Back-up via commandline met Restic

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Restic maakt back-ups vanaf de commandline. Voor het opslaan van die back-ups kun je ook een locatie in de cloud gebruiken.

Het programma maakt back-ups van de gekozen lokale mappen en versleutelt de te bewaren bestanden.

Dankzij deduplicatie worden de identieke bestanden niet meerdere malen bewaard. Alle bewerkingen voor het maken, terugzetten en doorzoeken van back-ups zijn met opdrachten vanaf de commandline te regelen.

Zelf inregelen & versleuteling

Je moet wel zelf regelen dat Restic regelmatig draait, want dat doet het niet vanzelf. Daarvoor kun je een geplande taak of een cronjob instellen.

Dankzij de versleuteling, waar Restic wachtwoorden voor genereert, kun je ook niet vertrouwenswaardige opslaglocaties gebruiken als doel voor je back-ups.

restic commandline backup

Je kunt daardoor bijvoorbeeld een cloud opslag gebruiken als Amazon S3 en Google Cloud Storage.

Verschillende back-updoelen

Behalve een back-up maken naar een gangbaar bestandssysteem op opslagmedia kun je ook sftp, HTTP-REST en rclone als doel opgeven.

Restic zorgt voor een consistente en veilige opslag met beproefde methoden (AES-256, Poly1305-AES, SHA- 256). Het back-upformaat is uitvoerig gedocumenteerd.

Als je goed overweg kunt met de commandline en bekend bent met het instellen van terugkerende taken en de controle daarvan, is Restic een handige tool. Het is alleen niet geschikt voor 1:1 systeembackups van een Windows-, macOS- of Linuxinstallatie.

Restic

Back-upprogramma
ProducentRestic Team op GitHub
PlatformsFree- en OpenBSD, Linux, macOS,
Windows
Prijsgratis (BSD-licentie)

Meer handige software in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Test: De beste back-up-apps voor Android

Als je smartphone wordt gestolen of kapot gaat, kunnen de gegevens op je telefoon zomaar ineens foetsie zijn. Regelmatig een back-up maken helpt daart...

Uitgelicht: Back-uppen met Duplicati

Op pagina 68 van de komende c't 9 leggen we uit hoe je snel en makkelijk automatische back-ups kunt maken met het gratis programma Duplicati. Goed om ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er