De Wooting 80HE is een bedraad analoog gamingtoetsenbord dat de lat hoog legt met zijn innovatieve functies en hoogwaardige bouwkwaliteit. Dit toetsenbord biedt een scala aan geavanceerde mogelijkheden die zowel gamers als professionals zullen aanspreken die interesse hebben in een analoog toetsenbord. Meer hierover lees je in deze Wooting 80HE review.
Wooting 80HE review: Nederlandse fabrikant legt de lat hoog
Nederlandse speler op de markt van toetsenborden
Wooting is een Nederlands bedrijf, opgericht door drie enthousiaste gamers die vonden dat de gamingindustrie onvoldoende rekening hield met de wensen van gamers. In 2015 besloten zij daarom zelf een toetsenbord te ontwerpen. Dankzij een succesvolle Kickstarter-campagne werd in 2017 het eerste model geïntroduceerd: de Wooting One. Dit toetsenbord was uitgerust met de door hen ontwikkelde analoge ‘Lekker’-switches, die volgens de makers een latentie hebben van minder dan 2 milliseconden.
Sinds de lancering van hun eerste model heeft Wooting meerdere producten uitgebracht, met een sterke focus op gamers. Een van de nieuwste modellen in hun assortiment is de Wooting 80HE en wij konden het niet laten om dit model in huis te halen en uitgebreid te testen om eens te ontdekken wat deze Nederlandse fabrikant nou te bieden heeft.
Design
De Wooting 80HE heeft een 80%-lay-out, wat betekent dat het kleiner is dan een traditioneel full-size toetsenbord, maar toch belangrijke toetsen zoals de functierij en pijltjestoetsen behoudt. Het toetsenbord is beschikbaar in verschillende materialen, waaronder PCR ABS-plastic en zinklegering. De PCR ABS-behuizing is vervaardigd uit 65% gerecycled materiaal, wat bijdraagt aan een duurzamer ontwerp. De variant met een zinklegering behuizing voelt premium aan en biedt extra stevigheid.
Daarnaast biedt de Wooting 80HE zowel ANSI- als ISO-indelingen, waardoor gebruikers de lay-out kunnen kiezen die het beste bij hun voorkeuren en behoeften past. De ANSI-indeling heeft een bredere linker Shift-toets en een enkele rij Enter-toets, terwijl de ISO-indeling, gangbaar in Europa, een smallere linker Shift-toets en een verticale Enter-toets heeft.
Dankzij de gasket mount-constructie krijg je een zachtere en stillere typervaring doordat trillingen effectief worden geabsorbeerd. De printplaat en de switch-plate worden bij elkaar gehouden door een siliconen pakking, die impact absorbeert en trillingen vermindert volgens de fabrikant – en dat merk je ook wel tijdens het typen.
Een opvallende toevoeging aan de Wooting 80HE is de led-balk boven de pijltjestoetsen. Deze balk kan worden geconfigureerd om verschillende systeeminformatie weer te geven, zoals processor- en RAM-gebruik, of om de status van actieve profielen te visualiseren.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Configuratiemogelijkheden
De Wooting 80HE is beschikbaar in diverse uitvoeringen. De instapvariant, voorzien van een PCR ABS-plastic behuizing, heeft een startprijs van €199,99. Voor wie een stevigere afwerking wenst, is er een model met een zinklegering behuizing verkrijgbaar voor €289,99. Daarnaast is er een modulaire versie voor doe-het-zelvers, waarbij gebruikers zelf hun voorkeursswitches en keycaps kunnen selecteren.
Toetsen en switches
De Wooting 80HE maakt gebruik van de Lekker V2 Hall-effect switches, die een verbeterde stabiliteit en een verfijnder geluidsprofiel bieden ten opzichte van hun voorganger. Een opvallende eigenschap is de mogelijkheid om per toets het actuatiepunt precies af te stellen in de software, variërend van 0,1 mm tot 4,0 mm. Je bepaalt dus geheel zelf hoe snel het toetsenbord moet reageren wanneer je een toets indrukt. Dit is met name interessant voor gamers, aangezien zij vaak specifieke voorkeuren hebben voor toetsen zoals de WASD-toetsen.
