WSL2: nieuwe versie die het beste van Linux naar Windows brengt

Redactie
0

Windows Subsystem for Linux (huidige versie afgekort als: WSL2) is een uitstekende functie in Windows, die je een handige laag voor compatibiliteit biedt voor veel Linux-taken. Bovendien is deze goed geïntegreerd in Windows.

WSL2: het beste van Linux naar Windows brengen

De introductie van WSL

Het Windows-subsysteem voor Linux werd in eerste instantie afgekraakt toen Microsoft het in 2016 presenteerde als onderdeel van Windows 10. Echter, de ontwikkelaars van Microsoft hebben er veel tijd en energie ingezet, waardoor de WSL uiteindelijk in november 2022 gereed was voor productief gebruik. Uit onze tests blijkt dat de compatibiliteitslaag een goede oplossing is voor het uitvoeren van Linux-taken op een Windows-besturingssysteem.

Traditioneel zien Linux-gebruikers vaak op tegen het beheer van Windows-software vanwege de afhankelijkheid van producenten en het gebrek aan fatsoenlijk pakketbeheer. Gelukkig is dat niet het geval bij WSL2. Het Windows Subsysteem voor Linux download je nu namelijk via de Microsoft Store. Het voordeel daarvan is dat je het met één klik kunt installeren, met slechts een bestandsgrootte van 152MB.


Blijf op de hoogte en ontvang gratis meer informatie over Linux!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Automatische installatie van Linux-distributies ontbreekt in WSL2

Er is echter wel een klein nadeel te benoemen. Als je het Windows-subsysteem voor Linux oproept via het startmenu, krijg je aanvankelijk alleen een opdrachtvenster met een foutmelding. Dit komt omdat WSL2 nog steeds geen Linux-distributie automatisch installeert. In plaats daarvan moet de gebruiker de distributie handmatig installeren.

Handmatige installatie van Linux-distributies in WSL2

Om de lijst met actieve Linux-distributies te bekijken, start je de opdrachtregel via cmd.exe en voer je de volgende opdracht uit:

wsl.exe –list –online

Met de volgende opdracht kun je bijvoorbeeld Ubuntu 20.04 installeren, waardoor de volgende keer starten van WSL succesvol zal zijn:

wsl.exe –install Ubuntu-20.04

Tijdens onze test was de tijd die nodig was om Ubuntu vanuit het netwerk te downloaden en te installeren echter een minpunt.

De opdrachtregel van WSL2

Na de eerste installatie van een Linux-distributie binnen WSL2, zijn er weinig verrassingen voor ervaren Linux-gebruikers. Er wordt een opdrachtprompt geopend die zeker kan concurreren met de terminals van standaard Linux-desktops. Deze biedt tabbladen, kleurenschema’s en diverse andere comfortinstellingen. Onder de motorkap bevindt zich de Windows Terminal, die al veel lof heeft gekregen van de Windows-community en tevens de technische basis is van PowerShell. Die zal in de toekomst cmd.exe vervangen, dat al in 1987 door Microsoft geïntroduceerd is.

De integratie van X11-applicaties in WSL2

Met WSL2 ben je niet beperkt tot de opdrachtregel. WSL2 kan X11 nu voldoende emuleren om X11-applicaties naadloos te integreren in de desktop van het draaiende Windows-systeem. De GTK-editor gedit bewijst dit op indrukwekkende wijze: door de commando’s apt update en apt install gedit -y te gebruiken, kan de GTK-editor geïnstalleerd worden in Ubuntu in WSL2 net zoals op een regulier Ubuntu-systeem. Voordat je dit doet, dien je de pakketbron in /etc/apt/sources.list te wijzigen van archive.ubuntu.com naar nl.archive.ubuntu.com, zodat de WSL-instantie een lokale Ubuntu-mirror gebruikt in plaats van de trage hoofdarchiefserver van de fabrikant.

De GTK-applicatie wordt gestart zonder de noodzaak van een lokale X11-server, wat opmerkelijk is. Dit geldt niet alleen voor eenvoudige programma’s zoals gedit, maar ook voor complexere programma’s zoals GIMP die snel en efficiënt werken. Bovendien kan de Edge-browser voor Linux worden geïnstalleerd binnen WSL, zoals Microsoft aantoont.

Diepe integratie van Linux-systemen in WSL2

Een nadere inspectie van WSL2 onthult dat het geen oppervlakkige oplossing is, maar een degelijke integratie van Linux-systemen. Zo is systemd, een verzameling programma’s voor het beheer van services, een standaardonderdeel onder Linux bij veel grote distributies.

De implementatie hiervan is echter diepgaand verweven met het Linux-systeem, wat deel uitmaakte van de discussie over het gemoderniseerde init-proces. Windows gebruikt een heel ander systeem om services te starten en beheren.

Integratie van systemd in WSL2 voor automatisch starten van Linux-services

Er is door Microsoft een laag in WSL2 gebouwd die zich voordoet als systemd, maar in werkelijkheid is verbonden met achterliggende Windows-services. Dit maakt het mogelijk om automatisch een in Linux via apt geïnstalleerde service te starten als de gebruiker dat wil. Dit laat zien hoe goed de integratie van WSL2 werkt, want dit was een paar jaar geleden nog ondenkbaar en werkt nu zonder haperen.

Let wel op dat de systemd-emulatie standaard is uitgeschakeld, en moet worden ingeschakeld door “systemd=true” toe te voegen in de sectie [boot] van /etc/wsl.conf en daarna WSL2 opnieuw te starten.

Conclusie

Al met al is WSL 2 geen oppervlakkige oplossing, maar een professionele implementatie van Linux binnen Windows. Voor degenen die gewend zijn om met Linux te werken maar ook Windows moeten gebruiken, biedt WSL 2 een handige oplossing om tussen de twee werelden te schakelen. WSL 2 presteert daarbij goed: alle belangrijke tools zijn beschikbaar op de commandoregel, zelfs een SSH-agent kan worden gestart en is goed geïntegreerd in het systeem.

Voor degenen die geen gebruik willen maken van tools zoals Putty en Pageant biedt WSL 2 een efficiënte oplossing. Het feit dat grafische programma’s ook via X11-emulatie kunnen worden uitgevoerd en dat de eigen systeeminfrastructuur van WSL, zoals systemd, bijna volledig geïntegreerd is met de Windows-onderbouw is indrukwekkend.

Meer over

Linuxwindows

Deel dit artikel

Lees ook

Windows Subsystem for Linux – netwerk en bestand delen in WSL

Er is een essentieel verschil tussen de manieren waarop Windows Subsystem for Linux -WSL 1 en 2- een bestand kan delen en een netwerk kan vormen. We l...

Van Linux naar Windows en terug – werken met Linux én Windows

Je hoeft niet te kiezen tussen Linux en Windows. Je kunt beide gebruiken en van Linux naar Windows en terug gaan. Zo pak je dat handig aan.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er