Linux-kernel versie 6.0 bereikt nu al einde van zijn levensduur

Elwin Hodžić
0

De Linux-kernel 6.0.19 is de laatste versie in de 6.0-ontwikkelingstak van Linux, aldus Greg Kroah-Hartman. In de aankondiging van deze bijgewerkte versie, raadt de bekende Linux-ontwikkelaar gebruikers aan om over te stappen naar de Linux 6.1-kernel.

Zo Speel Je Games Voor Windows Op Een Linux PC

Nu al bijna afgerond?

De ontwikkeling van de Linux-kernel 6.0 is bijna afgerond, slechts enkele maanden na de release van de eerste 6.0-versie. Deze versie bevatte weinig wijzigingen in vergelijking met kernel 5.19. Volgens Linus Torvalds, de initiatiefnemer van de Linux-kernel en coördinator van de ontwikkeling, had deze versie net zo goed het nummer 5.20 kunnen hebben. Hij maakte een grapje dat hij geen vingers en tenen meer had om te tellen.


Ontvang informatie en tips over Linux, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De wijzigingen in de nieuwe Linux-kernel 6.0.19

Tijdens het beoordelingsproces voor de Linux-kernel 6.0.19, heeft Greg Kroah-Hartman 148 patches toegevoegd sinds de vorige versie. Voor de release hebben de ontwikkelaars 182 bestanden gewijzigd, met 2178 toevoegingen en 1141 verwijderingen – 1 minder dan de 6.0.19 rc1-kernel. De changelog geeft alle correcties in detail weer, er is echter geen enkele die als bijzonder ernstig wordt beschouwd.

Het is aan te raden om over te stappen naar de Linux-kernel 6.1, aangezien de ondersteuning van 6.0 aan het einde is. De 6.1-kernel zou langdurige ondersteuning moeten krijgen, maar Greg Kroah-Hartman heeft niets gezegd over de officiële status hiervan.

Linux-kernel 6.2 aankondigingLinus Torvalds heeft Release Candidate 1 van de aankomende Linux-kernel 6.2 voor Kerstmis uitgebracht. Volgens de aankondiging zou dit een grote release moeten zijn, met significant uitgebreidere wijzigingen dan Linux 6.1. Hij verwerkte ongeveer 13.500 commits van ongeveer 1.800 ontwikkelaars. De definitieve versie van kernel 6.2 wordt verwacht rond half februari te verschijnen. Gebruikers van Kernel 6.0 wordt echter aangeraden niet te lang te wachten, aangezien potentiële beveiligingsproblemen in de kernel dan nog niet zijn opgelost.

Lees meer over Linux in c't 06/2024

Meer over

LinuxSoftware

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Qubes OS: Linux-distributie waar beveiliging op de eerste plek staat

Qubes OS is een bijzonder veilig systeem dat alles in gescheiden virtuele machines uitvoert en tools biedt zodat je daar zo min mogelijk van merkt.

Linux Mint: dit zijn de voordelen voor Windows-gebruikers

Mint Linux is een beginnersvriendelijke Linux voor gebruikers die de voorkeur hebben voor een klassieke desktoplay-out.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er