Windows Subsysteem voor Linux download je nu via Microsoft Store

Elwin Hodžić
0

Het Windows-subsysteem voor Linux (WSL) kan nu als hoofdversie worden gedownload in de Microsoft Store. De nieuwe versie 1.0.0. van de populaire tool brengt echter weinig veranderingen met zich mee.

Windows Subsysteem voor Linux download je nu via Microsoft Store

 


Wil jij ook op de hoogte blijven over alles wat met Linux te maken heeft? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


In een blogpost meldt Microsoft dat de WSL-versie in de Microsoft Store niet langer een ‘preview’ is. Vanaf nu is de nieuwe 1.0.0 versie van WSL algemeen beschikbaar voor Windows-gebruikers. Deze algemeen beschikbare Microsoft-Store versie van WSL is voortaan de standaardversie. Deze kan gedownload worden voor zowel Windows 10 als voor Windows 11.

Wat kun je met Windows Subsysteem voor Linux?

Met WSL kun je verschillende dingen doen. Zo kun je Linux-applicaties, hulpprogramma’s en bash-opdrachtregelprogramma’s rechtstreeks op Windows uitvoeren. Hierbij heb je dus niet de overhead van virtuele machines of een dual-boot setup nodig. Dit subsysteem is ook met name gericht op ontwikkelaars en verschijnt in twee varianten: WSL 1 en WSL 2. De verschillen tussen deze twee varianten zit vooral in de diepte van de integratie van de Linux-componenten. Een nauwkeurige vergelijking van de twee versies kun je terugvinden in deze blogpost van Microsoft.

Wel moeten we vooropstellen dat deze twee varianten van WSL in wezen niets te maken hebben met de sprong naar de 1.0.0 versie. De Microsoft Store download van het Windows Subsysteem voor Linux bevat beide varianten (en je kunt dus zelf kiezen welke je wilt). Hou echter wel rekening met het feit dat standaard WSL 2 vooraf is ingesteld. Zelf maakt Microsoft overigens geen onderscheid meer in officiële communicatie en spreekt alleen van WSL.

Microsoft biedt hulp bij de installatie in een online handleiding. Ook is het mogelijk om WSL te vinden op Github. Ruim een jaar geleden kondigde Microsoft al de beschikbaarheid van WSL in de Microsoft Store aan. Maar tot voor kort was alleen een preview-versie beschikbaar.

Maar wat verandert er eigenlijk precies ten opzichte van voorheen?

Microsoft stapt af van het leveren van Windows Subsystem for Linux als een optionele component van Windows. Als je het commando wsl –install gebruikt in de terminal, dan krijg je ook dezelfde versie geinstalleerd als via de Microsoft Store. Mits je al eerder gebruik hebt gemaakt van de oudere versies van WSL, dan kun je heel gemakkelijk updaten naar de Microsoft Store versie door in de terminal het commando wsl –update te gebruiken.

Microsoft beweert dat het hierdoor mogelijk is om voortaan sneller updates te kunnen leveren voor WSL. De reden daarvoor is dat die nu gemakkelijk via de Microsoft Store kunnen worden verspreid en niet opgenomen moeten in OS-updates van het Windows-besturingssysteem.

Bij de huidige als Windows-component aangeboden versie van WSL is dat wel het geval. Die Windows-interne versie krijgt volgens Microsoft nog wel kritieke bugfixes, maar nieuwe features en functionaliteiten worden enkel nog in de Store-versie geïntroduceerd. Microsoft waarschuwt wel dat de Store-versie standaard WSL 2 betreft.

Gebruikers die een distro gebruiken met de originele WSL-versie, moeten handmatig de optionele WSL-component voor Windows installeren. Dat kun je achteraf doen bij bestaande installaties, of instellen bij een nieuwe installatie met het commando wsl –install –enable-wsl1.

Lees alles over Linux in c't 08-09/2024

Meer over

Linuxwindows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Mozilla Firefox verzamelt nu standaard gebruikersgegevens door update

Mozilla Firefox 128 is er en valt op, niet door praktische nieuwe functies, maar door een controverse over gegevensbescherming. Gebruikers beschuldige...

c’t-live 2024 spreker: Eric van Uden

c’t-live 2024: Wat zijn de gevolgen voor je (thuis)netwerk als je multi-gigabit internetverbinding eenmaal binnen is? Eric van Uden

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er