Linus Torvalds benadrukt dat Linux 6.0 een gewone release is. Deze release bevat veel kleine verbeteringen.
Wat brengt de nieuwe Linux 6.0 met zich mee?
De nieuwe Linux versie duidt echter niet op serieuze wijzigingen. Linux 6.0 is qua aantal commits een van de grotere releases. Toch bevat deze nieuwe versie voornamelijk het gebruikelijke onderhoud van de subsystemen en toevoegingen aan de hardware drivers.
Verbeterde ondersteuning voor nieuwe cpu’s & gpu’s
In deze nieuwe Linux versie zit verbeterde ondersteuning voor processors zoals AMD’s Threadripper en Epyc, Intels Raptor Lake en Meteor Lake CPU’s (13e en 14e Core i-generatie), evenals de serverserie Sapphire Rapids. Ook is er initiële ondersteuning voor Qualcomms Snapdragon 8cx Gen 3 ARM-processor. Deze processor is o.a. te vinden in Lenovo’s Thinkpad X13s. Tevens is er naast Apples M1 MacBooks nog een ARM-laptop die experimenteel met Linux kan draaien.
Ook voor de grafische kaarten is er meer ondersteuning. Zo is er code voor AMD’s RDNA3-grafische architectuur toegevoegd aan de nieuwe Linux 6.0. Deze architectuur wordt o.a. gebruikt op de Radeon RX 7000, die AMD eind 2022 heeft gelanceerd. Ook de grafische kaarten van Intel, de Arc A770 en A750, zouden moeten kunnen worden aangesproken met de i915 DRM-driver.
Optimalisatie voor de scheduler
In deze nieuwe Linux heeft de scheduler talloze verbeteringen ondergaan, onder andere bij het gebruik van NUMA-werkgeheugen, wanneer CPU’s op volle capaciteit werken en wanneer energieprofielen worden gebruikt.
De io_uring-interface voor asynchrone I/O-bewerkingen is geoptimaliseerd met betrekking tot gebufferde schrijfprocessen en ondersteunt nu zero-copy send in het netwerk. Hierdoor moeten snellere overdrachten mogelijk zijn.
De userspace-API voor de H.265/HEVC-videocodec is stabiel verklaard, waardoor hardware-decoderstuurprogramma’s de interface kunnen gebruiken.
Géén Rust in Linux 6.0
In deze Linux versie heeft de programmeertaal Rust het niet gehaald. Toch zal het de tweede taal worden van de kernel met de aankomende versie 6.1. Nu al kun je Rust gebruiken voor kernel-ontwikkeling naast C. Slechts een dag na de release van Linux 6.0 heeft Linus Torvalds een commit gedaan met Rust-ondersteuning in de hoofdkernel.