Linux Debian worstelt met vraag of free firmware kan blijven bestaan

Redactie
1

Linux distributie Debian worstelt met firmware blobs – kunnen de installation-packages open source en free blijven of moet non-free software als onderdeel van het pakket aangeboden worden?

De officiële installatiemedia van de Linux-distributie Debian bevatten geen propriëtaire firmware. Voormalig projectleider Steve McIntyre stelt voor om de bestaande regel te heroverwegen en een aparte sectie op te nemen met non-free firmware packages.


linux debian free firmware


Veel fabrikanten distribueren de firmware voor hun apparaten uitsluitend in gecompileerde vorm als blobs (Binary Large Object), waarvan de broncode niet zichtbaar is.

Debian – broncode en free firmware

De Debian Richtlijnen voor Vrije Software (DFSG) bepalen echter dat Debian geen programma mag bevatten dat niet beschikbaar is als broncode. Debian ontwikkelaar en voormalig projectleider Steve McIntyre betoogt in een post op zijn persoonlijke blog en de mail voor ontwikkelaars dat dit principe moet worden heroverwogen om de huidige hardware te kunnen blijven ondersteunen.


Blijf op de hoogte en ontvang gratis meer nieuws over Linux!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


McIntyre stelt: “Als we wettelijk in staat zijn om die binaries te herdistribueren, voegen we de packages toe aan de non-free-section van het archief. Als ontwikkelaars van Free Software houden we er niet van om non-free software aan te bieden of te ondersteunen voor onze gebruikers, maar we erkennen dat het soms noodzakelijk is voor hen.”

“Deze spanning wordt erkend in de Debian Richtlijnen voor Vrije Software en strekt zich uit tot onze installatie en live media. Aangezien non-free officieel niet wordt beschouwd als onderdeel van Debian, kunnen onze officiële media niets van non-free bevatten. Dit is al vele jaren een weloverwogen beleid. In plaats daarvan bouwen we al enige tijd een beperkte parallelle set van “onofficiële non-free” images die non-free firmware bevatten.”

Firmware blobs in Debian

Volgens McIntyre is dit nodig omdat steeds meer hardwarecomponenten vragen om firmware Blobs die in runtime worden geladen.

De huidige manier van omgaan met firmware in binaire vorm is verwarrend voor gebruikers, aldus McIntyre. De ontwikkelaar leidt momenteel het team dat zorgt voor de installatie-images. Debian Linux maakt al images die firmware blobs bevatten, maar noemt ze ‘onofficieel’ en vereist dat gebruikers doorklikken naar de gewenste image.

Free vs. non-free firmware voor Linux Debian

McIntyre wil de scheiding tussen officiële en onofficiële installatiemedia opheffen. Pakketten met firmware blobs moeten worden verplaatst naar een aparte sectie van het Debian archief en de pakketten moeten deel gaan uitmaken van de officiële installatiemedia.

“Dit is echter een complexe en genuanceerde situatie. Ik ben ervan overtuigd dat het delen van softwarevrijheid met onze gebruikers gepaard gaat met de verantwoordelijkheid om onze software ook nuttig te maken. Als gebruikers Debian niet gemakkelijk kunnen installeren en gebruiken, heeft niemand daar iets aan,” stelt McIntyre.

Non-free is verleden tijd voor Linux distributie

Het installatieprogramma moet dan transparant maken welke firmware wordt gebruikt en gebruikers kunnen tijdens het opstarten besluiten om non-free firmware uit te schakelen. McIntyre wil de toekomstige behandeling van firmware binnenkort ter stemming voorleggen in een algemene resolutie van het Debian-project en betoogt:

“Door de zaken hier op te splitsen, zouden we gebruikers in staat stellen Debian op hun hardware te installeren en te gebruiken, zonder in het algemeen non-free software van een hoger niveau te promoten of op te dringen. Ik denk dat dit een redelijk compromis is. Dit is gewoon een verandering om te erkennen dat de hardware-eisen in de loop der jaren zijn veranderd.”

De installation-packages worden al aangeboden met de non-free firmware componenten, maar worden nu nog zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken.


 

lees meer over Linux in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Automatische pakket-updates voor Raspberry Pi OS, Debian, Ubuntu

De automatische pakket-updates van op Debian gebaseerde Linux-distributies houden met de juiste configuratie ook Ubuntu en Raspberry Pi bij de tijd.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Wat mij betreft is er voor Debian maar 1 manier om van de non-free delen van de distributie af te komen en dat is door ze gewoon niet meer te maken. Debian is voor mij de pure vrije distributie. Naar mijn idee moet dat zo blijven. Wat mij betreft zou Debian green-lists kunnen maken van hardware leveranciers die het nog altijd zonder blobs doen. Dergelijke apparatuur heeft voor mij altijd een streepje voor. Dat andere distributies wel blobs opnemen in hun primaire repositories is aan die distributies. Detail: Hier gebruik ik nog altijd een oudere laptop met een nvidia video… Lees verder »