Trust Iris review – zakelijk video conferentie systeem

Noud van Kruysbergen
0

Nu videconferenties een effectieve manier van vergaderen blijken te zijn, komt Trust met het Iris-conferentiesysteem dat door het inzoomen op de spreker wat dynamiek aan een overleg toevoegt. In deze Trust Iris review bekijken we hoe dat systeem werkt.

Het thuiswerken heeft ons meerdere manieren van vergaderingen opgeleverd en daarmee het besef dat fysiek contact niet altijd per se noodzakelijk is om effectief te overleggen. Door videoconferenties wordt het aantal reisbewegingen en daarmee de tijd die je aan reisen kwijt bent flink gereduceerd. Nu het lijkt dat deze ontwikkeling zich de komende jaren zal blijven doorzetten, zal bij het inplannen van een vergadering gekeken moeten worden naar wat de meest efficiënte manier is om dit te doen.

Trust Iris review video conferentie meerdere deelnemers zoom zoomen

Conferentiesysteem voor meerdere deelnemers

Bij vergaderingen met medewerkers van andere filialen of externe partijen en bedrijven kan een meer hybride oplossing voor meerdere fysieke deelnemers plus online deelnemers uitkomst bieden. Dat is precies waar Trust zijn videoconferentie­camera Iris voor heeft ontwikkeld. De platte ovalen 60 centimeter brede metalen behuizing heeft in het midden een grote fixed-­focus lens met een kijkhoek van 120 graden, een 4K-resolutie bij maximaal 60 fps en een digitale zoom. Links en rechts daarvan zitten de luidspreker en de ingebouwde array van 4 microfoons.

De grote meerwaarde van het Iris-systeem is het dynamisch inzoomen op degene die op dat moment aan het spreken is. De microfoon probeert te achterhalen waar het geluid vandaan komt en in combinatie met de softwarematige gezichtsherkenning kan de lens dan geruisloos in de richting van de spreker draaien en op zijn gezicht inzoomen.

Het herkennen waar het geluid van de spreker vandaag komt werkte in de praktijk met vrouwenstemmen beter dan met mannen­stemmen. Die laatste zijn vaak wat lager en hebben minder boventonen, waardoor het moeilijker is de positie ervan te bepalen. Als de afstand tot de Iris meer dan vijf meter is, adviseert Trust om de optio­nele externe microfoon aan te sluiten.

Trust Iris – installatie en gebruik

Het installeren is een kwestie van de Iris neerzetten, de voeding aansluiten en de usb-stekker in de laptop of computer stoppen. Daarna kun je hem bij Micro­soft Teams meteen instellen als ­camera en ook selecteren bij de audio­apparaten. Je hoeft dus niet eerst nog een app of ­drivers te installeren, de Iris is meteen klaar voor gebruik. Voor een permanente opstelling wordt een wandsteun meegeleverd.

Het beeld is lekker scherp, maar zorg wel voor voldoende verlichting. Op de afstandsbediening zit een knop voor een ­groter dynamisch bereik en dat hadden we eigenlijk altijd aanstaan. Met de afstandsbediening kun je het videobeeld, de micro­foon en het geluid afzonderlijk even uitschakelen als dat nodig is. Het volume dat de Iris kan produceren is voor de meeste vergaderruimtes ruim voldoende.

Met de Manual-mode kun je met de cursortoetsen het beeld zelf richten en inzoomen. Met de Participant-mode probeert Iris alle deelnemers zo goed mogelijk in beeld te krijgen, en met de Speaker-mode wordt het beeld automatisch gericht op degene die op dat moment aan het praten is. Bij een vaste opstelling, waarbij je de vergader­-opstelling koppelt aan een eigen Teams-­account, kun je met de afstandsbediening een gesprek aannemen en weer verbreken. De kleur van de led-ring geeft de status weer. Is hij wit, dan is de Iris in gebruik, en is hij rood, dan is de microfoon gedempt.

Conclusie

Voor een vergadering met twee of drie personen aan een tafel werkt de Trust Iris prima, de automatische volgmodus werkt dan goed en ook de verstaanbaarheid is in orde. Met meer mensen tegelijk op een wat grotere afstand is de extra microfoon wel aan te raden.

De afwerking is goed, de behuizing is stevig en de kabels zijn lekker lang. De Iris is met zijn prijs van 800 euro niet echt bedoeld voor thuisgebruik, al kun hem in de woonkamer onder de tv met het hele gezin net zo goed gebruiken als in een vergaderkamer.

Pluspunten

+ dynamischer vergaderen
+ makkelijk te installeren
+ bruikbaar beeld en geluid

Trust Iris

FabrikantTrust, trust.com/nl 
Sensor / zoom1/2,5” CMOS 8,51M / 5×
Kijkhoek / pan / tilt1200 / 150 / 100
Microfoon gevoeligheid / SNR-38 dB / 65 dB
AansluitingenUSB-C, USB 2.0 (microfoon), voeding
Meegeleverdafstandsbediening USB-C-kabel, wandsteun, voeding
Shoplink en prijsTrust Iris, € 800

(c’t magazine 6/2020, p. 28)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste reviews en info over online vergaderen!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Uitgebreide info en workshops lees je op je gemak in c't magazine dec/2021

Deel dit artikel

Lees ook

InfinityLab 10000 Wireless powerbank – review

De InfinityLab InstantGo 10000 Wireless is een compacte en lichte powerbank die drie apparaten tegelijk kan opladen.

Battlefield 2042 review: een voorzichtig groots nieuw begin

Battlefield 2042's trailer deed bij veel die hard Battlefield-fans de harten sneller kloppen: grootste gevechten in gigantische maps, met veel voertui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er