Skiff review: voor encrypted, opensource, online samenwerking

Alieke van Sommeren
0

Skiff is een tool voor online, encrypted, opensource samenwerking voor documenten met privacy en security als primaire doelstelling. Al je werk is end-to-end-versleuteld, en nog extra af te schermen met een wachtwoord en instelbare permissies voor samenwerken en het delen van documenten. Skiff is momenteel nog in early-access.

De online tool Skiff werkt op het moment van schrijven nog met een wachtlijst. Al zo’n 25.000 mensen gingen je voor. Vrij snel nadat we ons e-mailadres achterlieten werden we al verwelkomd als nieuwe gebruiker, met tijdens het aanmaken van het account met­een de vraag om een recoverysleutel aan te ­maken.

Inlog en encryptie Skiff

In het kort komt het er qua encryptietechniek op neer dat er bij de eerste keer inloggen een sleutelpaar wordt aangemaakt voor het maken en authentificeren van je digi­tale handtekening. Elk document binnen Skiff heeft zijn eigen sleutel met een symmetrisch sleutelpaar. Die opzet wordt ook gebruikt voor het samenwerken met anderen. Jouw collectie met gecontroleerde users om mee samen te werken wordt ook e2e-­versleuteld opgeslagen.


Skiff encrypted opensource samenwerking


Whitepaper uitleg

De whitepaper van Skiff geeft een uitgebreide en heldere uitleg voor als je er meer over wilt weten. Op het moment van schrijven was het mogelijk om negen andere mensen uit te nodigen om veilig mee samen te werken. Er is ook al een begin gemaakt met het opensource maken van delen van de code – de tool heeft de eerste grondige audit al zonder kleerscheuren overleefd.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Ontwerp van de online samenwerkingstool Skiff

Het ontwerp van de online samenwerkingstool is minimalistisch, intuïtief en je klikt er vliegens­vlug doorheen. Documenten zijn verder af te schermen met een wachtwoord en van een watermerk te voorzien.

Viewers en Editors

Via de Share­knop nodig je je vrienden uit om samen te werken en geef je ze leesrechten (Viewer) of editrechten (Editor). Bij de optie Viewer kun je een vervaldatum met tijd aangeven. Via die Share-route zijn documenten ook openbaar te delen (een Skiff-account is niet nodig), wederom met als optie om alleen het document te bekijken of ook te kunnen bewerken. Docx-documenten en pdf’s van maximaal 10 MB groot zijn te uploaden.

Maken van documenten

Bij het aanmaken van documenten heb je op het oog vrij standaard editing-opties als highlighten en tabellen, maar er zitten wat andere handigheden in verstopt, waarbij de subpage vooral als optie opvalt. Die nieuwe pagina verschijnt als een klein aanklikbaar blokje in je huidige document en in je navigatie links op de pagina. Op die manier kun je grotere lappen tekst makkelijker opdelen.

Het noemen van andere documenten via @, het gebruiken van diverse shortcuts en hotkeys plus Markdown, maken het efficiënt typen compleet. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen bij de Skiff Slack-­community.

Plus- en minpunten

+ rustige, snelle interface
+ e2e-encryptie / privacy
– nog niet volledig opensource

systeemeisen browser
skiff.org gratis (early access)

Voor meer reviews c't magazine mei/2022

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

De beste telefoon kiezen – iPhone en 7 top Android smartphones vergeleken

Krijg je met een 'Pro' of 'Ultra' echt de beste telefoon? We vergelijken de iPhone 13 Pro Max met 7 top Android smartphones. Kies zelf.

Gigaset GS5 review – kale Android met drie jaar beveiligingsupdates

De Gigaset GS5 heeft een verwisselbare accu, uitbreidbare opslag en een audio-jack. Hij had echter wel wat modernere hardware mogen krijgen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er