Speedtest CLI commandline

Alieke van Sommeren
0

lezers-awards-2021-zilver

Behalve een snelheidstest-website en bijbehorende apps heeft Ookla nu ook Speedtest CLI uitgebracht voor gebruik op de commandline.

De commandline-versie van speedtest.net is vooral interessant voor ontwikkelaars en systeembeheerders. Het is namelijk handig als je toch al op de commandoregel zit te ­typen of even snel wilt controleren of je provider nog levert wat hij belooft.

Speedtest CLI

Maar de tool biedt nog meer: dankzij verschillende uitvoerformaten is het programma perfect voor geautomatiseerde metingen en loggen. Het is beschikbaar voor alle platforms: voor Linux via de packagemanager apt of yum (met zijn eigen pakket­bronnen), voor de Mac via de package­manager brew en voor Windows als download (.exe).

Eenmaal op z’n plek start je het met het commando speedtest. Na de test zie je je downloadsnelheid, uploadsnelheid, ping en packetloss als tekstuitvoer. De verschillende uitvoerformaten (CSV, TSV, JSON, JSONL) zijn handig voor scripts. Optioneel kun je een ID van een server van een provider opgeven om goed vergelijkbare resul­taten te genereren.

Daarmee is de tool bijvoorbeeld perfect om elke 15 minuten via een cronjob de snelheid naar belangrijke internetknooppunten te controleren en de resultaten door te ­sturen naar een logbestand of database.


Abonneer je hier op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

uitvoer handig voor scripts
voor alle platforms
snel en eenvoudig

Speedtest CLI commandline
systeemeisenWindows, Linux, macOS
shop en prijs speedtest.net gratis

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Broot commandline foldertool

Met Broot krijg je overzicht in de inhoud van je mappen en vis je bestanden uit de diepste krochten van je submappen – in Linux, Mac en Windows.

Linux opstarten vanaf de Grub commandline – noodopdrachten

Lukt Linux opstarten niet en zie je alleen de commandline van de bootloader Grub? Met de juiste noodopdrachten kun je alsnog Linux opstarten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er