Flathub: van pakketbron naar onafhankelijke app store voor Linux

Elwin Hodžić
0

Flathub, de populaire pakketbron voor Linux, wil een onafhankelijke appstore voor Linux worden. Dit betekent dat ontwikkelaars hun apps zelf kunnen uploaden en tegen betaling kunnen aanbieden.

Gezamenlijke oprichting van een onafhankelijke organisatie

De Linux-desktopprojecten Gnome en KDE willen samenwerken en een onafhankelijke organisatie oprichten die Flathub exploiteert. Dit zal de weg vrijmaken voor het verwerken van betalingen, zoals het kopen van apps.

Ontwikkelaars moeten in de toekomst hun voltooide apps zelf kunnen uploaden. Dit zal de toegang tot de appstore van Flathub voor ontwikkelaars gemakkelijker maken.

Het Flathub-team moet nog een paar hindernissen overwinnen om deze doelen te realiseren. Maar met de geplande veranderingen, zal Flathub meer onafhankelijkheid en flexibiliteit krijgen.

Geplande wijzigingen

Robert McQueen, CEO van de Gnome Foundation, kondigde geplande wijzigingen aan op zijn blog en het Flathub discussieforum. Momenteel is de Gnome Foundation verantwoordelijk voor Flathub. Om het desktoponafhankelijke karakter van Flathub te benadrukken, willen de Gnome Foundation samen met meerdere meewerkende organisaties een nieuwe operatororganisatie oprichten.

De nieuwe organisatie wil af van complexe structuren zoals lidmaatschappen of verkiezingen. Er zijn plannen om een commissie in te stellen die over belangrijke zaken beslist. Dit formaliseert de situatie zoals deze feitelijk nu al bestaat.

Voor de Linux App Summit in april kondigde McQueen focusgroep-discussies aan om feedback te verzamelen. Een adviesraad met vertegenwoordigers van distributies, hardwarefabrikanten en app-ontwikkelaars moet later worden ingesteld om te adviseren over de verdere ontwikkeling van Flathub.

Van pakketbron naar appstore

Het is de bedoeling dat er een transitie plaats gaat vinden van een pure pakketbron naar een Linux-appstore. Vorig jaar ontwikkelde opensource-leverancier Codethink een nieuwe Flathub-website, waarnaar flathub.org deze maand wordt overgeschakeld. Ook is er een nieuw logo, ontworpen door designer Jakub Steiner bij Gnome. Dit nieuwe logo moet de verandering van pakketbron naar appstore symboliseren.

Apps rechtstreeks uploaden

In de toekomst moeten ontwikkelaars hun apps rechtstreeks naar de nieuwe site kunnen uploaden. Dit kan bijvoorbeeld door Flatpak-pakketten te maken in hun eigen build-systemen via GitLab CI of GitHub Actions en deze over te zetten naar Flathub. Tot nu toe moesten ontwikkelaars een manifestbestand op GitHub deponeren, dat vervolgens wordt gebruikt om het Flatpak-pakket op de Flathub-infrastructuur te bouwen.

Instructies en sjablonen

Volgens McQueen moeten er nog instructies en sjablonen worden gemaakt voordat ontwikkelaars tokens krijgen voor app-uploads. Dit zal de transparantie van Flathub waarborgen omdat bronteksten en externe buildlogs moeten worden gekoppeld aan de app. Robert McQueen wil ook best practice-richtlijnen opstellen. Om ontwikkelaars deze te laten volgen, vertrouwt McQueen op sociale druk. Als buildlogs ontbreken in een app, stelt McQueen een waarschuwingslogo voor.

Betalingen moeten correct worden afgewikkeld

Zodra de onafhankelijke Flathub-organisatie bestaat, kan deze een account aanmaken bij betaaldienstverlener Stripe om betalingen voor de apps te verwerken. Maar volgens McQueen zal dit nog enkele maanden duren omdat het eerst duidelijk moet zijn hoe de betalingen moeten worden afgewikkeld en hoe de belastingen correct moeten worden aangegeven. Volgens Robert McQueen wacht de organisatie op een nieuwe API van Stripe.

Benodigde donaties

Flathub heeft geld nodig om de plannen uit te voeren. McQueen hoopt dit jaar in totaal $ 250.000 aan donaties op te halen. Het geld zal onder meer worden gebruikt om een tweede betaalde functie te creëren, die voornamelijk de documentatie en ondersteuning voor de app-ontwikkelaars zal verzorgen. Volgens Robert McQueen heeft Flathub al een subsidie ​​van $100.000 van Endless Network ontvangen. De Linux-distributie Endless OS, waar Robert McQueen fulltime werkt, behoort ook tot deze overkoepelende organisatie. Eind februari circuleerde er op sociale media een subsidieaanvraag voor de Plaintext Group. De groep, onderdeel van de stichting van voormalig Google-topman Eric Schmidt, heeft echter aangekondigd voor 2023 geen subsidies toe te kennen.

Verdere ontwikkeling van de toekomstige Linux appstore

Flathub wordt voortdurend verder ontwikkeld. Ubuntu wil echter zijn eigen snapsysteem van moederbedrijf Canonical gebruiken en vanaf april ook Flatpak uit de community-gedreven smaken gooien.


Ontvang informatie en tips over alles wat met Linux te maken heeft, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer over

Linux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er