Samsung Galaxy Z Flip 3 5G smartphone – review

Marco den Teuling
0

De Samsung Galaxy Z Flip 3 past ingeklapt makkelijk in een broek- of jaszak. Vouw je hem open, dan wordt het een volwaardige en behoorlijk snelle smartphone. Het is een fraai ontwerp, maar in onze test komen er ook wat nadelen aan het licht.


Samsung Galaxy Flip 3

 


Klaptelefoon Flip 3

Het open- en dichtklappen van de Flip 3 heeft iets meditatiefs en herinnert aan de klaptelefoons van eind jaren negentig.

In opgevouwen toestand is de Flip3 dikker dan een normale smartphone, maar zo compact dat hij snel in zelfs de kleinste broek- of jaszak verdwijnt.

Oled-scherm

In geopende toestand is hij zeven millimeter dun en krijg je een weelderig 6,7 inch groot oled-scherm. Dat zul je ook vooral gebruiken, want op het 1,9 inch grote buitendisplay zul je niet meer doen dan de tijd aflezen, meldingen controleren, muziek bedienen of het weerbericht bekijken.


Krijg gratis meer reviews en praktische tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Samsung vouwmechanisme

Het vouwmechanisme moet minstens 200.000 keer mee kunnen en het toestel is waterdicht tot een half uur op ander­halve meter. Daarmee wil Samsung kopers van deze nog nieuwe techniek geruststellen.

Zelfs als je als intensieve gebruiker de Flip zo’n honderd keer per dag open en dicht zou klappen, is het gegeven aantal nog steeds genoeg voor bijna vijfenhalf jaar. Zo lang worden Android-smartphones zelden gebruikt.

Hoofdscherm van Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Het hoofdscherm is helder en contrast­rijk en de vouw is niet hinderlijk qua beeld of bij het bedienen. Het heeft wel een afwijkend 22:9-formaat, dat door veel inhoud niet optimaal benut wordt.

De One UI-­interface van Samsung plaatst de meeste bedieningselementen onderaan op dit langere scherm. De aan/uit-knop met vingerafdruksensor en de volumeknop zijn echter hoog geplaatst, boven het scharnier. Enkele toepassingen kunnen anders worden bediend wanneer het toestel in een hoek van 90 graden wordt geopend.

Zo gebruikt de camera dan alleen de bovenste helft van het scherm als zoeker, met de bedieningselementen onder. Dat is handig om een foto met een lange belichtingstijd te maken – de onderste helft dient dan als statief. YouTube kan dit ook maar toont dan een veel te kleine video.

Android 11 op Flip 3

De Flip3 komt met Android 11, maar zou snel een upgrade naar Android 12 moeten krijgen, met vier jaar updates en beveiligingspatches. De Snapdragon 888 is de high-end chip bij uitstek voor de meeste top­smartphones van het jaar. In combinatie met genoeg RAM levert de Flip3 daarmee zeer goede prestaties en (niet-uitbreidbare) opslagruimte is ruim beschikbaar. Bij langdurig intensief gebruik vertraagt de 888, maar de Flip 3 wordt niet onaangenaam heet. Hij werkt met 5G-netwerken in het frequentiebereik onder 6 GHz.

Het platte ontwerp en de ruimte die het scharnier beslaat, vereisen elders compromissen. Die hebben vooral betrekking op de batterij en de camera. Met 3300 mAh is de batterij niet alleen op papier vrij zwak voor een smartphone met een snelle processor en een groot scherm, de gebruikstijden ­waren bij de test zelfs onder het gemiddelde.

De batterij is in anderhalf uur volledig opgeladen met een 20-watt lader. Die wordt niet bijgeleverd, er zit wel een USB-C-kabel in de doos. De Flip 3 ondersteunt ook draadloos laden met de Qi-standaard.

Galaxy Z Flip 3 5G beperkt ruimte voor geavanceerde camera

Het ontwerp van de opvouwbare smartphone biedt ook weinig ruimte voor geavanceerde camera’s zoals in andere modellen in deze prijs­klasse. Je vindt hier geen uitpuilende sensoren of bijzonder grote lenzen. De twee 12-mega­pixelcamera’s aan de achterzijde – hoofdcamera en ultragroothoek – maken in de meeste situaties behoorlijke tot fraaie foto’s met briljante kleuren, zonder bijzonder op te vallen qua beelddynamiek of detailweergave. De camera aan de voorzijde is een van de betere op de markt. Hij neemt niet alleen mooie selfies, maar brengt je ook goed in beeld tijdens videogesprekken.

Conclusie Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Al met al is de kleine Galaxy Z Flip 3 een knap staaltje technologie. Smartphones met een vertrouwd ontwerp hebben meestal meer te bieden voor deze prijs qua batterij en camera. Maar de smartphone opvouwen en in het kleinste zakje stoppen, dat zal veel kopers aanspreken. Dankzij de waterdichtheid is de nieuwe Flip bovendien beter beschermd tegen alledaags gebruik.

Pluspunten

  • praktisch formaat
  • goed hoofdscherm en selfies

Minpunten

  • zwakke batterijduur

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

samsung.com/nl
cpu / gpuQualcomm Snapdragon 888 / Adreno 660
RAM / flash8 GB / 128 GB (101 GB vrij)
afmetingen / gewicht16 × 7,2 × 0,7 cm (open); 8,64 × 7,2 × 1,7 cm (gesloten) / 183 g
hoofdscherm6,7” oled, 2640 × 1080, max. 120 Hz, 930 cd/m2
buitenscherm1,9” oled, 512 × 260
Bekijk het product€ 1049 / € 1099 (256GB)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Steffen Herget en Marco den Teuling, en verscheen eerder in c’t 3, 2022, p26)


 

c't 06/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Samsung Galaxy Z Flip

De Samsung Galaxy Z Flip belooft handiger te zijn dan de Galaxy Fold dankzij een gewijzigd concept en een verbeterd display.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er