Naast ActivityPub zijn er momenteel 13 andere protocollen in gebruik om te communiceren tussen de individuele nodes. Twee daarvan vallen op, zoals OStatus voor het uitwisselen tussen microblogging-diensten en Matrix als open protocol voor real-time communicatie.
Toch moet ActivityHub de lijn worden die de Fediverse-diensten aan elkaar kan plakken en daarmee OStatus gaan vervangen.
Het protocol stelt je onder andere in staat om te communiceren met contacten van verschillende diensten en hun individuele nodes, zonder dat je voor elke dienst een aparte gebruikersaccount hoeft in te stellen.
Je kunt bijvoorbeeld commentaar geven op video’s op een PeerTube-server met je microblogging-account bij Mastodon, maar je hoeft je niet te registreren bij de PeerTube-server. Je kunt dat vergelijken met e-mailadressen, die het mogelijk maken om berichten uit te wisselen, zelfs als je een account bij een andere provider hebt dan de geadresseerde.
Er zijn momenteel ongeveer 8000 nodes bij Fediverse, veel daarvan voor Mastodon-servers. Je kunt zien hoeveel gebruikers op een bepaald moment bij zo’n node zijn ingelogd – probeer dat op Twitter maar eens te achterhalen! De getoonde node GamingongLinux heeft in totaal meer dan 4200 volgers.
Er zijn bij Fediverse dus geen ‘walled gardens’ in ondoorzichtige monoculturele geheel gescheiden bedrijfsnetwerken, maar eerder een hele reeks diensten en aanbieders die met elkaar verbonden zijn.
Vanuit het oogpunt van de organisatoren is dat een stap terug naar de goede oude tijd van het gratis internet, omdat alle inhoud op verschillende servers wordt opgeslagen, die ook door de gebruikers zelf beheerd worden, en noch zij, noch de inhoud daarmee automatisch aan een bedrijf toebehoort.
Dat maakt bijvoorbeeld een overheidscensuur moeilijker, evenals het grootschalig opleggen van aanbiedersregels, wat buiten de Fediverse-wereld soms rare vormen kan aannemen.
Hoewel het bij sommige e-mailproviders niet bepaald eenvoudig is om je mails en andere gegevens naar een andere provider over te zetten, gaat zoiets bij Fediverse meestal heel eenvoudig – soms zelfs met de mogelijkheid je volgers mee te nemen.
Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als een privé beheerde node sluit of deze je niet meer bevalt. De regels die bij de verschillende nodes gelden, kunnen zeer verschillend zijn.
Een fotocommunity op PixelFed zou bijvoorbeeld alleen foto’s van katten kunnen toestaan, terwijl het posten op een andere PixelFed-node kan betekenen dat je een foto van jezelf moet uploaden terwijl je een blikje hondenvoer eet. Bij Fediverse sluit de keuze voor een bepaalde node de mogelijkheid echter niet uit om te kunnen communiceren met andere nodes.
(De rest van dit artikel van Michael Link, Andreas Itzchak Rehberg en Noud van Kruysbergen kun je lezen in c’t magazine 3/2021, p. 90)