Linux-kernel 6.1 heeft officieel de LTS-status gekregen

Elwin Hodžić
0

Voor de gebruikers van het besturingssysteem Linux was voor een lange tijd de status van Linux-kernel 6.1 onbekend. Eindelijk hebben Greg Kroah-Hartman en Sasha Levin nu deze Linux-kernel officieel aangewezen als een ondersteuningsrelease voor de lange termijn. Deze Linux-kernel  zal officieel  langdurige ondersteuning ontvangen tot zeker december 2026.

De website kernel.org schrijft over de LTS-kernels dat ze dienen voor het backporten van bugfixes voor oudere ontwikkelingstrajecten. Alleen grote bugfixes zouden op deze kernels worden toegepast. Ze ondergaan doorgaans geen frequente updates, vooral niet in oudere ontwikkelingstrajecten.

Zo Speel Je Games Voor Windows Op Een Linux PC

 

Long term support status werd verwacht voor Linux-kernel 6.1

Toen het einde van de levensduur van kernel 6.0 werd aangekondigd bij de release van Linux 6.0.19, verwachtten veel mensen dat kernel 6.1, die op 11 december 2022 voor het eerst werd uitgebracht, onmiddellijk de status van langdurige ondersteuning zou krijgen. Het duurde echter even voordat Greg Kroah-Hartmann de status officieel bevestigde. Afgelopen weekend bleef nog een specifiek verzoek op de Kernel-mailinglijst onbeantwoord. Greg Kroah-Hartmann en medebeheerder Sasha Levin wachtten blijkbaar nog steeds op feedback van andere medeontwikkelaars van de kernel.

Hoelang zal de ondersteuning zijn voor Linux-Kernel 6.1?

Volgens de website kernel.org kan de Linux-kernel 6.1 rekenen op minimaal vier jaar ondersteuning. Hierbij gaat het dan eigenlijk niet zo zeer alleen om bugfixes maar ook beveiligingsupdates.

Naast de aankondiging van de ondersteuning voor kernel 6.1 als een LTS-kernel, krijgt ook kernel 5.10 verlengde ondersteuning tot december 2026. Dit betekent dat er gedurende deze periode bugfixes en beveiligingsupdates voor deze kernel zullen worden uitgebracht. Aan de andere kant zal Linux 5.15 in oktober 2026 het LTS-spoor verlaten en aan het einde van zijn levenscyclus komen.

Het is echter niet uitgesloten dat de ondersteuning voor Linux 6.1 later uitgebreid wordt door de kernelbeheerders. Dit is afhankelijk van vele factoren, zoals het groeiende aantal LTS-kernels en hoeveel medeontwikkelaars en de industrie helpen met het onderhoud van de kernels.

Het is belangrijk om te vermelden dat het onderhoud van de kernels, waaronder het testen van release-kandidaten, enorm geholpen wordt door co-ontwikkelaars en de industrie. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de kernels hoog blijft en dat er vertrouwen is in deze software.

Om deze redenen is het goed nieuws dat kernel 6.1 en 5.10 verlengde ondersteuning krijgen, wat zorgt voor een hogere stabiliteit en beveiliging van deze kernels.

Lijst met Linux-Kernel versies en tot wanneer de ondersteuning loopt

VersieOnderhouderUitgebrachtVerwachte End Of Life
6.1Greg Kroah-Hartman en Sasha Levin11-12-2022December 2026
5.15Greg Kroah-Hartman en Sasha Levin31-10-2021Oktober 2026
5.10Greg Kroah-Hartman en Sasha Levin13-12-2020December 2026
5.4Greg Kroah-Hartman en Sasha Levin24-11-2019December 2025
4.19Greg Kroah-Hartman en Sasha Levin22-10-2018December 2024
4.14Greg Kroah-Hartman en Sasha Levin12-11-2017Januari 2024

Ontvang gratis informatie en tips over Linux, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees meer over Linux in c't 05/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Linux naast Windows installeren – zo krijg je dual boot met Windows 10 of 11

Linux naast Windows installeren is niet moeilijk. Lees deze workshop om problemen te omzeilen en Linux én Windows te gebruiken op je pc.

Linux-kernel versie 6.0 bereikt nu al einde van zijn levensduur

De Linux-kernel 6.0.19 is de laatste versie in de 6.0-ontwikkelingstak, aldus Greg Kroah-Hartman. In de aankondiging van deze bijgewerkte versie, raad...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er