Stille mini-pc: Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

De Lenovo M90n Nano IoT is volledig passief gekoeld en heeft in theorie alles in huis wat nodig is voor een onopvallende, robuuste, zuinige en stille kantoor-pc.

De ThinkCentre M90n Nano IoT mini-pc is een ultracompacte kantoorcomputer. De mini-pc is passief gekoeld en voorzien van energiebesparende maar krachtige laptop­onderdelen. De ThinkCentre M90n is bedoeld voor plekken waar je geen normale kantoor-pc wilt hebben staan: in een werkplaats bijvoorbeeld, waar stof en vuil de koeling van een normale pc om zeep helpt.

Hardware

De toevoeging IoT in de naam doet vermoeden dat het om een SoC van ARM-architectuur zou gaan, maar dat is niet het geval: er zit in onze testsample een Core i3 verstopt. Hij is dan ook meer bedoeld als aansturing voor andere IoT-apparaten.
Voor die taak heeft hij twee netwerkpoorten en twee 9-pins seriële interfaces.

Hij is ook verkrijgbaar met een ingebouwd 4G-modem om data altijd te kunnen versturen. Lenovo biedt ook een optionele I/O-box voor de USB-C-poort achterop. Dat zorgt voor twee extra seriële interfaces, een zespins DI/DO-poort elk en twee extra (gigabit) netwerkpoorten die via PoE aangesloten apparaten van maximaal 15,4 watt kunnen voorzien. Dat werkt echter alleen als de I/O-box is aangesloten op een externe voeding.

Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT fanless mini-pc

De opslagruimte van het testmodel was 512 GB groot, in de vorm van een M.2-ssd van Intel (Intel SSD Pro 7600p). Verwacht echter geen recordsnelheden, want er worden slechts twee lanes gebruikt voor het M.2-slot.

Een minpunt is het beperkte en vastgesoldeerde geheugen. Lenovo biedt maximaal 4 GB, terwijl het moederbord in theorie ruimte biedt om er nog vier RAM-chips op te solderen. Het is voldoende voor basistaken, maar als je wat intensievere taken wilt uitvoeren is het gebrek aan RAM een bottleneck.

Zuinig

Wat Lenovo’s M90n Nano IoT duidelijk wel is, is erg energiezuinig. Onder Windows maten we idle al een zeer goede 2,8 watt. Onder Linux zagen we slechts 2,2 watt na wat tweaking via powertop. De mini-pc verbruikt slechts 1 watt in de suspend-to-RAM-modus.

Zelfs onder continue belasting komt de M90n Nano IoT niet verder dan 23 watt, en bij inzetten van de turbo een paar seconden 13 watt meer. De meegeleverde externe voeding heeft met zijn 65 watt dus nog voldoende reserves.

Warmte-ontwikkeling

Windows 10 wordt in 14 seconden opgestart. De 720 Cinebench-punten zijn oké voor een dualcore van 15 watt, maar de 545 punten met BAPCO SysMark 2018 zijn verre van indrukwekkend.  Bij normaal gebruik oftewel typische kantoortaken werkte de koeling ondanks de compacte afmetingen probleemloos en werd de behuizing niet overmatig warm.

Dat is echter anders als hij echt aan de bak moet. Met Cinebench R20 klokte de mini-­pc terug vanaf 3,2 GHz en zakte de multithreading-snelheid terug van 725 naar 522, 495 en 465 punten. Als je permanent veel rekenkracht nodig hebt, is de M90n Nano IoT niet de juiste keuze – maar dat was wel te verwachten.

Als je meer power zoekt, kun je kijken naar de actief gekoelde versie met een quadcore Core i7-8665U. Die is ook een stukje platter bij gebrek aan flinke aluminium koelribben.

Conclusie

Door zijn robuustheid en het ontbreken van bewegende delen zoals ventilatoren en een rondjes draaiende harde schijf is de stille mini-pc geschikt voor het gebruik in werkplaatsen en vergelijkbare locaties. Je moet echter niet verwachten dat je met het zeer compacte formaat en de volledig passieve koeling een enorme hoeveelheid rekenkracht tot je beschikking krijgt.

De beperking tot maximaal 4 GB geheugen is bijzonder. Zonder die limiet zou hij prima geschikt zijn als een flexibele kantoor-pc die makkelijk weggewerkt kan worden en zijn werk lekker stil doet.

(Carsten Spille en Alieke van Sommeren, c’t magazine 09/2020, p. 28)

Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT
processorCore i3-8145U dualcore
geheugen / cpu4 GB (DDR4-2666) / Intel UHD620
opslag512 GB NVMe-ssd
netwerk / wifi2 × 1 Gbit/s / WiFi 5, 802.11ac
prijsvanaf € 470

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer hardware-reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Mini pc met passieve koeling: drie modellen getest

Een mini pc met passieve koeling met Gemini Lake-chip is in allerlei uitvoeringen te vinden. Het zijn interessante modellen als je een klein en stil a...

Mini-pc met AMD Ryzen – vier modellen getest

We testen vier modellen mini-pc met AMD Ryzen. Van een 200 euro kostende barebone tot aan een luxueuze pc met alles erop en eraan.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er