Samsung Galaxy Z Flip

Daniel Dupré
0

De Samsung Galaxy Z Flip belooft handiger te zijn dan de Galaxy Fold dankzij een gewijzigd concept en een verbeterd display.

Tweede vouwpoging

De Galaxy Z Flip lijkt op de clamshells van weleer: compact ingeklapt zit er aan de buitenzijde een minidisplay. Maar als je de smartphone openklapt, ontvouwt zich een 6,7-inch OLED-scherm met 2636 × 1080 pixels. Dat is qua formaat vergelijkbaar met gang bare smartphones. Ten opzichte van de Galaxy Fold moet een nieuw glascomposiet het scherm robuuster maken en dankzij verstevigingen aan het scharnier worden de twee helften van het display goed op hun plaats gehouden, ook als ze gedeeltelijk geopend zijn. Het toestel is niet beschermd tegen het binnendringen van stof en water.

Het OLED-scherm haalt een helderheid van meer dan 1000 cd/m2, wat voldoende is om het scherm bij zonlicht nog prima te zien. De vouw in het display zie je niet als je er recht op kijkt, maar vanuit elke andere hoek is een lichte reflectie of een onaantrekkelijke schaduw zichtbaar. Hoe storend dat is, hangt af van de inhoud. Ook is de vouw merkbaar tijdens het bedienen.

Het opvouwbare display van de Samsung Galaxy Z Flip is volgens Samsung robuuster dan dat van de Galaxy Fold 5G. Bij beide is in uitgeklapte toestand bij het scharnier altijd een inkeping in het display zichtbaar.

Je kunt de smartphone half openklappen naar de zogenaamde Flex Mode. Apps die deze modus ondersteunen worden dan in twee delen weergegeven. Bij de camera-app zie je dan bijvoorbeeld in de bovenste helft de zoeker, en alle bedieningselementen zitten in de onderste helft. Youtube geeft video’s in de bovenste helft weer, terwijl in de onderste commentaren en informatie worden weergegeven. Het aantal compatibele apps is vooralsnog erg klein.

Het kleine 1,1”-display aan de buitenzijde heeft 300 × 112 pixels en toont in gesloten toestand de gemiste oproepen en berichten. Verder geeft het scherm de tijd, de datum, het laadniveau en de meldingen weer. Je kunt het ook gebruiken als kleine camerazoeker, wat handig is voor selfies met de hoofdcamera. In opgevouwen toestand is de Z Flip 8,8 × 7,4 cm groot, maar met 1,7 cm redelijk dik. In het apparaat zit een krachtige Qualcomm Snapdragon 855+ met 8 GB RAM. Alles draait daarmee soepel, maar het toestel schaart zich er niet mee bij de huidige topmodellen. Er is 256 GB aan opslagruimte, wat ruim is, maar daar moet je het ook mee doen want er zit geen SD-slot in om uit te breiden. Ook kan er geen tweede simkaart in. De Samsung ondersteunt wel eSIM.

De dichteklapte Z Flip is compact, maar met 1,7 centimeter vrij dik…

Minder puntjes zijn dat hij alleen Wi-Fi 5 ondersteunt en geen 5G. Via het mobiele netwerk haalt de Flip maximaal 1000 Mbit/s down- en 150 Mbit/s upstream. Bovendien zit er alleen USB 2.0 achter de C-poort, terwijl de SoC USB 3.1 wel ondersteunt. Hij stuurt ook geen videosignaal uit, waardoor Samsungs desktopmodus DeX niet zal werken.

Door het scharnier moet de Flip het doen met twee accu’s van in totaal 3300 mAh – de kleinere Galaxy S20+ biedt 4500 mAh. Het duurt bijna twee uur voordat de accu vol is. Onder hoge belasting haalde de Galaxy Z Flip bijna 8 uur in de test en meer dan 17 uur bij het afspelen van een lokaal opgeslagen video.

 

…in uitgeklapte toestand heeft hij dezelfde afmetingen als conventionele, niet-vouwbare smartphones.

De Galaxy Z Flip heeft twee camera’s aan de achterzijde: een groothoekcamera (12-megapixel, f/1.8, OIS) en een ultragroothoekcamera (12-megapixel f/2.2). De algemene prestaties zijn goed, maar naar de randen toe zijn beide camera’s een tikje wazig. Groene tinten zijn soms wat bleek. Bij kunstlicht is er snel beeldruis zichtbaar, net als bij opnames in het donker. De Flip neemt video’s op in UHD met maximaal 60 fps – met HDR10+ wordt dat gehalveerd.

De Galaxy Z Flip heeft in uitgeklapte toestand een groot en vooral helder display. De twee belangrijkste elementen, het nieuwe scharnier en het verbeterde display, komen solide over. Het is afwachten of meer apps de handige Flex Mode in de toekomst zullen onder steunen. Het kleine tweede display is erg handig. Qua prijs zit de Galaxy Z Flip op het niveau van een high-end smartphone, maar wat prestaties betreft loopt hij ietwat achter. Daarmee betaal je flink voor het vouwmechanisme.

Samsung Galaxy Z Flip
FabrikantSamsung
ProcessorQualcomm 855+
GpuAdreno 640
Geheugen8 GB
Opslagruimte256 GB (niet uitbreidbaar)
Schermresolutie2636 × 1080 pixels
Afmeting / gewicht16,7 × 7,4 × 0,7 cm (open), 8,8 × 7,4 × 1,7 cm (dicht) / 186 g
Prijs€ 1000

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

(Patrick Bellmer/Daniel Dupré)

Meer reviews lees je in c't 07/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er