Het maken en eventueel herstellen van back-ups is in grotere netwerken een noodzakelijk, maar vaak tijdrovend proces. Met ActiveProtect van Synology valt hierin het een en ander te automatiseren. De DP320 fungeert daarbij als centrale spil in het back-upnetwerk: van het veiligstellen van laptops en pc’s van medewerkers tot het back-uppen van servers en virtuele machines – de Synology DP320 neemt het allemaal voor zijn rekening en daarover lees je meer in deze review.
Synology DP320 review: back-uppen zonder zorgen in het MKB
De betekenis achter modelaanduidingen van Synology
De DP320 van Synology lijkt op het eerste gezicht op een 2-bay NAS zoals de DS224+, maar de schijn bedriegt. De afkorting DP staat namelijk voor Data Protection. Het gaat hier niet om een reguliere NAS, maar om een ActiveProtect-apparaat – een nieuwe productlijn binnen het Synology-portfolio. Met ActiveProtect wordt het mogelijk om netwerkbrede back-ups te automatiseren.
De DP320 fungeert als een volwaardige back-upserver, waarmee je niet alleen back-ups kunt laten maken, maar ook herstellen, dedupliceren, repliceren en centraal beheren.
Op de DP320 draait dan ook niet DSM, het standaardbesturingssysteem van Synology voor NAS-apparaten, maar APM – ActiveProtect Manager. Dit platform maakt gecentraliseerd beheer mogelijk en beschermt data proactief tegen verlies, bijvoorbeeld door malware of ransomware-aanvallen.
De lijst van ondersteunde workloads is uitgebreid. Naast professionele omgevingen zoals VMware vSphere, NetApp ONTAP, Nutanix Files, Oracle Database en Microsoft SQL Server, worden ook Microsoft Hyper-V, Windows, macOS, Linux en Microsoft 365-services ondersteund. Daarmee dekt ActiveProtect vrijwel alle kritieke infrastructuurcomponenten van een moderne bedrijfsomgeving.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Hardware
De cpu van de DP320 is een AMD Ryzen R1600 – een niet al te nieuwe dualcore-processor maar dat is voor de taken die voor dit apparaat zijn bedacht geen probleem. De DP320 is immers niet bedoeld als pure opslagserver, maar functioneert meer als een node in een cluster, van waaruit het back-upproces centraal wordt aangestuurd.
Voor de test hebben we de DP320 gebruikt met twee Synology HAT3310-8T 3,5-inch SATA-schijven van 8 TB. Deze worden standaard meegeleverd en worden in een RAID1-configuratie geplaatst. Het feit dat de schijven bij de levering zijn inbegrepen onderstreept dat het hier niet om een doorsnee NAS gaat – wat vanzelfsprekend ook invloed heeft op de prijs, maar daarover later meer.
De DP320 beschikt over 8 GB RAM. Synology specificeert het type niet direct, maar uit onderzoek blijkt dat het gaat om twee 4GB ECC DDR4-SODIMM-modules van Synology zelf – vergelijkbaar met wat in andere modellen wordt toegepast. Op het moment van schrijven was de DP320 nog te nieuw om al op de compatibiliteitslijsten van Synology’s website te verschijnen.
Qua netwerkverbinding zijn er twee poorten aanwezig: één met het label LAN en één met MGMT. De eerste dient voor aansluiting op het back-upnetwerk; de tweede is een beheerpoort voor toegang tot de console en het configureren van de ActiveProtect-server. Beide poorten zijn gigabit, niet multi-gigabit. Voor back-uptoepassingen is dat doorgaans voldoende: het draait hier immers niet om realtime-bestandsverwerking, maar om betrouwbaarheid en beheerbaarheid.
Installeren
Voor onze test gebruikten we de DP320 met twee meegeleverde Synology HAT3310-8T 3,5-inch SATA-schijven van elk 8 TB. Deze worden standaard in een RAID1-configuratie geplaatst. De schijven kunnen zonder gereedschap in de uitneembare bays worden geschoven, wat de installatie vereenvoudigt.
Na het inschakelen is de DP320 via het hulpprogramma Synology Assistant op het netwerk te vinden. Je kunt ook direct naar finds.synology.com gaan; ook daar wordt het apparaat automatisch herkend. Vervolgens wordt het besturingssysteem ActiveProtect Manager (APM) op het systeem geïnstalleerd. Een duidelijke installatiewizard leidt je door de eerste configuratiestappen.

