Video opnemen en kopieerbeveiliging omzeilen vanaf 8 euro – 7 modellen getest

Noud van Kruysbergen
0

Video opnemen in full hd en blu-ray kopieren kan al vanaf 8 euro met USB sticks die allen uitgerust zijn met dezelfde chip. Een HDMI-USB-videograbber stuurt beelden van een gameconsole, camera of andere bron door naar een pc. Ze zijn geschikt voor bijvoorbeeld online-conferencing of om de beelden op te nemen of te streamen. Deze goedkope modellen die inwendig vrijwel allemaal identiek zijn, nemen de kopieerbeveiliging ook niet al te serieus.

De meeste computers hebben alleen uitgangen voor videosignalen, maar geen ingangen. Voor video capture van een apparaat met HDMI-uitgang, kun je een goedkope HDMI-USB-videograbber gebruiken.

Getest op software en blu-ray

We kochten zeven van die zogeheten HDMI Video Capture-sticks bij Amazon voor prijzen tussen 8 en 18 euro . Sommige werden na een paar dagen geleverd, andere pas na een paar weken rechtstreeks uit China. We hebben ze getest met verschillende software en bronnen zoals blu-ray spelers.

video capture HDMI-USB videograbber review vergelijkende test

Wat je er bijvoorbeeld mee kunt:

  • De HDMI-USB-ingang als een usb-webcam gebruiken met videoconferentiesoftware zoals Micro­soft Teams en Jitsi Meet. Zo kun je sommige digicams met een HDMI-uitgang als webcam gebruiken.
  • Oude videobandopnamen digitaliseren als je een VHS-, Hi8- of Digital8-speler met HDMI-uitgang hebt. Er zijn ook dergelijke usb-videograbbers met analoge S-Video-ingang.
  • Een Raspberry Pi als remote-beheerconsole voor een server gebruiken met behulp van de HDMI-ingang.

installatie en videoopnames maken

Alle sticks werkten onmiddellijk zonder handmatige driverinstallatie onder Windows 10 (als usb-video). Ze werkten ook meteen op macOS, Linux (Ubuntu 20.4.1 LTS) en op de Raspberry Pi 4 (Debian Buster).

Voor foto- en video-­opnamen volstaan de on-board hulpmiddelen van de besturingssystemen, zoals de Windows-app ­Camera. De sticks kunnen ook worden gebruikt met de populaire Open Broadcaster Software (OBS) of – als alleen audio-invoer via HDMI nodig is – met opnamesoftware zoals Auda­city.

Alle sticks lijken op elkaar

USB 2.0

Vijf van de zeven geteste apparaten werden verkocht als USB 2.0-stick, twee als USB 3.0-stick. Drie van de USB 2.0-sticks (o.a. die van Gnnmoy en xuwei ) zien er op het etiket na bijna identiek uit , en dat zou ook moeten gelden voor de stick van verkoper bearivt volgens de beschrijving op Amazon. Er werd echter een iets dunnere stick geleverd, die ook een tiende van een watt zuiniger was dan de andere. De stick van WisFox heeft een iets chiquere behuizing. De behuizingen van de USB 2.0-sticks zijn zo breed dat ze niet in de usb-poort passen als er al een usb-apparaat op de poort ernaast is aangesloten.

USB 3.0

De twee USB 3.0-sticks zijn identiek van constructie en komen waarschijnlijk overeen met de Wiistar WS-K004 van Shenzhen Wii-Star Technology. De verkopers Dettelin en Edupup beloven voor hun USB 3.0-sticks een refreshrate van 60 Hz bij full-hd-­resolutie, oftewel 1920×1080 pixels.

De 60 Hz refreshrate is het enige voordeel van de USB 3.0 ten opzichte van de USB 2.0-types. In de Windows 10 Camera-app en in OBS konden we kiezen uit 30 en 60 fps.

Allemaal dezelfde MS2109 chip

Op zich zijn er eigenlijk geen functionele verschillen tussen de zeven sticks. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien ze alle gebruikmaken van dezelfde MS2109-converterchip van het Chinese bedrijf Hefei MacroSilicon Technology. Aan de buitenkant kun je niet zien welke chip er in de goedkope USB-HDMI-sticks zit. Het is ook typerend voor dergelijke no-name-producten op de Amazon-marktplaats dat de aanbieders zonder verdere aankondiging andere varianten leveren. Met andere woorden: er is geen garantie dat je exact dezelfde versie van het apparaat ontvangt als wij getest hebben.

MS2109 converterchip video capture

In alle HDMI-USB-videograbbers in deze test zit een MS2109-chip, vaak voorzien van een klein koellichaam.

Check welke chip je hebt

Als je de stick al hebt, kun je makkelijk controleren of er een MS2109 in zit, namelijk aan de hand van de USB-identifier 534D:2109 met vendor-ID 534D (voor MacroSilicon) en device-ID 2109. Die gegevens kun je zien in het Apparaat­beheer van Windows (bij de Eigenschappen van ‘USB Video’ op het tabblad Details bij de Hardware-­id’s) en bij Linux met lsusb.

