Sennheiser IE600 review: top geluid met een flink prijskaartje

Redactie
0

De IE 600 van Sennheiser laat met zijn secuur vormgegeven in-ears zien wat er op het gebied van geluid mogelijk is. Aan de hand van deze Sennheiser IE600 review zul je zien dat deze in ears, mede door de prijs, dan ook vooral voor audiofielen interessant zijn.

Sennheiser IE600 review

Schoonheid van het geluid zonder poespas

Als je op zoek bent naar goed en degelijk geluid voor onderweg, op de fiets of in de trein, dan heb je weinig aan de dure IE 600. De meerwaarde van het geluid, de helderheid van de klank, verdwijnt dan in het omgevingsgeraas.

Bluetooth, actieve ruisonderdrukking, touchbediening en een transparancy-mode ontbreken namelijk bij deze in 3D geprinte in-ears. Het gaat hier alleen om de schoonheid van het geluid.


Ontvang gratis informatie en tips over (draadloze) oordopjes, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wat wordt meegeleverd met deze oordopjes?

De Sennheiser wordt geleverd met twee sets van 3 opzetdopjes, van siliconen en van traagschuim. Met de juiste maat in het oor vormen de doppen zich naar de gehooringang en komt de muziek vol en helder binnen – ook de bassen.

De kabel zit vast met vergulde MMCX koppelingen en kan eenvoudig worden vervangen. Naast een ongebalanceerde kabel met een 3,5 mm mini-jack is er ook een kabel met een gebalanceerde 5-polige 4,4mm-jack voor high-end spelers.

De behuizing van de Sennheiser IE600

De behuizing van de Sennheiser IE 600 wordt gemaakt middels een complex 3D-printproces en bestaat uit een amorfe legering met Zirkonium. De driver van de Sennheiser IE 600 is in dat omhulsel goed beschermd.

Sommige in-ears van hoge kwaliteit maken gebruik van meerdere drivers voor specifieke frequentiebereiken – vergelijkbaar met luidsprekers.

Waarom doet Sennheiser dit niet dan?

Sennheiser vermijdt de typische problemen van dergelijke ontwerpen. Geluidsgolven worden niet vereenvoudigd tot een enkele golf, waardoor het geluid zijn nuances behoudt.

De IE600 heeft een enkele driver, een TrueResponse-transducer van 7 mm, waarmee faseproblemen die zich voordoen bij gebruik van meerdere transducers worden geëlimineerd.

Met de geintegreerde dual two chamber absorbers (D2CA) wordt ieder detail weergegeven

Het geluid en de tonen van de Sennheiser IE600

De lage tonen komen opvallend goed door voor zo’n kleine kast, de bas is vol en krachtig. Het geluid in het middengebied klinkt helder en neutraal, en is vooral rijk aan details. Ook het geluid in de hoge tonen is zeer gedetailleerd, zelfs in de ijlste achtergrondgeluiden.

Vooral als je muziek met deze in-ears en direct daarna met goedkopere varianten van Sennheiser afspeelt valt echt op hoeveel rijker de klank is en wat er wegvalt bij standaard koptelefoons. Het hele spectrum wordt prachtig in duidelijk te onderscheiden instrumenten en effecten weergegeven, waardoor er een wereld voor je opengaat.

Met de lage impedantie van 18 ohm en hoge geluidsdruk van 118 dB/vrms kan het volume van de IE 600 zonder vervorming vol open gezet worden.

Conclusie Sennheiser IE600 review

Iets wat zeker vooropgesteld kan worden is dat deze relatief dure oordopjes niet voor iedereen zijn weggelegd. Deze oordopjes zijn vooral voor mensen bedoeld die op zoek zijn naar oordopjes met prachtig, rijk gedetailleerd geluid waarbij er geen vervorming bij hoog volume aanwezig is.

Sennheiser IE600 – review – plus- en minpunten

+ prachtig, rijk gedetailleerd geluid
+ geen vervorming bij hoog volume
relatief duur

Sennheiser IE600 specificaties

FabrikantUSB 3.2 (5 Gbit/s)) type C
Frequenbereik4 Hz – 46.5 kHz
Geluidsdruk (SPL)118 dB at 1 kHz, 1 Vrms
Vervorming0.06% THD (1 kHz, 94 dB)
Impedantie18 ohm
gewicht2 x 6 gram
demping25 dB

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 06, 2022, pagina 24.)

Lees meer over (draadloze) koptelefoons en oordopjes in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er