De makers van /e/ waren zich er duidelijk van bewust dat alleen opensource apps voor veel gebruikers niet genoeg zal zijn. Een smartphone-besturingssysteem waarop apps zoals Spotify, Netflix en WhatsApp niet kunnen worden geïnstalleerd, zal waarschijnlijk niet veel aandacht krijgen. Daarom onderhoudt eFoundation een eigen app-store. Die maakt gebruik van het app-aanbod van Cleanapk.org.
Volgens hun eigen informatie downloaden de beheerders de APK-bestanden – indien beschikbaar – rechtstreeks van de respectievelijke producent en stellen die ongewijzigd ter beschikking. De app-store van /e/is overzichtelijk, goed doorzoekbaar en biedt net als andere stores diverse app-categorieën om snel een app voor het gewenste doel te kunnen vinden.
We vonden het prettig dat de app-store screenshots toont van veel apps, evenals een ranglijst voor batterijverbruik en privacy. Daarnaast geeft de store gedetailleerde informatie over alle rechten die de app bij het installeren zal vragen. Helemaal mooi is dat er ook een lijst is van alle trackers die door Exodus Privacy gevonden zijn. Iedereen kan dus zelf bepalen of hij akkoord gaat met eventuele privacy-risico’s of dat hij de voorkeur geeft aan het zoeken naar een alternatieve app.
Zoals bij alle app-stores moet je erop vertrouwen dat de apps vrij zijn van malware. Door het grote aantal apps konden we dat niet controleren. Maar tot nu toe is de app-store van /e/ ons niet negatief opgevallen wat dit betreft.
Aan de andere kant, als je voldoende hebt aan opensource apps en elk risico wilt vermijden, installeer dan gewoon de F-Droid Store. Als je de app die je zoekt niet kunt vinden in de /e/-Store, kun je die gewoon downloaden van de website apkmirror.com, waar actuele en oudere versies van apps staan die zijn betrokken van de Google Play Store en daar geldige handtekeningen van hebben. Zoiets werkt bij andere Google-loze Android-versies niet zo makkelijk. Veel apps uit de Play Store gebruiken namelijk API’s die de Play-services vereisen – bijvoorbeeld voor het volgen van je locatie.

Widgets zijn alleen op een apart homescreen te parkeren.
Om ervoor te zorgen dat Android-apps wel soepel werken, integreert /e/ de zogenaamde microG-services. Dat zijn opensourceservices die de functies en API’s van Google-Play-services nabootsen. Voor de locatiebepaling maken ze bijvoorbeeld gebruik van de Mozilla-locatieservices. De makers van microG beweren dat ze de belangrijkste basisfuncties leveren, maar er is geen garantie dat elke app daar naar tevredenheid mee zal werken. |
Bij onze test konden we echter geen significante beperkingen vinden. Over beperkingen gesproken: Veel video- en audiostreaming-apps en games maken gebruik van de dienst SafetyNet van Google om de integriteit van het apparaat te controleren, uit angst voor piraterij of valsspelen. De microG-services hebben hun eigen implementatie daarvan, zodat dergelijke apps in theorie zouden moeten werken. Maar ook daar is geen garantie voor, want Google past dat permanent aan om niet-gecertificeerde Android-versies uit te sluiten.