Snel een tweede scherm met de Asus ZenScreen MB16ACE

Noud van Kruysbergen
0

De Asus ZenScreen MB16ACE heeft een 15,6-inch mat scherm en is via USB aan een laptop of pc te koppelen om als tweede scherm te dienen.

De Asus ZenScreen MB16ACE is qua specificaties het zustermodel van de MB16AC. Alleen heeft de E-variant een mat scherm en glanst het display van de AC-versie. Daarnaast is er ook een MB16AP-model, dat een ingebouwde accu heeft.

Heb je een tweede scherm nodig bij je laptop om bijvoorbeeld meer overzicht te creëren bij het werken met spreadsheets of om je kinderen mee te laten kijken op een eigen scherm bij het thuisonderwijs? Dan stop je de USB-C-stekker van het meegeleverde verlengsnoer in je laptop, waarna het extra beeldscherm automatisch herkend wordt. Er zijn geen verdere kabels nodig, de voeding voor de MB16ACE (8 watt) wordt door de usb-aansluiting geleverd.

Heeft je laptop of pc geen USB-C? Dan wordt er een verloopstukje meegeleverd naar USB-A, maar je moet wel een geschikte USB 3.0-poort hebben. Wordt het scherm niet meteen herkend, dan kun je van de website van Asus een driver voor DisplayLink downloaden om de DisplayPort Alt Mode voor USB te installeren. Daarna wordt het scherm wel herkend, maar niet alle usb-poorten die we geprobeerd hebben konden voldoende stroom leveren, waardoor het scherm aan- en meteen weer afgemeld werd.

Bij de meeste moderne laptop en pc’s zal het aansluiten echter geen probleem zijn. Ook bij een HP-chomebook werd het tweede scherm meteen herkend en konden we bij de instellingen bepalen of de inhoud van het eigen scherm gespiegeld moest worden of dat het tweede scherm als uitbreiding moest worden ingesteld.

Instabiele stand

De meegeleverde hoes heeft een dubbele dienst: naast het beschermen van het display tijdens vervoer dient het uitgevouwen als standaard om het scherm rechtop te zetten. Dat vergt in het begin even wat oefening omdat de hoes dan nog wat stijf is. Er is maar één hoek mogelijk, en enige voorzichtigheid wat betreft er tegenaan stoten is wel van toepassing, want heel stabiel lijkt het niet. Het scherm weegt slechts 720 gram: de hoes is dan ook zwaarder dan het ding zelf.

Grappig maar meteen ook handig detail: rechts onderaan zit een klein rond gat. Daar past precies een BIC-balpen in. Als je die er van achteren een klein stukje instopt, kan het scherm vervolgens staan met die balpen als steun.

Het full-hd-display van de MB16ACE is mat en reflecteert weinig licht. Je zit dus niet de hele tijd tegen jezelf aan te kijken. Het IPS-panel haalt een helderheid van 250 cd/m2, wat voor de meeste (binnen)toepassingen voldoende zal zijn.

De powerknop rechtsonder zul je waarschijnlijk niet veel gebruiken. Als je het scherm via usb verbindt gaat hij automatisch aan. En als je de stekker eruit haalt ook meteen weer uit natuurlijk. De twee knoppen linksonder zijn om door het menu heen te wandelen. Met de linkerknop stel je het bluelight in, waarbij het blauwaandeel van het led-backlight in vijf stappen aangepast kan worden. Daarnaast ontbreken de reguliere instellingen voor helderheid, contrast, verzadiging en een paar standaardmodi niet.

Instellingsmogelijkheden

Met de ASCR-instelling kun je bepalen of het scherm gebruik moet maken van een dynamische contrast-ratio. De VivivPixel-optie van Asus is in te stellen tussen 0 en 100 en is bedoeld afbeeldingen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Er zijn nog legio anderen instellingsmogelijkheden, waaronder een GamePlus-modus – meer mogelijkheden dan sommige normale monitoren hebben.

Als je bij een Windows 10-computer de DisplayWidget-software installeert, zal het scherm automatisch draaien. Daardoor kun je documenten in de staande stand makkelijker lezen.

Als je de mogelijkheid wilt hebben om af en toe even snel ergens een tweede (of derde…) scherm bij te schakelen, dan is de ZenScreen MB16ACE een prima alternatief. Omdat hij ongeveer even groot is als een 15-inch laptop en maar weinig weegt, zal hij ook makkelijk meegenomen kunnen worden. De beeldkwaliteit van het matte scherm is dik in orde voor het beoogde doel.

www.asus.com/nl
Display15,6″-IPS, 1920 × 1080 (60Hz )
AansluitingenUSB 3.2 type C gen 1 (5 Gbit/s)
Afmetingen / gewicht22,6 (h) × 36,0 (b) × 0,8 (d) cm / 0,7 kg
Shoplink en prijsAsus ZenScreen MB16ACE, € 269

 

Uitgebreide achtergrondinfo en reviews vind je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er