tado° slimme radiatorknop review: simpel besparen op je energierekening

Elwin Hodžić
4

Inhoudsopgave

  In deze review bekijken we de tado° slimme radiatorknop. Deze slimme radiatorknop verbetert de verwarming in jouw huis door de temperatuur per kamer te regelen. Zo kun je de verwarming aanpassen aan jouw routine.

  Wat is een slimme radiatorknop?

  Met de tado° slimme radiatorknop vervang je jouw oude radiatorknoppen. Deze knoppen zijn verbonden met het internet, en je kunt ze op verschillende manieren besturen. Via de app stel je eenvoudig een programma in dat bepaalt wanneer de radiator voor welke temperatuur moet zorgen.

  Maar er is meer: je kunt ook locatiegebaseerde besturing (oftewel geo-fencing) gebruiken. Wanneer je het huis verlaat, schakelen de knoppen de radiator uit en wanneer je terug thuis bent, zorgen de knoppen ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt is. Natuurlijk kun je de radiatorknop ook nog steeds manueel bedienen.

  Hoe werkt de tado° Slimme Radiatorknop?

  Als je nog geen producten van tado° in huis hebt, dan heb je eigenlijk twee opties met wat je kunt aanschaffen:

  De radiatorthermostaten van Tado maken verbinding met de router via een bridge en zijn daarom altijd online. Hierdoor weet de smartphone-app altijd de temperatuur en luchtvochtigheid in huis en kan het de thermostaten op de radiatoren naar wens hoger of lager zetten.

  Installatie van de tado° Slimme Radiatorknop

  Begin door de internetbridge op je thuisnetwerk aan te sluiten en van stroom te voorzien via de usb-aansluiting. Vervang de 30cm usb-kabel door een langere kabel als dat nodig is. De tado°-app (beschikbaar voor iOS & Android) begeleidt je stap voor stap bij de installatie.

  Controleer welke knoppen je momenteel op je radiatoren hebt en controleer of de M30 x 1,5 mm tado°-knop hierop past. Indien dit niet het geval is zul je even contact op moeten nemen met tado° waarbij zij je de nodige adapters eventueel kunnen toesturen.

  Als het past, schroef dan de oude knop los en plaats de nieuwe knop, eventueel met een verloopstuk. Let op bij het plaatsen van de klemstukken voor de Comap-knoppen om schade te voorkomen.

  Plaats het schroefdraadstuk eerst op de radiator en klik vervolgens de knop erop. Vergeet niet te controleren of de knop goed is geplaatst.

  tado° app: toewijzen knoppen, opstellen schema en configureren smartphones

  Een van de taken tijdens de tado° installatie is het toewijzen van knoppen aan een specifieke kamer/zone. Knoppen die aan dezelfde zone worden toegewezen, worden samen bediend. Daarna blijven er nog twee taken over:

  • het opstellen van een verwarmingsschema per zone
  • het configureren van smartphones die geo-fencing zullen gebruiken.

  Verwarmingsschema opstellen in de app

  Het opstellen van een verwarmingsschema doe je in de app van tado°. Zo kun je een schema opstellen voor de hele week, voor weekdagen en weekend, of een apart schema voor elke dag.

  Met enkele tikken voeg je een tijdsblok toe en pas je de tijdstippen en/of temperaturen aan.

  Smartphones configureren voor geo-fencing

  De laatste taak van de installatie is het toevoegen van gebruikers en het configureren van hun smartphone, zodat deze geo-fencing gebruikt.

  Via wifi-signalen en GPS bepaalt tado° of je thuis bent en schakelt de verwarming uit als je afwezig bent. Je kunt zelf instellen wanneer tado° moet beginnen met verwarmen als je onderweg naar huis bent. Als je nadert, verhoogt hij de temperatuur, zodat je in een warm huis aankomt.

  Instellingen in de app

  Neem de tijd om alle instellingen in de app na te kijken, want er zijn er nogal wat. Gelukkig staat er over het algemeen voldoende uitleg bij elke instelling, zodat je altijd weet wat deze doet.

  Handmatig bedienen van de knoppen

  Je kunt de knoppen ook handmatig bedienen als laatste optie. De ingestelde temperatuur verschijnt hierbij op een klein display op de radiatorknop.

  Handmatige aanpassingen blijven geldig tot het volgende schakelevent in je programma, totdat je ze uitzet of na een bepaalde tijd. Deze instelling kun je per zone aanpassen.

