Streamingstick Fire TV 4K Max – review

Redactie
0

Streamingstick Fire TV 4K Max moet volgens Amazon een prestatieverschil van 40 procent bieden ten opzichte van het vorige topmodel. Dat wordt mogelijk gemaakt door een quad­core processor. HDMI-streamingsticks brengen op een makkelijke en betaalbare manier videostreamingdiensten naar tv’s die deze niet standaard ondersteunen. Helaas zijn veel modellen nogal armzalig vergeleken met set-top boxes, maar de Fire TV Stick 4K Max is een uitzondering op die regel.


Streamingstick Fire TV 4K


Amazons nieuwe Fire TV Stick 4K met de toevoeging Max moet volgens de fabrikant een prestatieverschil van 40 procent bieden ten opzichte van het vorige topmodel. Dat wordt mogelijk gemaakt door een quad­core processor met 1,8 in plaats van 1,7 GHz, een GPU met 750 in plaats van 650 MHz en meer RAM (2 in plaats van 1,5 GB). Daardoor kan sneller tussen apps worden geschakeld.

Streamingstick Fire TV 4K Max met Wi-Fi 6

De Max is ook Amazons eerste stick met Wi-Fi 6, maar dat wordt pas een voordeel als streams naar meerdere Wi-Fi 6-apparaten tegelijk gaan. De nieuwe afstands­bediening, die Amazon nu ook levert bij de Fire TV Stick 4K (zonder Max), is erg handig en kan onder meer Netflix en Disney+ direct starten via de knoppen. De nieuwe afstandsbediening stuurt ook spraak­opdrachten naar de geïntegreerde Alexa (Engels) van de stick na het indrukken van een speciale knop. KIJK, NLZiet, en Ziggo GO zijn als apps beschikbaar.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Prijs Streamingstick Fire TV 4K Max

Met 65 euro ligt de adviesprijs van de Max ver boven de prijs van het basismodel voor 4K, en daarbij moet je nog een netwerkadapter kopen voor 15 euro, als je die nodig hebt. Qua formaatondersteuning is er weinig veranderd: net als zijn voor­ganger speelt de nieuwkomer video’s af tot de UHD-resolutie van 2160p60, ook met verhoogd contrast in de formaten HDR10, HLG, Dolby Vision en HDR10+.

Dolby Atmos?

De output van ­Dolby Atmos zou al geen probleem ­moeten zijn met de Fire TV Stick 4K, maar heeft daarbij nooit gewerkt onder Netflix. Veel liefhebbers van homecinema verguizen dat model daarom nog steeds.


Conclusie Streamingstick Fire TV 4K Max

Het was dus ook duidelijk wat we met de Max meteen zouden uitproberen. En inder­daad, hij laat Netflix-content zien in 4K/ Dolby Vision mét Dolby Atmos, evenals vergelijkbare video’s op Amazon Prime. Maar toen kwam de onaangename verrassing: bij Disney+ is 5.1-geluid het maximum.

Amazons Fire TV Cube kan zowel 3D-­audio van Netflix als Disney+ zonder problemen aan. Apple TV+ en iTunes bieden in het algemeen geen Dolby Atmos via Fire TV’s. Een stap vooruit en een stap terug: het is ronduit vervelend dat Amazon spelers blijft uitbrengen die niet alle beschikbare formaten voor alle streamingdiensten onder­steunen, ondanks eigen beweringen.

Het is echt raar dat diensten op verschillende Fire TV-modellen zonder duidelijke reden anders werken. Als je het echter zonder Dolby Atmos bij Disney+ kunt stellen, is de Fire TV Stick 4K Max een makkelijk te gebruiken streamingstick.


Pluspunten

  • + ruime app-ondersteuning
  • + nette prijs

Minpunten

  • – Dolby Atmos-gedoe

Streamingstick Fire TV 4K Max

aansluitingenHDMI, Bluetooth 5.0 / LE, micro-usb (power, netwerk­adapter)
wifiWi-Fi 6
meegeleverdvoeding, micro-usb-kabel, HDMI-extender, remote (incl. batterijen)
amazon.nl€ 65

 

Lees meer reviews in c't 03/2024

Meer over

Streaming

Deel dit artikel

Lees ook

Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

Wat is de beste streaming media-stick

Met een streaming media-stick kun je een oud tv-toestel weer nieuw leven inblazen. Maar ook nieuwe tv’s kunnen er baat bij hebben, want als je een tv ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er