Videobellen met Whereby, gebruik het gratis en zonder accounts

Marco den Teuling
2

Videobellen kan met allerlei sites en apps, maar vaak hebben alle deelnemers eerst een (al dan niet betaald) account nodig. We bekijken kort hoe je Whereby gebruiken kunt voor gratis videobellen. Alleen degene die een meeting organiseert hoeft zich aan te melden.

Er zijn voor videobellen veel bekende alternatieven, zoals Zoom, Microsoft Teams en Skype, maar Whereby is relatief onbekend. De dienst van Noorse origine biedt naast diverse betaalde opties een goed bruikbare gratis variant voor maximaal 4 deelnemers. We hebben getest hoe goed je die versie van Whereby gebruiken kunt.

Whereby gebruiken

De organisator moet zich als enige wel aanmelden, dat gaat vrij vlot via een Google-aanmelding of willekeurig e-mailadres. Je ontvangt direct een login-code via e-mail die 15 minuten geldig is en je kunt na invoeren daarvan kiezen voor de Free optie. Geef een naam op voor jouw ‘room’ zoals ‘testvergadering’ dan krijg je de URL whereby.com/testvergadering. Zet de optie ‘Locked room’ uit als je wilt dat anderen zonder gedoe via de URL kunnen meedoen met de vergadering. Je hoeft die dan door te geven aan tot drie andere deelnemers.

gratis videobellen vergadering Zoom Teams Whereby

Deelnemers kunnen via een browser of via de app (voor Android of iOS) joinen met de URL. Iedereen met die URL kan dat trouwens als het geen ‘Locked room’ is. Kies je voor Locked, dan moet een deelnemer eerst aankloppen (knopje ‘Knock’), waarna je een camerabeeld kunt bekijken en toestemming geven. Bij volgende vergaderingen logt de organisator in met het mailadres en ontvangt daarop meteen een nieuwe login-code. De andere deelnemers gebruiken weer dezelfde URL en hoeven verder niets te doen (hooguit aankloppen).

videobellen gratis Whereby aankloppen knock

We hebben het getest met onze 4-koppige redactie en Whereby werkte soepel en zonder haperingen. Dat is misschien ook te danken aan de relatieve onbekendheid, maar voorlopig is dit een prima alternatief voor Zoom of andere opties, zolang je met maximaal 4 mensen wilt videobellen.

gratis videobellen zonder account vergadering Whereby Zoom Teams Skype

Privacy in Whereby

Er is bij andere aanbieders wat ophef geweest over het delen van gegevens met derden (zoals bij Zoom met Facebook). Volgens Whereby worden account- en gebruiksdata bewaard op servers in de EU (Ierland), maar kan soms data worden uitgewisseld met sites buiten de EU. De verbinding verloopt bij een gratis meeting hoofdzakelijk via P2P-verbindingen (met DTLS-SRTP encryptie), maar kan afhankelijk van NAT- en firewall-instellingen ook via servers van Whereby verlopen. De servers voor de videostreams bevinden zich ook buiten de EU, streams zijn wel altijd beveiligd (DLTS-SRTP). Meer details kun je lezen in het complete privacy-statement.

Bekijk ook ons overzicht van videobel-diensten.

 


Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe info over Whereby en videobellen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer over

AppsWebsites

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Mulder
Lezer
Mulder

https://jitsi.org/ (https://meet.jit.si/)

Daar hoeft zelfs de organisator zich niet aan te melden…

Henk
Lezer
Henk

Henk is in voor alles