Het installeren van het APM-besturingssysteem is voornamelijk een kwestie van even wachten.
Na het initialiseren van de schijven en het installeren van het systeem volgt de netwerkconfiguratie. Voor de gegevenspoort kun je kiezen tussen DHCP of een statisch IP-adres. De beheerpoort vereist echter een vast IP-adres – dit mag zich ook in een ander (sub)netwerk bevinden. Deze beperking voorkomt dat de beheerconsole onbereikbaar raakt door een automatisch gewijzigd IP-adres.
Hoewel DHCP mogelijk is op de gegevenspoort, verdient het de voorkeur om ook daar een vast IP-adres toe te wijzen. Dit vereenvoudigt het toevoegen van back-upbronnen, waar vaste adressen vaak vereist zijn.
Zodra alle netwerkinstellingen zijn toegepast, start na enkele minuten de ActiveProtect Manager (APM). Die is bij eerste gebruik volledig leeg. Je hoeft zelf geen opslagpool of volumebeheer te configureren – APM regelt dat automatisch op de achtergrond.

De lege ActiveProtect Manager na het opstarten.
Eerste back-up instellen
Via de optie Snelle Start rechtsboven in het scherm kun je snel je eerste back-ups configureren. Dat kan bijvoorbeeld een pc, laptop of Mac zijn. Voor een Windows-systeem dien je eerst de Synology ActiveProtect Agent te installeren. Deze is direct te downloaden via de webinterface van de DP320, in zowel 32- als 64-bit uitvoering.
Ook Linux-systemen kunnen worden toegevoegd. Dat verloopt via het menu-item Fysieke Servers, waarbij je een .deb- of .rpm-installatiebestand gebruikt, afhankelijk van de distributie.
Na installatie en het starten van de Agent voer je het IP-adres van de DP320 in. Vervolgens moet je een verbindingssleutel opgeven, die je in ActiveProtect Manager (APM) genereert. Daarvoor stel je eerst een beschermingsplan in. De gegenereerde sleutel kopieer je vervolgens naar de Agent. Daarmee is het systeem gekoppeld en klaar voor back-up.

Na het toevoegen van een pc komt hij in het overzicht van het Bedieningspaneel te staan.
Het standaard beschermingsplan voorziet in een dagelijkse back-up. Via het menu-item Beschermingsplannen kun je eigen plannen aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een specifieke schijf slechts wekelijks op zondagavond wordt geback-upt.
Bij het configureren van zo’n plan kun je ook bepalen of een te back-uppen pc of server uit de sluimerstand moet worden gehaald en of het systeem na afloop van de back-up automatisch moet worden uitgeschakeld.
In de back-upinstellingen van de gekoppelde pc kies je vervolgens het gewenste plan, zodat het standaardplan wordt vervangen door jouw aangepaste variant.

Je kunt beschermingsplannen toevoegen voor het back-uppen van alleen bepaalde schijven en op bepaalde tijden.
Andere back-upbronnen
Naast het toevoegen van alle pc’s en laptops van medewerkers aan ActiveProtect Manager (APM) – waarmee je de belangrijkste werkgegevens binnen je organisatie veiligstelt – kun je ook andere bronnen opnemen in het back-upbeheer. Naast de eerder genoemde opties voor pc’s, Mac’s en fysieke servers ondersteunt APM ook bestandsservers, virtuele machines en cloudtoepassingen.
Bij bestandsservers kun je kiezen uit SMB, NetApp, Nutanix en vanzelfsprekend ook Synology NAS-systemen. Je vult het IP-adres en de inloggegevens in, selecteert de te back-uppen mappen en wijst een beschermingsplan toe. Je kunt direct een eerste back-up starten. Via het menu-item Back-upactiviteiten volg je het verloop van het proces en zie je hoeveel bestanden en datavolume er al is gekopieerd.

