Wine 8 review: makkelijk Windows-applicaties op Linux draaien

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    In deze review bekijken we Wine 8, een programma dat bedoeld is voor Linux. Deze software is misschien niet meer zo relevant als dat het voorheen was, maar het blijft de moeite waard  om het programma te gebruiken om programma’s van Windows op Linux te draaien.

    Wine 8 review: makkelijk Windows-applicaties op Linux draaien

    Geen emulator?

    De ontwikkelaars van Wine benadrukken dat Wine zeker geen emulator is. De software converteert namelijk Windows-systeemoproepen van programma’s gestart in Wine, zodat ze toegewezen kunnen worden aan bibliotheekoproepen onder Linux. Hoewel sommigen deze stelling betwisten, is het duidelijk dat Wine geen hypervisor is omdat het geen volledige computer emuleert.

    Favoriet bij gebruikers voor Windows-applicaties onder Linux

    Hoewel er discussie is over de aard van Wine, zijn gebruikers van de Wine software er tevreden over. Enkele jaren geleden was Wine de belangrijkste software voor bedrijven en thuisgebruikers die Windows-applicaties op Linux wilden gebruiken. Wine vormde een oplossing voor het argument dat Linux onbruikbaar is omdat Microsoft Office de standaard is en het Office-pakket op Linux nauwelijks bruikbaar is.

    Bovendien was Wine een integraal onderdeel van games die oorspronkelijk voor Windows waren bedoeld, maar die nu op Linux draaien. De populariteit van Wine is de afgelopen jaren echter afgenomen door de opkomst van cloud-gebaseerde Office-toepassingen die probleemloos vanuit een Linux-browser kunnen worden gebruikt.

    Moderne look & verbeterde functionaliteit

    Gebruikers die bekend zijn met Wine uit het verleden zullen de ouderwetse interface herkennen. Maar Wine 8 verandert dit, want het nieuwe standaardthema heeft een moderne blauwe zweem en is veel aantrekkelijker. Terwijl het Portable Execution-formaat (PE) de nieuwe standaard is geworden voor Windows-programma’s, heeft Wine 8 de conversie van alle kerncomponenten naar PE voltooid na meer dan vier jaar ontwikkeling.

    PE biedt functies zoals kopieerbeveiliging en ondersteuning voor het draaien van x86-applicaties op ARM-CPU’s. Wine 8 heeft de ondersteuning voor WoW (Windows on Windows) verbeterd, waardoor 32-bits programma’s op 64-bits systemen kunnen draaien, zelfs als er alleen 64-bits bibliotheken op Linux beschikbaar zijn.

    Innovaties in Ondersteuning en Prestatieverbetering

    Wine 8.0 implementeert een versie van Direct3D om games in Wine te kunnen spelen. Deze versie heeft aanzienlijke verbeteringen ondergaan, zowel voor de op GL gebaseerde rendering-engine als voor de laag die de beschikbare hardware op Linux-systemen gebruikt. Hoewel de Linux-computer nog steeds voldoende prestaties moet kunnen leveren om games te kunnen spelen, zijn de ontwikkelaars van Wine erin geslaagd de voetafdruk van de benodigde middelen aanzienlijk te verkleinen in Wine 8.0.

    Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle toepassingen in gelijke mate profiteren van deze verbeteringen. Het is dus heel goed mogelijk dat sommige games nu aanzienlijk sneller draaien dan in Wine 7, maar er zijn slechts marginale prestatieverschillen in andere games. Dit hangt ook af van de vraag hoe netjes de respectievelijke spelfabrikanten zich aan de gegeven normen houden.

    Controllerondersteuning

    Versie 8 van Wine biedt ook veel verbeteringen in de ondersteuning van joysticks en controllers. De DualShock- en DualSense-controllers van PlayStation kunnen nu ook worden gebruikt als invoerapparaat in Wine 8, net als een aantal nieuwe stuurwielen voor racegame-simulaties.

    Zo bevat Wine 8 voor het eerst een geheel nieuwe, generieke driver voor gamecontrollers Windows.Gaming.Input, die ook werkt onder WinRT. De ontwikkelaars hopen dat deze driver in de toekomst een generieke interface wordt, waardoor het veel gemakkelijker wordt om speciale drivers voor controllers te onderhouden.

    Ook werken de plug-and-play-functies van de controller beter na hot-plugging en plugging. In eerdere versies kon het, afhankelijk van het gebruikte apparaat, gebeuren dat Wine het niet meer herkende als je het loskoppelde en weer inplugde tijdens het spel. Dit werkt veel beter in Wine 8.

    Audiodecoder

    In Wine 8 zijn er 8 audiodecoders toegevoegd die gebruik maken van GStreamer in plaats van interne ontwikkeling. De ontwikkelaars hebben ook het afspelen van audio- en videobestanden in applicaties geoptimaliseerd. Daarnaast zijn er prestatieverbeteringen door het gebruik van de netwerkstack van het hostsysteem.

    De ontwikkelaars hebben veel energie gestoken in het internationaliseren van Wine. Wine 8 ondersteunt nu alle landinstellingen die de nieuwste Windows-versie 11 ondersteunt. Ook zorgt het ervoor dat Linux-systemen met correct geconfigureerde UTF-8 deze correct weergeven. Wine 8 verwerkt ook het grootste deel van UTF-16.

    Updates

    Wine 8 gebruikt veel klassieke open source-componenten, die allemaal zijn bijgewerkt door de Wine-ontwikkelaars. Dit omvat ook enkele beveiligingsproblemen die zijn verholpen, naast de gebruikelijke updates als onderdeel van de modelupdate.

    Conclusie

    Wine 8 blijft trouw aan zichzelf, met een lange ontwikkelingsgeschiedenis als betrouwbaar hulpmiddel voor het uitvoeren van Windows-programma’s op Linux. Het is een volwassen en betrouwbaar onderdeel dat gratis beschikbaar is als open source software. Als je op zoek bent naar een oplossing voor het draaien van Windows-programma’s op Linux, dan is Wine 8 een uitstekende keuze en bovendien ook nog eens gratis.

    Wine 8 review plus- en minpunten

    + Gratis te downloaden en te gebruiken
    + Goede ondersteuning en updates
    ± Door de opkomst van cloud-based programma’s misschien niet voor iedereen meer zo relevant

    Wine 8 specificaties

    OntwikkelaarsWineHQ, www.winehq.org
    Gratis te downloaden viahttps://wiki.winehq.org/Download

    Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Meer over

    Linuxwindows

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

    Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

    Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

    In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er