Cryptominer op de werkvloer

Redactie
0

Ondanks de gedaalde beloning voor cryptomining is er nog steeds geld mee te verdienen. Zeker als de stroom goedkoop is of als je helemaal niet voor de stroom of de hardware hoeft te betalen. Het hoofd van een Russisch postkantoor probeerde op die manier op de werkvloer wat extra’s te verdienen.

In 2018 was cryptomining een erg populaire vorm van malware. Via websites, trojans en andere bronnen werd malware op pc’s geinstalleerd om ongemerkt bitcoin of andere cryptovalatu te minen, waarbij de opbrengst naar de makers van de malware ging. Er werden zelfs via scripts op websites pc’s aan het minen gezet. Door de afgenomen opbrengsten bij het minen is die trend gedaald en de gedaalde vergoeding voor het minen maakt het verspreiden van dit soort malware nog minder interessant.

cryptomining cryptominer malware browser pc actief overbelast virus Monero Bitcoin cryptovaluta

Cryptomining malware is op de werkvloer (in Rusland) opgevolgd door een andere bedreiging waarbij pc’s oneigenlijk worden gebruikt om Bitcoin te minen.

Toch blijft bitcoin minen lonend als je zelf geen kosten hebt. De Russische politie heeft het voormalig hoofd van een regionaal postkantoor gearresteerd omdat hij de computers op het werk gebruikte om cryptovaluta te minen.  De geschatte schade (stroomkosten) worden geschat op een kleine 400 euro, hoeveel de man ermee heeft verdiend is niet bekend. Het is niet de eerste keer dat dit in Rusland op de werkvloer gebeurt. Afgelopen najaar werd een medewerker van een nucleaire faciliteit veroordeeld om omdat hij de supercomputer (1 petaflop) van het werk gebruikte om Bitcoin te minen. En in maart werden bij een politie-operatie meer dan 100 gemodificeerde elektriciteitsmeters en mining-apparatuur opgepakt waarmee voor tienduizenden euro’s elektriciteit illegaal afgetapt was.

Wie op een legale manier wat aan Bitcoin wil verdienen kan zeker met de Nederlandse en Belgische elektriciteitsprijzen het cryptominen beter vergeten. Dat wil niet zeggen dat er niets verdiend kan worden aan Bitcoin: met speculeren op de koers van Bitcoin kan nog steeds veel geld verdiend (of verloren) worden. Voor koersinformatie en tips over Bitcoin kopen kun je talloze websites raadplegen. Zorg in elk geval ook voor een veilige wallet waar je je Bitcoin bewaart en laat de toegangscodes niet rondslingeren op een papiertje: anders kan er zomaar voor miljoenen aan Bitcoins in de prullenbak verdwijnen. Gebruik op zijn minst een wachtwoordmanager of een andere veilige oplossing voor toegang tot je account(s).

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er