben het programma onderworpen aan een beveiligingsaudit en hebben enkele problematische gebieden aangepakt. Verzending kan nu worden beveiligd met een code, wat in de toekomst verplicht zal zijn. Bovendien is Warpinator gewijzigd, zodat het geen toegang meer heeft tot het bestandssysteem buiten zijn eigen inkomende map, om potentiële veiligheidsrisico’s te vermijden.

Update naar Linux Mint 21.2

Als je al gebruikmaakt van Linux Mint 21, dat ongeveer een jaar geleden is uitgebracht, is het een goede keuze om te updaten naar versie 21.2, genaamd “Victoria.” De downloadlinks voor de verschillende smaken zijn te vinden op de Mint-blog.

Linux Mint 21.2 Cinnamon
Linux Mint 21.2 MATE
Linux Mint 21.2 Xfce


Altijd op de hoogte blijven omtrent Linux-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

LinuxMint

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Linux Mint uitproberen als alternatief voor Windows

Linux Mint is een gratis en beginnersvriendelijke Linux-variant die de overstap van Windows makkelijk maakt. We laten je zien hoe je het Linux-systeem...

Instellingen en bestanden overzetten van Windows naar Linux Mint

Bij instellingen en bestanden overzetten naar Linux vanaf Windows moet je weten wat je precies waar naartoe moet kopiëren. We laten zien hoe je je geg...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er