Bestanden wissen: zo kun je bestanden definitief verwijderen van schijf of stick

Redactie
0

Wil je bestanden wissen, zodat ze niet terug te halen zijn? Voor bestanden definitief verwijderen kun je beter niet op Windows of andere systemen vertrouwen. Lees hoe je bestanden op harde schijf of usb-stick op de juiste manier verwijdert, zodat ze niet met recovery-software terug te halen zijn.

Met de opties hieronder kun je definitief bestanden wissen van een harde schijf of usb-stick. Dat is wel zo veilig als je die wilt weggooien of doorgeven.

Bij een ssd zijn andere methoden nodig, waarom en hoe lees je in het uitgebreide artikel over gegevens verwijderen.Bestanden wissen – waarom is normaal verwijderen niet genoeg?

Wanneer je bestanden verwijdert in Windows, zijn ze er eigenlijk nog steeds. Windows verwijdert alleen een verwijzing naar de data, niet de gegevens zelf. Daarom kunnen ze makkelijk worden teruggehaald, bijvoorbeeld met een tool van Microsoft zelf.

Bij ssd’s gaat definitief bestanden verwijderen, zeker bij M.2-ssd’s, zelfs nog lastiger.

bestanden wissen

Bestanden wissen – de prullenmand vermijden

Je kunt een bestand onder bijvoorbeeld Windows gemakkelijk verwijderen: Via de [Del] toets of het context menu – de bestanden komen dan echter alleen in de prullenbak terecht. Daarna moet je de prullenmand legen.

Als alternatief verdwijnt het bestand zonder prullenmand-omleiding via de toetscombinatie [Shift] + [Del]. Maar zelfs dan staan de gegevens nog op de harde schijf. Disk Drill bijvoorbeeld, haalt bestanden ook terug nadat de schijf opnieuw geformatteerd is.

Bestanden wissen – de gegevens echt definitief wissen

Een bestand is pas echt gewist wanneer de plaats waar het was opgeslagen, is overschreven. je hebt waarschijnlijk al af en toe bestanden verwijderd die zo kunnen worden hersteld.

Je kunt de volledige vrije opslagruimte laten overschrijven met willekeurige gegevens. Deze worden daarna zelf weer verwijderd, zodat ze geen opslagruimte in beslag nemen. Hieronder vindt je een aantal opties voor het wissen van hele harde schijven.

Deze opties overschrijven de aanwezige informatie met verschillende methoden/algoritmes. Soms overschrijven ze één keer met nullen, soms zeven keer met willekeurige gegevens. Zelfs eenvoudig overschreven gegevens zijn in theorie te herstellen op moderne gegevensdragers, dus vaker is veiliger.

Als je de schijf of stick niet meer wil of kunt gebruiken, maar deze ook niet in handen van een ander wil laten vallen (met alsnog de kans op recovery van de data) kun je harde schijven vernietigen door ze door een echte shredder te halen.


Ontvang gratis info en tips over opslagmedia en bestanden, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Veilig bestanden wissen onder Windows met File Shredder

Voor het verwijderen van afzonderlijke bestanden of mappen is het gratis hulpprogramma File Shredder een goede keuze. Het opensource-programma Eraser is bekender, maar helaas is het niet compatibel met het exFAT bestandssysteem, dat steeds vaker wordt gebruikt op externe gegevensdragers.

Dit is hoe je bestanden verwijdert met File Shredder:

 • Download en installeer File Shredder.
 • Selecteer een of meer bestanden in Windows Verkenner.
 • Klik met de rechtermuisknop om het contextmenu te openen.
 • In het dialoogvenster vindt je onderaan de vermelding “File Shredder”.
 • Voor definitieve verwijdering klikt je op de optie voor ‘veilig wissen van bestanden’.
 • Daarna bevestigt je nogmaals en de bestanden zijn onherroepelijk verwijderd.

File Shredder tool voor bestanden wissen

Bestanden verwijderen bij het opstarten met Eraser

Soms kunnen bestanden niet worden verwijderd met File Shredder, meestal vanwege een probleem met de rechten of omdat ze door andere programma’s worden gebruikt. In dit geval kan het de moeite waard zijn om Eraser te gebruiken. Deze tool verwijdert bestanden de volgende keer dat Windows wordt gestart, voordat programma’s ze in gebruik kunnen nemen.

Zo kun je bestanden wissen met Eraser:

 • Download en installeer Eraser.
 • Selecteer de te verwijderen bestanden in Windows Verkenner.
 • Klik met de rechtermuisknop om het contextmenu te openen.
 • Start de verwijdering door te klikken op de knop “Erase” onder de vermelding Eraser.
 • Er volgt een bevestigingsdialoog – die moet je niet meteen bevestigen, maar de opties oproepen.
 • Vink het vakje “Run at restart” aan om het bestand te verwijderen tijdens het volgende opstartproces.

Vrije ruimte opruimen met CCleaner

Als je al bestanden hebt verwijderd op de normale manier (niet zoals hierboven met File Shredder of Eraser) staan de gegevens nog verspreid op de vrije opslagruimte. Om die op te ruimen, moet je de vrije ruimte volledig overschrijven.

Dat kan bijvoorbeeld met de populaire freeware CCleaner:

 • Download en installeer CCleaner.
 • Klik op “Tools”.
 • Dan op de vermelding “Drive Wiper”.
 • Selecteer de gewenste harde schijf en overschrijf de vrije ruimte (‘Free Space Only’).

Let op! In plaats van de vrije ruimte overschrijven, kan CCleaner ook hele harde schijven overschrijven. Let dus goed op welke optie je kiest voor Wipe, om er zeker van te zijn dat alles correct is en je niet de hele schijf wist!

CCleaner vrije ruimte gegevens wissen

Bestanden wissen – andere opties

Meer informatie over bestanden wissen en wat er achter de schermen gebeurt, vind je in het artikel over gegevens verwijderen.

Voor Gegevens op schijf veilig wissen in Linux zijn er opdrachten op de commandprompt die je bijvoorbeeld kunt gebruiken. 

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

0 Praat mee