Zul je altijd zien: heb je de Raspberry Pi net ingebouwd, reageert hij plotseling niet meer. Om de fout op te sporen heb je dan eigenlijk een monitor en toetsenbord nodig. Met onze bluetooth-shell heb je echter genoeg aan een jumpertje om de problemen ter plekke op te lossen met een notebook of tablet. Zo kun je je eigen achterdeur inbouwen voor noodgevallen.
Heb je net de zorgzaam geprepareerde Raspberry Pi ergens aan een apparaat gekoppeld, moet je met een monitor en toetsenbord naar de plek des onheils omdat de Pi plotseling niet meer in het wifinetwerk te zien is. Vaak gaat het om kleinigheden die ertoe leiden dat de mini-computer het even niet meer doet. Het ter plekke zoeken naar de fout is de meest succesvolle manier van werken, maar dat kan ook omslachtig zijn als de Raspberry Pi bijvoorbeeld geen netwerk- of wifiverbinding heeft waarmee je via SSH zou kunnen inloggen.
De bluetooth-adapter van de Raspberry Pi biedt in dat geval een interessante mogelijkheid: hij werkt volkomen onafhankelijk van ethernet en wifi. Met een inlog-console erbij biedt hij een handige achterdeur naar de Pi. Om ervoor te zorgen dat niemand onbevoegd kan inloggen, wordt de bluetooth-shell bij dit project pas geactiveerd als je twee pinnen van de GPIO-header van de Raspberry Pi kortsluit.
Deze bluetooth-shell is met name interessant voor een Raspberry Pi Zero W, die geen ethernetpoort heeft. Omdat toegang via bluetooth normaal gesproken niet actief is en praktisch geen rekenkracht vergt, kun je dit zonder problemen op alle Raspberry Pi’s instellen. Dan hoef je bij bijvoorbeeld wifiproblemen dit alleen nog te activeren via een jumper. Als je haast hebt, kun je simpelweg het pakket btlogind downloaden en op de Raspberry Pi installeren met
sudo dpkg -i btlogind*.deb
Daarmee is de bluetooth-shell al meteen te gebruiken. Je moet wel rekening houden met een paar eigenaardigheden – om die te begrijpen, moet je weten wat er op de achtergrond gebeurt.