Samsung heeft zijn Z-serie vouwtelefoons een update gegeven bij de zesde generatie. De grootste sprong voorwaarts maakt de Galaxy Z Flip 6. We bekijken of de verbeteringen de moeite waard zijn en wat de meerwaarde van de onvermijdelijke AI-functies is. Meer hierover lees je in deze Samsung Galaxy Z Flip 6 review.
Samsung Galaxy Z Flip 6 review: verbeterde camera én prestaties
Kleine veranderingen bij de Fold 6, grote vernieuwingen bij de Flip 6
Bij die andere vouwtelefoon van Samsung, de Fold 6, gaat het om kleine veranderingen, maar bij de Flip 6 is bijna alles intern gewijzigd. Ook aan de buitenkant is het nieuwe model anders dan de Flip 5, met mat afgewerkte en hoekige metaalranden. Die trekken wel vingerafdrukken aan en het ligt minder prettig in de hand.
Het scharnier is verbeterd en net als bij de concurrentie is de vouwlijn op het binnenste display nu zo goed als onzichtbaar. Als een van de weinig vouwtelefoons is de Flip 6 niet alleen waterdicht (tot 30 minuten op 1,5 meter), maar ook bestand tegen stofdeeltjes groter dan 1 mm (IP48). Vouwtelefoons blijven echter met hun flexibele schermen met buigzame beschermlaag kwetsbaarder dan gewone smartphones met gehard glas.
De twee schermen
Het kleine 3,4inch-scherm aan de buitenzijde (Flex Window) is goed bruikbaar om bijvoorbeeld berichten of het weer te checken of je muziek-app te bedienen. Zonder trucs (zoals via de Good Lock app) kun je het scherm echter alleen gebruiken voor bepaalde functies en apps waar speciale widgets voor zijn. Zonder aanpassingen kun je apps sowieso beter gebruiken op het opengeklapte 6,7-inch vouwscherm.
Het zijn beide erg heldere oled-schermen, maar terwijl het Flex Window met 60 Hz werkt en een lage 720 × 748 resolutie, heeft het hoofdscherm een 1-120 Hz variabele verversingssnelheid en 2640 × 1080 resolutie. De hoge helderheid (met pieken tot 2580 cd/m2) betekent dat het scherm prima afleesbaar is in zonlicht en de automatische helderheidsregeling stemt de helderheid goed af op donkere omgevingen om je ogen te sparen.
Krachtigere hardware en betere koelprestaties
De Flip 6 heeft een speciale snellere versie van Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3 gekregen en is van 8 GB naar 12 GB RAM gegaan. Ook de standaard opslagruimte is vergroot, van 128 naar 256 GB. Het toestel is nu uitgerust met een koelsysteem, zodat het langer kan presteren zonder afgeremd te worden. Er bleef echter in de 3DMark stresstest alsnog maar 46-62 procent van de prestaties over bij meerdere opeenvolgende tests. Bij normaal gebruik vliegt het toestel door apps en websites heen en starten apps nagenoeg zonder vertraging. Samsungs One UI maakt het eenvoudig om bijvoorbeeld twee verschillende apps in vensters naast of boven elkaar te gebruiken.
Galaxy AI en nieuwe softwarefuncties
Het toestel is voorzien van Galaxy AI, dat naast de bekende zaken zoals teksten samenvatten nog wat nieuwe trucs biedt. Zo kun je op een foto tekenen om dat te laten omzetten in (wel of niet bedoelde) extra elementen. Een nieuwe vertaalfunctie toont alles in de brontaal op het ene scherm en in de doeltaal op het andere scherm als je het toestel half opengeklapt neerzet.
Langdurige software-ondersteuning tot 2031
Qua updates blinkt Samsung uit met veiligheidspatches en updates van Android tot juli 2031. Gezien de kwetsbaarheid en slechtere repareerbaarheid van vouwtelefoons zal de Flip 6 qua software waarschijnlijk langer meegaan dan qua hardware.
Camera’s van hoog niveau, maar niet de beste
De camera’s zijn bij de Flip nu van hetzelfde niveau als bij de Fold: het toestel heeft een 50MP-hoofdcamera, 12MP-ultragroothoekcamera en 10MP-selfiecamera. Die laatste zit bij de Flip in een gaatje midden boven in het hoofdscherm. De camera’s maken goed ogende foto’s met verzadigde kleuren en fijne details. Soms zie je sporen van teveel verscherping en nachtfoto’s zijn lichter dan in werkelijkheid, maar minder overdreven dan voorheen. Het is niet de beste camerasmartphone, maar de Flip 6 kan prima meekomen met andere topsmartphones.
Verbeterde accuduur en oplaadmogelijkheden
De Flip 6 bevat twee accu’s met samen 4000 mAh capaciteit, wat 300 mAh meer is dan de voorganger. In onze accutests betekende dat twee uur meer lokaal 4K-video’s afspelen en vier uur meer streamen. Bij gamen zagen we geen verschil. Het was echter genoeg om probleemloos de dag door te komen. Laden kan met 25 watt bedraad of 15 watt draadloos via Qi. Een volle lading vergt circa anderhalf uur.
Conclusie Samsung Galaxy Z Flip 6 review
Al met al heeft de nieuwe Flip 6 een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Daardoor is het met afstand de beste kleine vouwtelefoon, zeker als je de lange ondersteuning en AI-functies meetelt. In tegenstelling tot de Fold is de Flip in opgevouwen toestand echter niet als volwaardige smartphone te gebruiken. Maar dat vouwtelefoons ondertussen meer dan geschikt zijn voor alledaags gebruik bewijst ook de Flip 6 – voor de prijs zou iets anders ook onacceptabel zijn. Ook al kun je het toestel voor minder dan 1000 euro online vinden, de prijs blijft hoog.
Samsung Galaxy Z Flip 6 review: plus- en minpunten
+Betere camera en prestaties
+IP48 en software-ondersteuning
–Flex Window beperkt bruikbaar
Samsung Galaxy Z Flip 6 specificaties | |
Fabrikant | Samsung |
Werkgeheugen | 12 GB |
Opslag | 256 of 512 GB |
Display | oled, 6,7 inch, 2640 × 1080, 1-120 Hz / 3,4 inch, 748 × 720, 60 Hz |
Connectiviteit | WiFi 6E (2) / Bluetooth 5.4 / NFC / 5G / GPS, Glonass, Beidou, Galileo |
Afmetingen | 8,5 × 7,2 × 1,7 cm / (open) 16,5 × 7,2 × 0,7-0,9 cm |
Shoplink & prijs | Belsimpel, vanaf 739 euro (afhankelijk van kleur én opslag) |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.