Samsung Galaxy Tab S6 review en koopadvies

Marco den Teuling
0

De Samsung Galaxy Tab S7 is de meest recente toptablet van Samsung en nogal prijzig. Het vorige model, de Samsung Galaxy Tab S6 is ondertussen een stuk goedkoper. Die is nog best actueel, en interessant als je minder wilt uitgeven.

De Samsung Galaxy Tab S6 is het voormalige topmodel en was destijds een van de meest veelzijdige Android-tablets. Met een geschikt toetsenbord en/of pen erbij kun je hem inzetten voor (thuis)werk en voor ontspanning en creatieve doeleinden.

Samsung Galaxy Tab S6 scherm

We hebben eerder een vergelijking gemaakt van de Galaxy Tab S6, iPad Air 3 en Surface Go 2 en hun mogelijkheden op dit gebied.

Samsung Galaxy Tab S6

Samsung Galaxy Tab S6

Gebruikers van de Samsung Galaxy Tab S6 hebben de keuze om hem te gebruiken in de reguliere Android- of de DeX-modus. De Android-­versie, die optisch is aangepast door Samsung en is uitgebreid met enkele functies zoals Multi Window, is vooral geschikt voor het kijken naar films of het internetten op de bank.

De DeX-modus is bedoeld om productief mee aan de slag gaan. Vaak gebruikte programma’s kunnen op het bureaublad en op de taakbalk worden vastgepind. Door er met de rechtermuisknop op te klikken, kan een contextmenu worden opgeroepen. Applicaties kunnen parallel aan elkaar worden geopend in een vrij aan te passen formaat. De DeX-­modus werkte echter niet altijd even vlekkeloos omdat er apps zijn die het niet ondersteunen. Met die apps moest DeX na elke verkleining van een venster opnieuw worden opgestart. Daarnaast worden die programma’s altijd gestart in de geminiaturiseerde vensterweergave.

De meegeleverde S Pen is voor meer dan alleen het maken van aantekeningen of om mee te tekenen. Via Bluetooth LE wordt het een afstandsbediening. Verschillende gebaren activeren de camera, schakelen tussen lenzen of zoomen. Je kunt de pen ook gebruiken om video’s te pauzeren of naar het volgende nummer te gaan. De pen wordt opgeladen in het laadcontact aan de achterkant. Je kunt ook schrijven met een lege accu.

Het tweedelige Book Cover Keyboard is los verkrijgbaar als accessoire, maar dat is een wankele bedoening. Het toetsenbord is ontwikkeld voor de Tab S6 en dockt via pogo-pincontacten. Magneten houden het op zijn plaats. De tablet kan worden neergezet en gebruikt als een laptop in combinatie met het coverdeel aan de achterkant, waar ook de stylus in zit en een geïntegreerde standaard. Helaas werkt dat niet met magneten maar een soort kleefstrip die de taak niet aankan. Tijdens het gebruik liet het steeds weer los, soms na een paar minuten, soms pas na enkele uren. De concurrentie biedt betere oplossingen.

Als je de tablet alleen productief inzet op een vaste werkplek, kunt je hem beter combineren met de Charging Dock en een Bluetooth-toetsenbord. Het toetsenbord zelf zit goed in elkaar, maar met de kleine toetsen maak je snel typfouten. Het extra trackpad is praktisch als vervanging van de muis en de DeX-modus kan direct worden gestart met een toetsencombinatie (Fn+DeX).

Pluspunten

  • mooi oled-scherm
  • goede luidsprekers

Minpunten

  • optionele Book Cover wankel

Bekijk deze tablet

De Samsung Galaxy Tab S6 vind je vanaf circa 579 euro en wordt als ouder model soms in acties aangeboden, terwijl de Tab S7 vanaf 630 euro begint. De S6 is bovendien handzamer en lichter, terwijl de schermresolutie hetzelfde is. Het scherm van de Tab S6 is wel iets kleiner (10,5 inch versus 11 inch), maar het is een oled-scherm tegenover het lcd-scherm met hoge refreshrate van de S7.

De veel goedkopere Tab S6 Lite (350 euro of minder) is een heel ander kaliber tablet (wel met pen) en duidelijk goedkoper. Een S7 Lite is er (nog) niet.

Samsung Galaxy Tab S6 gegevens en beoordeling

Samsung Tab S6 tabel gegevens beoordeling resultaten

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Apple

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er