MacOS draait Windows, Linux, macOS en andere besturingssystemen in virtuele machines. Apple is hiervoor echter wel een gebruikersinterface vergeten. UTM regelt dit alsnog en maakt van Macs universele pc’s. Meer hierover lees je in deze UTM review.
UTM review: gebruikersinterface voor VM’s op macOS
Hypervisor en API's in macOS
In macOS versie 10 (Yosemite) werd een hypervisor toegevoegd aan het besturingssysteem en in versie 12 (Monterey) werden API’s toegevoegd om virtuele machines te starten. Apple heeft nog geen GUI daarvoor uitgebracht. Ondertussen zijn er verschillende softwareprojecten opgedoken die virtualisatie bruikbaar maken. UTM is momenteel bijzonder populair. De software is gratis te downloaden of voor 10 euro te koop via de App Store: de opbrengst is bedoeld om verdere ontwikkeling te financieren.
Gebruiksvriendelijke interface van UTM
De interface van UTM zorgt ervoor dat Linux, Windows en macOS met een paar muisklikken werkend te krijgen zijn in een virtuele machine. VM’s kunnen op basis van standaardcomponenten aan elkaar worden geklikt of er kunnen images uit een galerij worden geselecteerd. Afhankelijk van de cpu-architectuur van de Mac waarop de virtualisatie draait, is ARM of x86 de juiste keuze. Dankzij de Rosetta-technologie van Apple, die 64-bits x86-code tijdens runtime vertaalt naar ARM-code, draaien 64-bits Linux-distributies voor x86 ook op ARM in een VM zonder dat emulatie ze vertraagt.
QEMU onder de motorkap
Onder de motorkap van UTM zit, net als in veel virtualisatieproducten, de universele emulator QEMU. Deze biedt VM’s een pc-achtige omgeving en helpt ook bij het beheer van VM-resources zoals virtuele schijven, netwerken en grafische kaarten. De ontwikkelaars konden dit bijzonder eenvoudig regelen omdat Apple para-gevirtualiseerde stuurprogramma’s in de VM’s implementeert via de VirtIO-interfaces. Met andere woorden, ze gebruiken een beproefde technologie die algemeen wordt gebruikt in de Linux- en Windows-omgeving om de prestatieverslindende emulatie van apparaten te vervangen door een directe lijn naar virtualisatie.
Gebruik van Spice
UTM gebruikt Spice om de vensters van Windows en Linux VM’s dynamisch te vergroten en te verkleinen. UTM maakt geen geheim van zijn roots: als je met de hand virtuele machines maakt, laat de software zien wat QEMU kan: het biedt dan onder andere ook emulatie van een Raspberry Pi 3B. Helaas werkt dit momenteel niet. Er is hoop dat dit wel zou kunnen werken met een verandering van QEMU 7.2 naar versie 8. Op dit moment zijn de UTM ontwikkelaars echter nog niet overgestapt op QEMU 8 vanwege de sterk verminderde prestaties. Als je de bijbehorende tickets op GitHub volgt, ziet het er helaas niet naar uit dat deze knoop snel zal worden doorgehakt.
Ontbrekende functies
Wat UTM op dit moment nog mist zijn snapshots. Het belangrijkste wat hier ontbreekt is een gebruikersinterface. QEMU die als basis wordt gebruikt kan zulke snapshots maken, afhankelijk van het formaat dat wordt gebruikt voor de virtuele schijven. Vindingrijke UTM-gebruikers helpen zichzelf daarom met het programma qemu-img, dat ze via homebrew installeren. Over vindingrijke gebruikers gesproken: de bugtracker op GitHub met ongeveer 600 tickets is het bewijs van een levendig ontwikkeling van de app en veel actieve gebruikers; je kunt er zowel nuttige antwoorden als veel issues vinden.
UTM op iOS-apparaten
Voor de volledigheid: UTM draait ook op iOS-apparaten. Voor zover wij weten gebruikt het daar echter alleen QEMU-emulatie en executieversnelling, omdat Apple virtualisatie nog niet in het besturingssysteem heeft verankerd. In de praktijk werkte UTM zeer goed op een MacBook Air met een M3-processor en Sonoma als besturingssysteem. Volgens bugrapporten is het zinvol om een modern macOS te gebruiken omdat Apple geleidelijk aan de geïntegreerde virtualisatie uitbreidt, recentelijk met functies voor het suspenden en opnieuw opstarten van VM’s.
Conclusie UTM review
Al met al biedt UTM een gebruiksvriendelijke oplossing voor het draaien van virtuele machines op macOS, ondanks enkele ontbrekende functies zoals snapshots. De actieve ontwikkeling en betrokken gebruikersgemeenschap wijzen op een veelbelovende toekomst voor deze software.
UTM review: plus- en minpunten
+ Prima interface
+ Veel kant-en-klare VM’s beschikbaar
±Nog geen UI voor snapshots
UTM specificaties | |
Producent | mac.getutm.app |
Systeemeisen | macOSab Version 12 (Monterey) |
Te downloaden via | mac.getutm.app |
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.