Software
Met de software genaamd Wootility (die zowel te downloaden is als programma voor Windows, MacOS en Linux als benaderbaar via een webinterface) kun je veel instellingen aanpassen. De mogelijkheden lijken eindeloos – het voelt bijna alsof je zelf je eigen toetsenbord bouwt en instelt.
Een van de meest indrukwekkende functies van de Wooting 80HE is de Rapid Trigger-technologie, die zorgt voor een razendsnelle actuatie en reset van toetsen – een eigenschap die veel gamers zullen waarderen.
Daarnaast biedt het toetsenbord analoge invoer, waardoor toetsaanslagen verschillende effecten kunnen hebben, afhankelijk van hoe diep een toets wordt ingedrukt, wat weer vergelijkbaar is met een joystick.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Met de Wootility-software kunnen gebruikers hun toetsen, verlichting en profielen tot in detail aanpassen. Mocht je geen gebruik willen maken van de RGB-verlichting op het toetsenbord, dan kun je deze ook uitschakelen – zoals te zien in het screenshot hieronder.
Een andere interessante toevoeging is de led-balk, die geconfigureerd kan worden om systeeminformatie weer te geven, zoals RAM-gebruik, of om de status van actieve profielen te visualiseren.
Gamen met de Wooting 80HE
De Wooting 80HE ondersteunt een polling rate tot 8000Hz, wat een extreem lage latentie van slechts 0,125 ms oplevert. De combinatie van analoge functies en Rapid Trigger-technologie geeft gamers een duidelijk voordeel in competitieve games, zoals first-person shooters – mits je het juist gebruikt natuurlijk.
Naast de eerder genoemde Rapid Trigger-technologie introduceert de Wooting 80HE een nieuwe functie genaamd “Rappy Snappy”. Deze functie monitort geselecteerde toetsen en activeert de toets die het verst is ingedrukt. In combinatie met Rapid Trigger verbetert dit functies zoals (counter)strafing, bunny hopping en timing van blokkeer-/parkeer-/combinatiebewegingen in verschillende games.
Vergelijking met andere toetsenborden
Vergeleken met andere analoge toetsenborden op de markt onderscheidt de Wooting 80HE zich door zijn uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, hoogwaardige bouwkwaliteit en innovatieve functies, zoals de Rapid Trigger-technologie en de led-balk voor extra personalisatie.
Sterker nog, de fabrikant Razer lijkt inspiratie te hebben gehaald bij de Nederlandse fabrikant. Zo heeft tech-YouTuber optimum een uitgebreide video gewijd aan het feit dat Razer ‘letterlijk’ Wooting heeft gekopieerd.
Wooting heeft op gepaste wijze gereageerd op Razer, wat te zien is in de onderstaande video van YouTuber Optimum:
Conclusie Wooting 80HE review
Al met al is de Wooting 80HE een analoog gamingtoetsenbord dat uitblinkt in bouwkwaliteit en geavanceerde functies, zoals de Rapid Trigger-technologie en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden via de Wootility-software. Hoewel het prijskaartje hoger is, rechtvaardigen de prestaties en duurzaamheid deze investering voor serieuze gamers – en eventueel professionals die graag een compact toetsenbord willen zónder NumPad.
Wooting 80HE review: plus- en minpunten
+ Hoogwaardig toetsenbord
+ Software met zeer veel opties
± Prijs
Wooting 80HE specificaties | |
Fabrikant | Wooting |
Toetsenbordformaat | 80% |
Type verbinding | bedraad, USB 2.0 type-C |
Lay-out toetsenbord | ANSI, ISO |
Fabrieksgarantie | 4 jaar carry in |
Shoplink & prijs | Wooting, vanaf 219,99 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.