Bitcoin: mining-beloning wordt gehalveerd, koers 10.000 dollar

Noud van Kruysbergen
0

Begin volgende week wordt de beloning voor het minen van bitcoins gehalveerd tot 6,25 bitcoin. De cryptowereld verwacht dat de prijzen weer de pan zullen uitrijzen.

De prijs van de cryptomunt bitcoin is op sommige plekken boven de 10.000 dollar gestegen. In de nacht van donderdag op vrijdag ging de koers over die drempel heen. Op het handelsplatform Bitstamp bereikte de piek 10.074 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds eind februari. Ook andere digitale valuta zoals ether en XRP zijn gestegen. Coinmarketcap noteert momenteel een gemiddelde koers van ongeveer 9966 dollar.

afbeelding: mk1one/Shutterstock.com

Handelaren schrijven de koerswinsten toe aan een dreigende gebeurtenis die halving wordt genoemd. Ongeveer elke vier jaar (elke 210.000 blokken in de blockchain) wordt de beloning in de vorm van nieuwe bitcoins voor de zogenaamde mining gehalveerd. Nieuwe blokken worden toegevoegd aan de bitcoin-blockchain via het rekenintensieve mining-proces. In dit geval zal de beloning voor het succesvol toevoegen van een nieuw blok dalen van de huidige 12,5 naar 6,25 bitcoin, het equivalent van ongeveer 57.400 euro.

Totaal vastgesteld op 21 miljoen

Die halvering heeft tot gevolg dat het aanbod aan nieuwe bitcoins steeds langzamer groeit totdat op een gegeven moment het vastgestelde bedrag van 21 miljoen bitcoin bereikt is. Op dit moment zijn er al meer dan 18,3 miljoen bitcoins geproduceerd, dat wil zeggen ongeveer 87 procent van de geplande geldhoeveelheid. In plaats van de nieuw gecreëerde bitcoins als mining-ssubsidie worden er steeds meer transactiekosten ingevoerd, die een succesvolle miner nu al kan innen voor alle betalingen die in zijn blok geregistreerd zijn.

Het volgende en derde halverings-event sinds de start van bitcoin staat gepland voor begin volgende week, op dit moment moeten er nog iets meer dan 400 blokken geproduceerd worden. Er wordt al op voorhand op gewed dat de koers van het aandeel zal stijgen door de tragere groei van het aanbod. Daarom wordt er nu geïnvesteerd in bitcoin. Dat is was vergelijkbaar met 2012 en 2016, toen de vorige halving-momenten waren.

Die prijsstijgingen waren echter niet houdbaar. Sterke prijsschommelingen zijn meer de regel dan uitzondering voor crypto-currency. De schommelingen waren vooral in de jaren 2017 en 2018 ernstig, toen bitcoin aanvankelijk extreem steeg en zijn recordhoogte van 20.000 dollar bereikte . Om vervolgens iets later in een hoog tempo te dalen.

 

c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Reserveer nu: De complete gids voor Windows 11

Wil je alles weten over de nieuwe mogelijkheden van Windows 11? In deze herziene speciale editie ontdek je de nieuwste functies.

Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht, waarin belangrijke innovaties zijn doorgevoerd. Z...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er