Windows 10 makkelijker bedienen, deel 2

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Windows 10 heeft verschillende trucs aan boord om sneller te kunnen werken. Veel daarvan zijn echter onbekend, en Windows 10 blijft er met alle updates steeds weer nieuwe toevoegen. We geven enkele tips om Windows 10 makkelijker te bedienen.

Of je nu pas kortgeleden de overstap van Windows 7 naar Windows 10 (gratis) hebt gemaakt of al langer Windows 10 gebruikt, er zijn misschien handige trucs voor Windows 10 die je nog niet kent. Windows 10 is eigenlijk al prima te gebruiken zonder speciale opdrachten of functies. Maar ‘prima’ wordt ‘lekker snel’ wanneer je de vele, soms nauwelijks bekende functies kent die Microsoft in de loop der tijden in Windows heeft ingebouwd. We geven hier wat algemene trucs, instellingen en in apps verscholen functies die het dagelijks gebruik verlichten of die gewoon enorm nuttig zijn.

Windows 10 makkelijker bedienen tips toetsenbord converteren conversie vergrootglas nachtlamp

Sneller aanmelden

Windows 10 kan sinds versie 1709 het laatst ingelogde gebruikersprofiel na een herstart alvast laden. Na het opstarten wordt er nog steeds zoals gebruikelijk om een wachtwoord gevraagd, maar technisch gezien wordt er alleen een schermvergrendeling ingeschakeld. In de meeste gevallen is dat handig omdat Windows tijdens het invoeren van het wachtwoord meestal al de tijd had om het profiel op de achtergrond te laden. Vooral op pc’s zonder ssd-station is het verschil enorm.

Soms is die functie echter lastig, namelijk wanneer de computer regelmatig wordt gebruikt met verschillende gebruikersaccounts. Bij het afsluiten klaagt Windows dan omdat er op de achtergrond nog een ander gebruikersprofiel is aangemeld, met mogelijk niet opgeslagen gegevens. Je kunt de functie deactiveren bij de instellingen onder ‘Accounts / Aanmeldingsopties’ met de knop ‘Na een update of herstart …’ onder Privacy.

Meer tips voor Verkenner en het startmenu van Windows 10 vind je in c't sep/2019

Makkelijker aanmelden

Bij ‘Accounts / Aanmeldingsopties’ staat ook de optie om voor het aanmelden een pincode van ten minste vier cijfers in te stellen als het gebruikersaccount al met een wachtwoord beveiligd is. Vooral op computers met een numeriek toetsenbord gaat het aanmelden dan sneller. Theoretisch is een pincode voor een aanvaller eenvoudiger te raden dan een ingewikkeld wachtwoord, maar dat vreet wel tijd. Na elke vijf mislukte pogingen moet Windows opnieuw worden opgestart, en bovendien dwingt het daarbij pauzes af waarvan de duur elke vijf fouten verdubbelt, te beginnen bij 30 seconden. Na honderd mislukte pogingen duurt dat al een jaar, na tweehonderd pogingen ongeveer een miljoen jaar.

Als je je bij Windows 10 aanmeldt met een Microsoft-account, is het gebruik van een pincode op één punt zelfs veiliger. De pincode geldt alleen voor dat ene apparaat en niet voor je Microsoft-account. Als je tijdens het intypen van de pincode bespied wordt door een aanvaller met arendsogen, kan die zich wel bij jouw pc aanmelden als hij er toegang toe heeft, maar kan hij niet vanaf een andere computer bij je Microsoft-account komen.

Overbodige stap weghalen

Als het scherm vergrendeld is (met bijvoorbeeld Windows+L), laat Windows 10 niet het aanmeldscherm zien met het invoervak voor de pincode of het wachtwoord, maar het zogenaamde vergrendelscherm met een grote klok en eventueel een paar berichten, en een meer of minder fraaie achtergrondafbeelding. Pas na een druk op een willekeurige toets wordt het aanmeldscherm zichtbaar.

windows 10 makkelijker bedienen inloggen aanmelden pincode

Als je dit een overbodige stap vind, kun je het veranderen. Daarvoor open je de Register-editor (Windows-toets, regedit, Enter-toets) en klik je door naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Personalization. Als die niet bestaat, maak je hem aan. Klik met de rechtermuisknop op de bovenliggende sleutel Windows en kies vervolgens ‘Nieuw / Sleutel’. Geef die de naam Personalization. Selecteer die dan, klik met de rechtermuisknop in het lege gebied in de rechterhelft van het venster en kies ‘Nieuw / DWORD (32-bits)-waarde’. Geef hem de naam NoLockScreen. Dubbelklik vervolgens daarop en vul de waarde 1 in.

Van nu af aan hoort het wachtwoordveld meteen zichtbaar te zijn wanneer het scherm vergrendeld is. Word je niet vrolijk van het knutselen met de Register-editor? Dan kun je een kant-en-klaar registerbestand downloaden (in een zip-bestand) dat deze registerwaarde voor je maakt met een simpele dubbelklik.

Meer Windows-tips

Meer tips vind je in het eerste deel van deze serie. In het derde en laatste artikel geven we nog meer tips voor het makkelijker bedienen van Windows 10. Soms kun je nog efficiënter taken uitvoeren door de Opdrachtprompt of PowerShell te gebruiken: tips daarvoor vind je bij de ‘Highway to shell’.

(Jan Schüssler en Noud van Kruysbergen, c’t magazine)

Lees uitgebreide achtergronden en andere info op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi als Password Manager met Bitwarden & zo doe je het!

Het bedenken en onthouden van een uniek en veilig wachtwoord voor elk account is een vrijwel onmogelijke taak, maar in deze workshop laten we zien hoe...

Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi

De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er