Bij de Back-Up Activiteiten kun je de voortgang van de back-ups in de gaten houden.
Voor het maken van back-ups van virtuele machines moet je eerst een hypervisor toevoegen. Synology ondersteunt Microsoft Hyper-V en VMware vSphere. Ook hier volstaat het opgeven van het serveradres en beheerdersaccount om de verbinding tot stand te brengen.
Bij cloudtoepassingen kun je onder andere een Microsoft 365-organisatie toevoegen. Als je medewerkers werken met bijvoorbeeld SharePoint of OneDrive, kun je die gegevens binnen je eigen back-upinfrastructuur opnemen. Zo blijven bestanden beschikbaar, ook als er online iets misgaat. Hiervoor is wel een beheerderstoestemming vereist van de Microsoft 365-beheerder binnen de organisatie.
Andere back-updoelen
De opslagcapaciteit van de meegeleverde 8 TB-schijven in de DP320 is niet uitzonderlijk ruim. Zeker binnen grotere infrastructuren met meerdere medewerkers loop je al snel tegen de grenzen aan. Via het menu Beheer / Externe Opslag kun je daarom extra opslagruimte toevoegen.
Ondersteunde opties zijn onder meer Synology C2 Object Storage, Amazon S3, en – interessant voor lokale uitbreidingen – een ActiveProtect Vault. Die laatste moet een Synology-systeem zijn met DSM 7 of hoger, waarop het ActiveProtect Vault-pakket is geïnstalleerd.
Op die manier kun je meerdere Synology-apparaten inzetten als opslag- en back-upcluster, die je centraal beheert via de APM-software op de DP320. Houd daarbij wel rekening met eventuele licentiekosten die kunnen gelden voor specifieke opslaglocaties of functionaliteiten.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Licenties
De DP320 en vergelijkbare ActiveProtect-units, evenals Synology-servers die Active Backup for Business draaien, zijn zonder aanvullende licentiekosten te gebruiken. Wanneer je netwerk groeit en er behoefte ontstaat aan meerdere units, kun je tot drie apparaten in één cluster combineren zonder extra kosten.
Heb je meer dan drie units nodig, dan worden licentiekosten van toepassing – en die zijn niet gering. Voor elke extra unit betaal je bijna 2200 euro voor een licentie met een looptijd van drie jaar. De licentie zelf bestaat uit een virtuele activatiecode, die je op het betreffende apparaat invoert.
Voor de meeste organisaties volstaat één enkele of een klein aantal ActiveProtect-units. Pas wanneer de IT-infrastructuur een grotere schaal bereikt, worden deze kosten relevant – en in die context vormen ze meestal geen serieuze belemmering meer.
Herstelportaal
Aan back-ups zonder mogelijkheid tot herstel heb je niets. Daarom is er binnen ActiveProtect Manager (APM) een herstelportaal beschikbaar. Deze is niet rechtstreeks te openen via het Bedieningspaneel, maar wordt aangestuurd vanuit de beheerde machines. Klik daarvoor op Herstelportaal openen. Bij de verschillende machinecategorieën is die optie te vinden onder de knop Meer. Je kunt het herstelportaal ook direct openen via de URL:
https://<DP320-ip-adres>/portal
In het portaal zie je een overzicht van de apparaten waarvan back-ups beschikbaar zijn. Let er wel op dat gebruikers pas toegang krijgen tot hun back-ups nadat in APM bij Gebruikersbeheer / Lokale Gebruikers op het tabblad Selfservice-herstel de optie Machine toevoegen is aangevinkt. Zonder deze toestemming kunnen gebruikers geen herstel uitvoeren via het portaal.

Bij de Herstelportaal zie je de apparaten terug waarvan je een back-up kunt terugzetten.
Ben je de enige beheerder of gebruiker op de DP320, dan heb je ook als enige toegang tot herstelacties. Via Gebruikersbeheer / Lokale Gebruikers kun je echter meerdere gebruikers aanmaken en toevoegen aan de groep users. Vervolgens kun je per gebruiker specifieke hersteldoelen toewijzen, zodat bijvoorbeeld per afdeling één verantwoordelijke persoon back-ups kan herstellen.
Een optie voor tweefactor-authenticatie is in APM niet beschikbaar. Wel kun je via Gebruikersbeheer / Domein/LDAP een directoryclient configureren en gebruikmaken van single sign-on via een domein- of LDAP-integratie.
In het Herstelportaal selecteer je het apparaat waarvan je gegevens wilt herstellen, en vervolgens de juiste back-up. Je krijgt dan een boomstructuur van bestanden en mappen te zien, waarin je kunt bladeren. Individuele bestanden worden direct gedownload, terwijl mappen als een zipbestand naar je systeem worden verzonden.
Wil je geen afzonderlijke bestanden of mappen herstellen, maar een volledige schijf of zelfs het gehele systeem, dan gebruik je de functie Gehele Machine Herstellen. Hiervoor moet je op het betreffende systeem de ActiveProtect Recovery Media Creator installeren. Daarmee maak je een herstelmedium op een usb-stick of als ISO-image. Start het apparaat daarmee op, en de ActiveProtect Recovery Tool begeleidt je vervolgens door het herstelproces.

Je kunt door de bestanden heen wandelen, maar een back-up ook in zijn geheel laten terugzetten.
Het is voor het werken met back-ups essentieel dat je dit eerst een keer uitprobeert voordat je claimt een volledige back-upoplossing te hebben!
Systeeminstellingen
Aan het ActiveProtect Manager (APM)-systeem valt verder niet veel in te stellen. Je kunt notificaties inschakelen voor situaties waarin er tijdens het back-uppen of herstellen iets misgaat, of wanneer er een systeemfout optreedt. Ook kun je meldingen ontvangen wanneer een aangesloten UPS overschakelt naar batterijmodus of weer terugkeert naar AC-modus. Een optie om een UPS handmatig in- of uit te schakelen ontbreekt echter in het Bedieningspaneel.
Opvallend is ook dat er geen duidelijke optie is om het apparaat via APM uit te schakelen – wat logisch is voor een systeem dat geautomatiseerd back-ups uitvoert en dus continu beschikbaar moet zijn.
Toch blijkt er meer mogelijk. Als je de DP320 benadert via https://<DP320-ip-adres>:5001, kom je in een omgeving die doet denken aan een uitgeklede versie van DSM. Het Configuratiescherm bevat daar alleen de essentiële onderdelen die relevant zijn voor APM, en een File Station ontbreekt. Rechtsboven is echter wél een knop aanwezig om de DP320 veilig af te sluiten.