  Conclusie tado° slimme radiatorknop review

  Het is gemakkelijk om de minder goede kanten van de tado° radiatorknop op te sommen. De belangrijkste tekortkoming is het gebruik van plastic adapters die bijna zeker nodig zijn. Je hoeft het geofencing-concept niet te gebruiken, maar het is handig, vooral als je alleen bent of met z’n tweeën.

  Over het algemeen kunnen we zeggen dat de knoppen eenvoudig te installeren zijn. De software van tado° helpt je prima bij installatie en gebruik. Dankzij de besparingen als er niemand thuis is, zal je verbruik vrijwel zeker dalen. Overigens hoef je ook zeker niet alle radiatoren in het huis uit te rusten met zo’n slimme knop.

  Voor 199 euro kan je aan de slag met twee radiatoren, terwijl bijkomende knoppen 79 euro kosten. Hoe snel je die kosten terugverdient, hangt af van je huidige verbruik en gewoonten. Maar de Tado° knoppen maken je dankzij hun goede rapporten bewuster van je verbruik.

  tado° slimme radiatorknop review – plus- en minpunten

  + Makkelijk te installeren
  + Handige app
  Werkt op batterijen die je dus ook zult moeten vervangen eens in de zoveel tijd

  tado° slimme radiatorknop specificaties

  Fabrikanttado°, tado.com

  App compatibility

  iOS & Android

  Compatible met smarthome-integratie

  Google Assistant, Alexa & Apple HomeKit

  Ketelaansturing

  Aan/uit, Modulerend eigen protocol, Modulerend OpenTherm

  Protocol

  868 Mhz, Apple HomeKit, IFTTT
  Shoplink & prijstado° Slimme Radiatorknop (losse knop): Amazon, circa 80 euro

  tado° Slimme Radiatorknop V3+ (Starterskit): Tink, vanaf circa 230 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Energie besparen: tips voor optimaliseren, monitoren en undervolten

  Download de gratis mini-gids over energie besparen met o.a. tips voor je (IT-)apparatuur, monitoring met P1-monitor en je pc undervolten.

  Verbruiksmeter voor energie besparen? Wij hebben het voor je getest!

  Met een goedkope energieverbruiksmeter kun je zien waar je energieverbruik zit. We testen acht meters met prijzen vanaf 15 euro waarmee je energiebesp...

  4 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Bedaff
  Lezer
  Bedaff

  Slechte ervaring met de tado slimme radiatorknoppen,

  Na testen heb ik ze teruggestuurd bleek 2 van de 3 stuks niet te werken, leek of verpakking ook al geopend was en ze niet nieuw waren.

  De ene die wel werkte moest ik extra maandelijkse software aankopen om deze correct te laten werken…

  Ook meteen alles terug gestuurd.

  Dick
  Lezer
  Dick

  Wel belangrijk om niet alle radiatorknoppen te voorzien van een Tado-knop.
  Wanneer alle kamers op temperatuur zijn, sluiten de Tado-knoppen zich. De CV-ketel blijft dan nog pompen, wat een verschrikkelijk kabel maakt.
  Oplossing is een by-pass te maken met een ventiel onder bij de CV-ketel of éénn radiator niet te voorzien van een Tado-knop en deze radiator helemaal open te laten staan.

  Overigens ben ik super tevreden over de Tado. Kan precies hoe warm het per kamer is en hoe hoog de luchtvochtigheid is.

  AndreM
  Lezer
  AndreM

  Wijn hebben inmiddels ruim 5 jaar het Tado systeem en zijn er nog iedere dag heel blij mee. Bij ons zit ie achter/voor een Vaillant ketel. Gekoppeld via het Vaillant proprietary e-bus systeem. Werkt prima. Moesten wel het OpenTherm interface kaartje fysiek ontkoppelen maar vanaf dat moment werkt het systeem perfect. Wat voor ons het grootste voordeel is, is dat je echt iedere ruimte onafhankelijk van de temperatuur in de woonkamer kunt regelen. Onze huiskamer is vaak door de zon al wat warmer en in veel traditionele systemen zou de cv ketel dan niet aanslaan als de temperatuur in de… Lees verder »

  Rogier
  Lezer
  Rogier

  Ik krijg binnenkort een Vaillant warmtepomp, all electric. Ik ben benieuwd hoe de Tado knoppen daarmee werken als ik ze installeer op de kinderkamers. Kunnen ze ook gewoon de kraan open en dicht doen zónder de warmtepomp aan te sturen? Die pomp draait wrs dag en nacht op constante temperatuur op basis vd thermostaat in de woonkamer, maar op die kinderkamers mag het een stuk minder warm zijn.