Raspberry Pi Zero W: bluetooth- en wifi-update voor de mini-Pi

Redactie
0
Raspberry_Pi_Zero_W


Update voor de low end Raspberry Pi  (Foto: Raspberry Pi Foundation)

Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de Raspberry Pi heeft de Raspberry Pi Foundation de derde versie van de Raspberry Pi Zero uitgebracht. Net als de Zero 1 en 2 gebruikt de Zero W de Broadcom BCM2835 single-core SoC, die eveneens op 1 GHz geklokt is. Nieuw is de Cypress CYW43438 wireless-chip. Deze zit ook al in de gewone Raspberry Pi 3 en voorziet het bordje van 802.11b/g/n-wifi en Bluetooth 4.0.

De overige specificaties blijven hetzelfde: 512 MB werkgeheugen, mini-hdmi en USB-OTG (On The Go) om randapparatuur rechtstreeks te kunnen aansluiten, micro-usb, een 40 pins GPIO-aansluiting, microsd-slot en een CSI camera connector. Het voordeel van de full format GPIO-pinaansluiting is dat het printplaatje lekker plat blijft als je die niet nodig hebt. Wil je hem toch gebruiken, dan moet je de pinnen er zelf nog wel op solderen.

Officiële behuizing voor de Raspberry Pi Zero W: drie deksels voor iedere gelegenheid

raspberrypizerowcase

Officiële case met drie verschillende deksel voor de Pi Zero W

Daarnaast zal er volgens de Raspberry Pi Foundation voor de Zero W een nieuwe case komen. Deze heeft dezelfde designstijl als de officiële cases voor de gewone Pi. De case krijgt drie verwisselbare deksels: een gesloten deksel, een met een opening boven de GPIO-pins en een met een rond gaatje waar je de cameramodule onder kunt bevestigen. Prijzen zijn nog niet bekend.

De Raspberry Pi Zero W wordt zonder toebehoren voor 11 euro aangeboden. Het vorige model ging voor 8 euro over de toonbank en nu is dat inmiddels gezakt tot 5,50. De geïntegreerde wifi- en bluetoothmodule maken deze prijsverhoging echter meer dan goed. Het is alleen te hopen dat de Pi Zero W beter verkrijgbaar wordt dan de Pi Zero. Deze laatste was bij alle verkooppunten moeilijk of helemaal niet leverbaar. Onlangs zijn er in elk geval een aantal internationale distributeurs voor de Zero bijgekomen. Voor de Benelux is dat kiwi-electronics.nl.

De Raspberry Pi Zero werd in 2015 gelanceerd als een veel lichtere en compactere versie van de Raspberry Pi. Hij is vooral bedoeld voor hobbyisten die bereid zijn de bijbehorende hardware zelf in elkaar te knutselen.

Meer over

BluetoothWifi

Deel dit artikel

Lees ook

Hoge Ziggo inflatiecorrectie 2023 per 1 juli zorgt voor ophef bij klanten

De Ziggo inflatiecorrectie van 2023 die ingaat op 1 juli 2023 zorgt voor ophef bij de klanten. De provider past een inflatiecorrectie toe van gemiddel...

Google Play Games voor Windows komt eindelijk naar Europa

Na een periode van langdurig testen is het dan eindelijk zo ver: Google Play Games voor Windows wordt eindelijk beschikbaar in Europa. Met dit program...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er