De MS2109-chip identificeert zichzelf bij de host als een apparaat dat compatibel is met de USB ­Video Class (UVC). Daar bestaat een gedetailleerde ­specificatie voor en er zijn standaard (ingebouwde) stuurprogramma’s voor. HDMI-USB-sticks worden door het systeem dus automatisch gedetecteerd zonder dat er drivers geïnstalleerd hoeven te worden, maar niet alle functies werken even soepel – waarover zo dadelijk meer.

MS2109 chip videograbber Windows USB Video Apparaatbeheer hardware-id

Resolutie, framerate en beeldkwaliteit

De firmware van de MS2109-chip meldt de betreffende pc welke resoluties en framerates hij aankan. De sticks halen een maximum van 30 of 60 Hz bij full-hd, oftewel 1080p30 dan wel 1080p60, wat voldoende is voor videoconferenties. Bij sommige moet je, om 60 beelden per seconde op te kunnen nemen, terug­schakelen naar 720p (1280×720) of lager. Bij 1366×768 is 50 Hz nog mogelijk, bij 1600×1200 vaak weer maar 30 Hz. Bij macOS stellen Photo Booth en OBS beide automatisch vaak een resolutie in van 720p.

4K video in, maar 2K uit

Verschillende Amazon-verkopers benadrukken dat hun MS2109-sticks ook Ultra HD (UHD/4K) met 3840×2160 pixels accepteren, en dat klopt ook, maar ze converteren dan slechts elk vierde pixel, want aan de achterkant komt er altijd maximaal full-hd uit.

Beeldkwaliteit

De MS2109 comprimeert binnenkomende videosignalen in Motion-JPEG-formaat (MJPEG) of levert ze ongecomprimeerd in YUV 4:2:2- of YUV 2:1:1-formaat. Zonder compressie neemt de datasnelheid echter dramatisch toe, waardoor USB 2.0 snel zijn grenzen bereikt. Met volledige kleurensampling van 4:2:2 zijn slechts een paar beelden per seconde moge­lijk.

Bij Windows was de beeldkwaliteit van de binnen­komende HDMI-signalen verrassend goed. Bij OBS kun je enkele parameters aanpassen, waaronder de helderheid, het contrast, de tint en intensiteit. Bij sommige sticks zit er een kleine koeler bovenop de MS2109-chip, wat suggereert dat oververhitting moge­lijk zou kunnen zijn. We hebben daar echter niets van gemerkt, zelfs niet tijdens langdurige tests.

Testresultaten

HDMI-USB videograbbers op Amazon overzicht test

Overzicht geteste HDMI-USB-grabbers op Amazon.nl

Video capture details

De MS2109 verwerkt ook stereo audiosignalen op de High Definition Multimedia Interface (HDMI) en geeft ze door aan de pc als een PCM-datastroom. Maar de firmware bevat een bug waardoor Windows slechts één kanaal herkent – we vonden geen workaround voor dat manco. Bij Windows moesten we voor OBS het audiokanaal van de HDMI-USB-grabber hand­matig opgeven, omdat de automatische detectie de verkeerde ingang selecteerde. De Linux-driver is slimmer en herkent ook stereo.

Maar met Linux gaat niet alles beter: op de Raspberry Pi 4 konden we de resolutie bij Cheese niet veranderen. OBS op een Linux-pc kan bij een aantal sticks de met MJPEG gecomprimeerde videostreams niet rechtstreeks benutten, maar alleen de ongecomprimeerde – en dan nog alleen met een schokkerige beeldsnelheid. Voor hogere beeldsnelheden moet je bij Linux-OBS de formaten Emulated kiezen, die de substructuur Video 4 Linux 2 (V4L2) genereert uit de MJPEG-stream. Microsoft Teams, dat als een ­web-app draaide in de Chrome-browser op een Raspberry Pi 4, gaf daarentegen automatisch een vloeiend videobeeld weer via de HDMI-USB-grabber.

Kopieerbeveiliging

Volgens de Radeon-driversoftware van AMD kan de MS2109 ook overweg met de HDMI-kopieerbeveiliging HDCP 1.2. Twee blu-rayspelers – een van Oppo en een van Panasonic – werden zonder problemen door de sticks doorgegeven, zelfs met UHD-signalen en zelfs bij het afspelen van kopieerbeveiligde discs.

 


Ontvang de nieuwste informatie en tips voor video capture hardware en software!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Conclusie van de video opnemen test

De geteste goedkope HDMI-USB-converters met een MS2109-chip leveren een verrassend goede beeldkwaliteit. De apparaten hebben echter wel enkele tekortkomingen, zodat het beter is een duurdere converter te kiezen voor meer veeleisende toepassingen.

Bovendien is het winkelen op de Amazon-marktplaats een beetje grijpen in een Chinese grabbelton. Het is onduidelijk welke stick je uiteindelijk gaat krijgen – en wanneer. Krijg je een exemplaar met een andere chip, dan kun je die nog proberen terug te sturen.

De prijzen lijken ook wat willekeurig. Ga daarom gewoon voor de goedkoopste die je wat lijkt. Hou er rekening mee dat je soms een usb-verleng­kabeltje nodig hebt gezien de breedte van de grabbers. Dan kun je een MS2109-stick in veel gevallen prima gebruiken.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Christof Windeck en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 6/2021, p. 124)

Lees meer uitgebreide reviews op je gemak in c't 05/2024

Meer over

HardwareUSB

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er