tado° slimme radiatorknop review: simpel besparen op je energierekening

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    In deze review bekijken we de tado° slimme radiatorknop. Deze slimme radiatorknop verbetert de verwarming in jouw huis door de temperatuur per kamer te regelen. Zo kun je de verwarming aanpassen aan jouw routine.

    Wat is een slimme radiatorknop?

    Met de tado° slimme radiatorknop vervang je jouw oude radiatorknoppen. Deze knoppen zijn verbonden met het internet, en je kunt ze op verschillende manieren besturen. Via de app stel je eenvoudig een programma in dat bepaalt wanneer de radiator voor welke temperatuur moet zorgen.

    Maar er is meer: je kunt ook locatiegebaseerde besturing (oftewel geo-fencing) gebruiken. Wanneer je het huis verlaat, schakelen de knoppen de radiator uit en wanneer je terug thuis bent, zorgen de knoppen ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt is. Natuurlijk kun je de radiatorknop ook nog steeds manueel bedienen.

    Hoe werkt de tado° Slimme Radiatorknop?

    Als je nog geen producten van tado° in huis hebt, dan heb je eigenlijk twee opties met wat je kunt aanschaffen:

    De radiatorthermostaten van Tado maken verbinding met de router via een bridge en zijn daarom altijd online. Hierdoor weet de smartphone-app altijd de temperatuur en luchtvochtigheid in huis en kan het de thermostaten op de radiatoren naar wens hoger of lager zetten.

    Installatie van de tado° Slimme Radiatorknop

    Begin door de internetbridge op je thuisnetwerk aan te sluiten en van stroom te voorzien via de usb-aansluiting. Vervang de 30cm usb-kabel door een langere kabel als dat nodig is. De tado°-app (beschikbaar voor iOS & Android) begeleidt je stap voor stap bij de installatie.

    Controleer welke knoppen je momenteel op je radiatoren hebt en controleer of de M30 x 1,5 mm tado°-knop hierop past. Indien dit niet het geval is zul je even contact op moeten nemen met tado° waarbij zij je de nodige adapters eventueel kunnen toesturen.

    Als het past, schroef dan de oude knop los en plaats de nieuwe knop, eventueel met een verloopstuk. Let op bij het plaatsen van de klemstukken voor de Comap-knoppen om schade te voorkomen.

    Plaats het schroefdraadstuk eerst op de radiator en klik vervolgens de knop erop. Vergeet niet te controleren of de knop goed is geplaatst.

    tado° app: toewijzen knoppen, opstellen schema en configureren smartphones

    Een van de taken tijdens de tado° installatie is het toewijzen van knoppen aan een specifieke kamer/zone. Knoppen die aan dezelfde zone worden toegewezen, worden samen bediend. Daarna blijven er nog twee taken over:

    • het opstellen van een verwarmingsschema per zone
    • het configureren van smartphones die geo-fencing zullen gebruiken.

    Verwarmingsschema opstellen in de app

    Het opstellen van een verwarmingsschema doe je in de app van tado°. Zo kun je een schema opstellen voor de hele week, voor weekdagen en weekend, of een apart schema voor elke dag.

    Met enkele tikken voeg je een tijdsblok toe en pas je de tijdstippen en/of temperaturen aan.

    Smartphones configureren voor geo-fencing

    De laatste taak van de installatie is het toevoegen van gebruikers en het configureren van hun smartphone, zodat deze geo-fencing gebruikt.

    Via wifi-signalen en GPS bepaalt tado° of je thuis bent en schakelt de verwarming uit als je afwezig bent. Je kunt zelf instellen wanneer tado° moet beginnen met verwarmen als je onderweg naar huis bent. Als je nadert, verhoogt hij de temperatuur, zodat je in een warm huis aankomt.

    Instellingen in de app

    Neem de tijd om alle instellingen in de app na te kijken, want er zijn er nogal wat. Gelukkig staat er over het algemeen voldoende uitleg bij elke instelling, zodat je altijd weet wat deze doet.

    Handmatig bedienen van de knoppen

    Je kunt de knoppen ook handmatig bedienen als laatste optie. De ingestelde temperatuur verschijnt hierbij op een klein display op de radiatorknop.

    Handmatige aanpassingen blijven geldig tot het volgende schakelevent in je programma, totdat je ze uitzet of na een bepaalde tijd. Deze instelling kun je per zone aanpassen.

    Conclusie tado° slimme radiatorknop review

    Het is gemakkelijk om de minder goede kanten van de tado° radiatorknop op te sommen. De belangrijkste tekortkoming is het gebruik van plastic adapters die bijna zeker nodig zijn. Je hoeft het geofencing-concept niet te gebruiken, maar het is handig, vooral als je alleen bent of met z’n tweeën.

    Over het algemeen kunnen we zeggen dat de knoppen eenvoudig te installeren zijn. De software van tado° helpt je prima bij installatie en gebruik. Dankzij de besparingen als er niemand thuis is, zal je verbruik vrijwel zeker dalen. Overigens hoef je ook zeker niet alle radiatoren in het huis uit te rusten met zo’n slimme knop.

    Voor 199 euro kan je aan de slag met twee radiatoren, terwijl bijkomende knoppen 79 euro kosten. Hoe snel je die kosten terugverdient, hangt af van je huidige verbruik en gewoonten. Maar de Tado° knoppen maken je dankzij hun goede rapporten bewuster van je verbruik.

    tado° slimme radiatorknop review – plus- en minpunten

    + Makkelijk te installeren
    + Handige app
    Werkt op batterijen die je dus ook zult moeten vervangen eens in de zoveel tijd

    tado° slimme radiatorknop specificaties

    Fabrikanttado°, tado.com

    App compatibility

    iOS & Android

    Compatible met smarthome-integratie

    Google Assistant, Alexa & Apple HomeKit

    Ketelaansturing

    Aan/uit, Modulerend eigen protocol, Modulerend OpenTherm

    Protocol

    868 Mhz, Apple HomeKit, IFTTT
    Shoplink & prijstado° Slimme Radiatorknop (losse knop): Amazon, circa 80 euro

    tado° Slimme Radiatorknop V3+ (Starterskit): Tink, vanaf circa 230 euro

    (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

    In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

    Asus ZenWiFi XD5 review: compacte wifi-nodes met prima dekking

    In deze review bespreken we de Asus ZenWiFi XD5. Tegenwoordig is een goed wifi-netwerk thuis hebben essentieel. Het kan voorkomen dat je in zowel grot...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er