Videobellen met Whereby, gratis en zonder accounts – korte review

Marco den Teuling
1

Videobellen kan met allerlei sites en apps, maar vaak hebben alle deelnemers eerst een (al dan niet betaald) account nodig. We bekijken kort de dienst Whereby, waarmee je gratis videobellen kunt. Alleen degene die een meeting organiseert hoeft zich aan te melden.

Er zijn voor videobellen veel bekende alternatieven, zoals Zoom, Microsoft Teams en Skype, maar Whereby is relatief onbekend. De dienst van Noorse origine biedt naast diverse betaalde opties een goed bruikbare gratis variant voor maximaal 4 deelnemers. Die hebben we getest.

Gebruik

De organisator moet zich als enige wel aanmelden, dat gaat vrij vlot via een Google-aanmelding of willekeurig e-mailadres. Je ontvangt direct een login-code via e-mail die 15 minuten geldig is en je kunt na invoeren daarvan kiezen voor de Free optie. Geef een naam op voor jouw ‘room’ zoals ‘testvergadering’ dan krijg je de URL whereby.com/testvergadering. Zet de optie ‘Locked room’ uit als je wilt dat anderen zonder gedoe via de URL kunnen meedoen met de vergadering. Je hoeft die dan door te geven aan tot drie andere deelnemers.

gratis videobellen vergadering Zoom Teams Whereby

Deelnemers kunnen via een browser of via de app (voor Android of iOS) joinen met de URL. Iedereen met die URL kan dat trouwens als het geen ‘Locked room’ is. Kies je voor Locked, dan moet een deelnemer eerst aankloppen (knopje ‘Knock’), waarna je een camerabeeld kunt bekijken en toestemming geven. Bij volgende vergaderingen logt de organisator in met het mailadres en ontvangt daarop meteen een nieuwe login-code. De andere deelnemers gebruiken weer dezelfde URL en hoeven verder niets te doen (hooguit aankloppen).

videobellen gratis Whereby aankloppen knock

We hebben het getest met onze 4-koppige redactie en Whereby werkte soepel en zonder haperingen. Dat is misschien ook te danken aan de relatieve onbekendheid, maar voorlopig is dit een prima alternatief voor Zoom of andere opties, zolang je met maximaal 4 mensen wilt videobellen.

gratis videobellen zonder account vergadering Whereby Zoom Teams Skype

Privacy

Er is bij andere aanbieders wat ophef geweest over het delen van gegevens met derden (zoals bij Zoom met Facebook). Volgens Whereby worden account- en gebruiksdata bewaard op servers in de EU (Ierland), maar kan soms data worden uitgewisseld met sites buiten de EU. De verbinding verloopt bij een gratis meeting hoofdzakelijk via P2P-verbindingen (met DTLS-SRTP encryptie), maar kan afhankelijk van NAT- en firewall-instellingen ook via servers van Whereby verlopen. De servers voor de videostreams bevinden zich ook buiten de EU, streams zijn wel altijd beveiligd (DLTS-SRTP). Meer details kun je lezen in het complete privacy-statement.

Bekijk ook ons overzicht van videobel-diensten.

 


Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste reviews en tips?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


 

Meer over

AppsWebsites

Deel dit artikel

Lees ook

Webcam test voor thuiskantoor: 9 modellen getest

In deze webcam test bekijken we de plus- en minpunten van negen modellen webcam. Die bieden meestal beter beeld dan de camera’s in laptops.

Intel NUC 9 Extreme: mini gaming-pc met Intel Compute Element

In de mini-pc Intel NUC 9 Extreme kun je tot een GeForce RTX 2070 inbouwen, waarmee je hem tot krachtige gaming-pc in mini-formaat omtovert.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Mulder
Lezer
Mulder

https://jitsi.org/ (https://meet.jit.si/)

Daar hoeft zelfs de organisator zich niet aan te melden…