Gratis recovery-tool van Microsoft

Daniel Dupré
0

Microsoft heeft in zijn Microsoft Store de tool Windows File Recovery uitgebracht. Met de tool is het mogelijk om gewiste bestanden te herstellen die je per ongeluk hebt verwijderd door de Prullenbak te legen of door de schijf te formatteren. Het programma is gratis, maar vereist wel de laatste versie van Windows 10 (versie 2004, build 19041.0 en hoger).

Microsoft Windows Filre Recovery

De tool die via de Microsoft Store verkrijgbaar is, is niet echt een app, maar een console-applicatie die je via de opdrachtprompt of PowerShell gebruikt. Windows File Recovery heeft drie bedrijfsmodi die je via de opdrachtregel kunt uitvoeren. Standaard werkt de tool in de Default-mode, waarbij hij probeert om verwijderde bestanden en mappen te herstellen op basis van informatie die nog aanwezig is in de Master File Table (MFT) van een NTFS-partitie. De Segment-mode is eveneens alleen geschikt voor NTFS-schijven. Hierbij doorzoekt de tool de beheerstructuren van het bestandssysteem nog nauwkeuriger naar restanten.

Als ook dit niet werkt, kan misschien de Signature-mode nog iets vinden. Deze werkt op elk bestandssysteem en zoekt op het hele medium naar signatures van veel gangbare bestandstypen. Deze zoektocht kan afhankelijk van de grootte en de snelheid van de schijf erg lang duren. Windows File Recovery herkent ruim 40 bestandstypen. Via de opdrachtprompt kun je de speurtocht beperken tot specifieke bestandsformaten.

Meer opties en uitleg over hoe het programma werkt, vind je in de bijbehorende online handleiding. Deze is momenteel alleen in het Engels beschikbaar.

Hoe goed Windows File Recovery het doet vergeleken met gevestigde recoverytools zoals Recuva of TestDisk (in combinatie met en Photorec), moet nog uit tests blijken. Het feit dat de tool met de Segment-modus een herstelmethode aanbiedt die we nog nergens anders zijn tegengekomen, maakt ons wel nieuwsgierig.

(Hajo Schulz/Daniel Dupré)

Meer tips voor handige software vind je in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er