LPDDR4/5-SDRAM voor smartphones en laptops

Alieke van Sommeren
0

Net als bij grafische kaarten zitten de geheugenchips in mobiele apparaten dicht bij de processor. Het huidige LPDDR4X-SDRAM haalt meer dan 2 GHz (LPDDR4X-4266).

Er is bij smartphones en tablets en ook bij superslanke laptops helemaal geen ruimte voor inplugbare geheugenmodules. Bij dergelijke apparaten worden SDRAM-chips direct op het moederbord gesoldeerd. Het geheugen kan dus niet worden uitgebreid of verwisseld. Maar je kunt het hoger klokken, omdat de datasignalen slechts korte afstanden afleggen en niet via verstorende slots lopen.

De LP in LPDDR4(X) en LPDDR5 staat voor Low Power. De chips draaien dan ook op een iets lagere spanning dan bij DDR4/DDR5-SDRAM. Ook de korte lijnen besparen energie tijdens de gegevensoverdracht. Maar de Low-Power-versies zijn veel zuiniger dan normale DRAM-chips, vooral wanneer er geen toegang plaatsvindt.

Die bedrijfsmodus is belangrijk voor het langer meegaan van de batterij. Smartphones zijn namelijk nooit volledig uitgeschakeld, maar worden altijd even wakker uit een diepe slaap om oproepen en berichten te kunnen ontvangen. LPDDR-chips hebben daar geavanceerde opslagfuncties voor, ze kunnen bijvoorbeeld alleen delen van hun interne geheugenvelden in de slaapstand zetten.

Samsung Galaxy S20 Ultra geheugenchips

LPDDR5-SDRAM (met rode rand) wordt al ingezet, zoals hier in de Samsung Galaxy S20 Ultra-smartphone.

Om ruimte te besparen, bevatten LPDDR-componenten vaak meerdere afzonderlijke chips op elkaar, bijvoorbeeld vier 8-Gbit dies met een totale capaciteit van 4 GB. Bij smartphones worden dergelijke geheugenchips direct bovenop de processor gesoldeerd als Package-on-Package (PoP). Dergelijke smartphonechips verbinden hun geheugen vaak alleen via 32 datalijnen.

Hoe minder signaallijnen, des te minder energie er nodig is. LPDDR4-geheugenchips hebben vaak 32 datalijnen (x32), maar kunnen dan ook als twee x16-chips worden bestuurd.

Ook smartphone-SoC’s hebben steeds meer cpu-cores die concurreren om overdrachtssnelheid. Laptop-cpu’s gebruiken tot 128 lijnen (2 × 64), en besturen meerdere LPDDR-chips parallel.

Samsung levert de eerste LPDDR5-­SDRAM-modules met een capaciteit van 12 en 16 GB al. Die worden gebruikt in de Galaxy S20smartphone. Ten opzichte van ­LPDDR4 neemt vooral de snelheid toe. Zo staat bijvoorbeeld LPDDR5-6400 al op de planning. LPDDR5 is ook beschikbaar met 64 datalijnen (x64).

(informatie afkomstig uit het artikel van Christof Windeck en Alieke van Sommeren, c’t magazine 09/2020, p. 108)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer leuke achtergrondartikelen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Moto G7 versus G7 Plus en G7 Power: test budget smartphones

Voor rond 250 euro heb je een bruikbare smartphone. We vergelijken de Motorola Moto G7, G7 Plus en G7 Power. Welke is waarvoor het best geschikt?

Vijf middenklasse smartphones met drievoudige camera getest

Een smartphone voor een redelijk bedrag met een goede camera en minstens 64 GB opslagruimte: in deze review leggen we vijf middenklasse smartphones me...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er