Todo.txt-CLI review: taken beheren onder Linux & MacOS zonder muis

Noud van Kruysbergen
0

In deze review werpen wij een blik op de commandline-tool Todo.txt-CLI waarmee je onder Linux en macOS je taken kunt beheren zonder muis..

Todo.txt-CLI review


Ontvang gratis informatie en tips over software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Voor wie is deze commandline-tool handig?

Als je 24/7 een commandline-sessie open hebt staan, dan is Todo.txt-CLI wel een to-do-tool voor jou. Met het bash-script maak je taken aan, geef je ze prioriteiten en sorteer je ze. De taken worden opgeslagen als todo.txt.

Als je de lijst met andere apparaten wilt synchroniseren, kun je het bestand bijvoorbeeld distribueren via Git, Dropbox of Next cloud. Er zijn apps voor Android en iOS die todo. txt-bestanden verwerken.

Hoe werkt Todo.txt-CLI?

Het gebruik van de CLI onder macOS en Linux is eenvoudig. Met de commando’s todo.sh ls, todo.sh add en todo.sh do geef je taken weer, maak je nieuwe taken aan en markeer je ze als klaar. Met todo.sh pri stel je een prioriteit in. Omdat het commando todo.sh bij dagelijks gebruik wat lang is, is het handig om er een alias als t oor te maken op de commandline.

Hoe installeer je Todo.txt-CLI?

Linux-gebruikers kunnen een korte installatiegids vinden bij de GitHub-repository van het project. In de Arch User Repository (AUR) wordt de so­ftware weergegeven onder de naam todotxt, bij Debian en Ubuntu heet het todotxt-cli.

Bij macOS is de snelste manier om de so­ftware te installeren met de pakketbeheerder Homebrew: brew install todo-txt. Na het installeren moet je het configuratiebestand naar de homedirectory kopiëren. De commando’s om dat te doen staan in het readme-bestand bij de GitHub-repository.

Documentatie bekijken op GitHub

Het loont de moeite om de documentatie op GitHub te bekijken. Daar leer je ook werken met zogeheten projecten en contexten en hoe je die kunt filteren. Wat bij andere to-do-managers een vanzelfsprekendheid is, ontbreekt hier: vervaldata worden in het bestandsformaat niet vermeld en ook niet in de CLI.

Die functie en het sorteren op datum kun je achteraf toegevoegen als je bereid bent om todo.sh uit te breiden met eigen bash-snippets. Daar wordt in voorzien via een vermelding in het configuratiebestand en wordt besproken in de GitHub-discussies van het project (zoekwoord sorting).

Conclusie Todo.txt-CLI review

De commandline-tool en het bestandsformaat zijn duidelijk gericht op ontwikkelaars en beheerders die bereid zijn de tool aan hun toepassingen aan te passen en zich met de functionaliteit te bemoeien.

Je zult worden beloond met verdere ontwikkelingen door een community van gelijkgestemden, zoals een Thunderbird-extensie of een extensie voor Visual Studio Code. Creatieve automatiseringen zijn ook mogelijk, waarmee andere scripts of programma’s taken als voltooid kunnen markeren. Normale consumenten hebben waarschijnlijk meer aan een standaard to-do-app.

Todo.txt-CLI review – plus- en minpunten

+ simpel taakoverzicht
+ aanpasbaar en uitbreidbaar
vergt wat inwerktijd

Todo.txt-CLI specificaties

SysteemeisenmacOS, Linux
Gratis te downloaden viashellcheck.net

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 10, 2022)

Lees meer over nieuwe Android smartphones in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er