Via poort 5001 kom je uit bij een zwaar uitgeklede versie van DSM.
Bij het Configuratiescherm ga je dan naar ‘Hardware en stroom’, waar je op het tabblad UPS daar alsnog instellingen voor kunt aanpassen. Het idle energieverbruik van de DP320 is 19 watt, als er een back-up wordt gemaakt loopt dat op tot 36 watt – geen uitzonderlijke waarden.
Conclusie Synology DP320 review
De Synology DP320 kan dienen als het centrale element in een professionele back-upoplossing. Kleinere back-ups kunnen direct op de interne schijven worden opgeslagen, terwijl voor grotere omgevingen externe opslagbronnen toegevoegd kunnen worden. In die rol fungeert de DP320 als een centrale knooppunt binnen het back-upnetwerk. Je kunt een volledige infrastructuur – van laptops en pc’s van medewerkers tot servers en virtuele machines – onderbrengen in beschermingsplannen, tot maximaal 2500 clusters. Zo beschik je altijd over een nauwkeurige back-up voor noodgevallen.
Die aanpak is niet alleen van belang bij hardwarestoringen of fouten, maar speelt ook een cruciale rol in bescherming tegen malware en ransomware. Door snel en gericht virusvrije versies van bestanden of mappen te kunnen herstellen, blijft de schade beperkt en downtime tot een minimum.
Voor het maken en beheren van back-ups is een betrouwbare oplossing essentieel. Synology heeft met zijn NAS-apparaten al jarenlang een solide reputatie opgebouwd op het gebied van netwerkopslag. ActiveProtect vormt hierop een logische en krachtige uitbreiding. Die betrouwbaarheid heeft echter wel een prijs: de DP320 kost, inclusief twee HAT3310-8T-schijven (à circa 250 euro per stuk), ongeveer 1880 euro. Daarmee is het duidelijk dat dit geen oplossing voor consumenten is, maar primair gericht is op de zakelijke markt – en in die context biedt het een interessante prijs-prestatieverhouding.
Voor grotere omgevingen is er ook de DP340, met een prijs van circa 5000 euro. Dit model is voorzien van vier 8 TB-schijven in RAID5, aangevuld met twee 400 GB-ssd’s in RAID1-configuratie voor caching. De functionaliteit van ActiveProtect is verder identiek aan die van de DP320.
Synology DP320 review: plus- en minpunten
+ Totale back-upoplossing
+ Eenvoudige interface
+ Veel mogelijkheden
Synology DP320 specificaties | |
Fabrikant | Synology |
Processor | AMD Ryzen R1600 (dual-core, 4 threads) |
Geheugen / slots | 8 GB ECC DDR4-SODIMM / 2 slots |
Opslagcapaciteit | 2 × 3,5″ SATA-schijven (2 × 8 TB meegeleverd in RAID1) |
M.2-slots | Niet aanwezig |
Netwerkverbindingen | 2 × 1GbE RJ-45 (data en beheer) |
USB-aansluitingen | 1 × USB 3.2 Gen 1 |
Afmetingen / gewicht (leeg) | 106 × 166 × 223 mm / 2,9 kg |
Meegeleverd | 12V/5,4A-adapter, 2 × Synology HAT3310-8T-schijf, 2 × RJ45-kabel (1,5 m) |
RAID-ondersteuning | RAID 1 (standaard), mogelijk RAID 0 afhankelijk van APM |
Maximale prestaties | Afhankelijk van configuratie (niet gespecificeerd door fabrikant) |
Garantie | 3 jaar |
Shoplink & prijs | Azerty, circa 1840 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Synology CC400W review: ideaal voor je Synology NAS
De CC400W van de Taiwanese fabrikant Synology is een AI-ondersteunde camera met een resolutie van 2560 × 1440 pixels bij 30 fps, een microfoon en luid...
Rollingsquare AirCard Pro & AirNotch Pro review: bluetooth-trackers in de test
De AirCard Pro en AirNotch Pro van Rollingsquare zijn handige, compacte Bluetooth-trackers: de ene is plat, dun en draadloos oplaadbaar; de andere is ...