Samsung Galaxy AI: dit is wat je kunt doen met de nieuwe AI van Samsung

Elwin Hodžić
0

Samsung heeft niet alleen de nieuwe Galaxy S24-lijn aangekondigd maar ook een totaal nieuw AI-pakket onder de naam Galaxy AI. Het functionele pakket bestaat uit meerdere onderdelen, waarvan een deel lokaal en een deel in de cloud draait.

De nieuwe AI-functies van de Galaxy S24

On-device en cloudfunctionaliteiten

Samsung heeft de on-device functies van Galaxy AI zelf ontwikkeld, waarvoor geen internetverbinding nodig is. Voor cloudfuncties werken ze samen met partners zoals Google en Microsoft. Samsung heeft een eigen LLM laten trainen voor de taalfuncties, en een Samsung-account is vereist om de functies te gebruiken.


Altijd op de hoogte blijven over alle AI-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Handige functies die lokaal draaien

Een van de handige functies die lokaal op het apparaat draait, is de live vertaling van telefoongesprekken. Deze functie is aanvankelijk beschikbaar in 13 talen, maar er zullen in de toekomst meer talen worden toegevoegd. Elk taalpakket moet vooraf worden gedownload, met groottes variërend van 30 tot 400 MB.

Andere functies die lokaal op het apparaat worden uitgevoerd, omvatten onder meer tekstsuggesties voor berichten om de toon aan te passen en het samenvatten van de inhoud van webpagina’s in de Samsung-browser. De recorder-app van Samsung kan nu, net als die van Google, audio-opnames transcriberen naar tekst en onderscheid maken tussen verschillende sprekers. De transcriptie vindt lokaal plaats, terwijl voor de AI-ondersteunde samenvatting van de inhoud een internetverbinding vereist is.

Het maken van een samenvatting, het transcriberen van voicememo’s en de live vertaling van telefoongesprekken zouden later dit jaar beschikbaar komen in Nederland, volgens Samsung.

Circle-to-Search

Samen met Google heeft Samsung de nieuwe cloudgebaseerde zoekfunctie Circle-to-Search ontwikkeld. Met de S Pen of je vinger omcirkel je de scherminhoud waarnaar je wilt zoeken. De AI probeert te herkennen wat er in het beeldgebied zichtbaar is en zorgt voor bijbehorende Google-hits.

Net als Google Translate heeft de chat-app van Samsung nu ook een dialoogmodus voor face-to-face gesprekken. Ook krijgt de notities-app AI-ondersteuning, waardoor deze trefwoorden en tekstblokken op een aantrekkelijke manier kan opmaken en structureren. Deze functies draaien eveneens in de cloud.

AI in fotogalerij

Net als Google heeft Samsung een snufje AI aan zijn fotogalerij toegevoegd. De functies zijn vergelijkbaar met die van de Pixel-smartphones: objecten in het beeld laten verdwijnen, verplaatsen of vergroten en verkleinen, gebieden vullen met generatieve AI, door AI berekende tussenframes invoegen in slow-motion video’s en nog veel meer.

Samsung voorziet alle met AI bewerkte afbeeldingen van een watermerk in de linkeronderhoek van de foto. Bovendien wordt een overeenkomstige notitie opgeslagen in de EXIF-gegevens. Dit is om ervoor te zorgen dat bewerkte afbeeldingen kunnen worden herkend.

Uitbreiding naar andere apparaten

Samsung heeft plannen om Galaxy AI ook naar andere apparaten dan de Galaxy S24 te brengen. De Galaxy S23-modellen, inclusief de S23 FE, zullen profiteren van AI, evenals de tablets uit de Galaxy S9-serie. Theoretisch zouden in ieder geval de cloudgebaseerde functies kunnen worden gebruikt op elke Samsung-smartphone met een overeenkomstige snelle dataverbinding, maar Samsung zal waarschijnlijk in eerste instantie Galaxy AI als geheel beperken tot de hogere prijsklassen als onderscheidend kenmerk.


Altijd op de hoogte blijven over alle AI-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Microsoft maakt Windows 11 installatie met een lokaal account lastiger

Microsoft maakt het steeds moeilijker om een installatie van Windows 11 met een lokaal account uit te voeren. Zo hebben zij nu een populaire manier om...

Medion kondigt de nieuwe SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop aan

Medion introduceert de SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop. Volgens de fabrikant biedt deze nieuwe AI-laptop geavanceerde functies dankzij een efficiënte Q...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er