Samsung Galaxy A35 5G review: ‘budget-topper’ van Samsung?

Marco den Teuling
2

Inhoudsopgave

    De S-serie en vouwtelefoons van Samsung trekken meer aandacht, maar budgetmodellen zoals de A15 en (goedkope) middenklassers als de A54 zijn de meest verkochte Samsung-smartphones. De nieuwe A35 zit daar qua modelnummer precies tussenin, maar hoe zit dat op andere gebieden? Meer hierover lees je in deze Samsung Galaxy A35 5G review.

    Samsung Galaxy A35 5G review:

    Positionering van de Samsung Galaxy A35 5G

    Qua prijs zit de Samsung Galaxy A35 5G in elk geval wel duidelijk tussen budget en middenklasse in. Vergeleken met een Galaxy A15 4G van 140 euro en een Galaxy A55 5G van 330 euro ligt de A35 5G met 240 euro er mooi tussenin. Ook qua RAM-geheugen zit de 6 GB van het basismodel precies in het midden als je het vergelijkt met de (basisversies van de) A15 en A55. Ga je echter kijken naar de specificaties van de toestellen, dan zit de A35 veel dichter bij het duurdere toestel dan je misschien zou denken.

    Kleine verschillen

    Het ontwerp van de A35 lijkt als twee druppels water op de A55, alleen de gebruikte materialen zijn anders. De A35 gebruikt plastic in de behuizing, maar oogt niet goedkoop en voelt robuust aan. Qua afmetingen en gewicht verschillen de toestellen slechts tienden van millimeters en vier hele grammen. Een hoesje voor het ene toestel past ook bij het andere toestel, want de poorten, knoppen en camera’s zitten op dezelfde plek.

    Ook het 6,6-inch amoledscherm met 2340 × 1080 resolutie en 120Hz-verversingsfrequentie is hetzelfde, afgezien van een iets hogere piekhelderheid voor de A55. Een groter verschil is de frontcamera, die in een gaatje midden boven in het scherm zit. De 13MP-frontcam van de A35 heeft een lagere resolutie dan de 32 megapixels van de A55, maar in de praktijk is de kwaliteit vergelijkbaar. Tenzij je verder wilt inzoomen op elke neushaar in een selfie maakt de lagere resolutie in de praktijk niet uit. Ook bij de camera’s achterop is het verschil verwaarloosbaar (enkel een iets lagere resolutie voor de ultrawide-camera, de hoofdcamera en macrocamera zijn hetzelfde).

    De A35 heeft verder een iets tragere chipset, maar beide toestellen zitten op een vergelijkbaar (bescheiden) niveau qua prestaties. Veel meer verschillen zijn er eigenlijk niet te ontdekken, behalve de verkrijgbare kleuren en modellen. De A35 is ook in een uitvoering met 8 GB werkgeheugen verkrijgbaar, waardoor zelfs dat gelijk is aan de A55. Maar de prijs van 295 euro komt er dan ook dichter bij.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Beter dan budget

    Om nog even terug te komen op de Galaxy A14 4G, die is natuurlijk een stuk goedkoper, maar moet verhoudingsgewijs ook meer missen. Zo heeft de A15 een krappe 4 GB werkgeheugen, geen 5G, geen Wi-Fi 6, een tragere chipset en geen optische stabilisatie voor de hoofdcamera. Het scherm heeft een lagere verversingssnelheid van 90 Hz en is een fractie kleiner. Ook qua ontwerp zijn de verschillen met de A35 5G groter: de frontcamera zit in een inkeping (notch) en de vingerafdrukscanner zit niet onder het display, maar is verwerkt in de stand-byknop. De randen om het scherm zijn ook iets dikker en de A14 maakt mede daardoor een ‘goedkopere’ indruk.

    Wat gelukkig voor alle drie de modellen geldt, is dat de ondersteuning veel beter is dan je voor de prijs misschien verwacht. De Galaxy A35 5G krijgt net als de A14 4G en de A55 5G nog vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Aangezien ze alle drie in 2024 zijn uitgebracht met Android 14, betekent dit dat je updates krijgt tot 2029 en Android 18.

    Geschikt voor alledaags gebruik

    Los van vergelijkingen met andere toestellen, is de Galaxy A35 5G een prima toestel voor alledaags smartphonegebruik. Van Whatsappen, tot internetten tot een spelletje spelen, het draait allemaal probleemloos. De Exynos 1380 octacore-chip heeft er geen problemen mee, je zult hooguit bij erg intensief multitasken een keer moeten wachten tot een app opnieuw geladen is.

    De Geekbench-scores van 2906 multi- en 1014 single-core zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Nothing Phone 1 of oudere topsmartphones zoals de Galaxy Note 20. Alleen voor zware 3D games is de A35 met zijn 3DMark Wildlife score van 2812 (16,84 fps) niet ideaal, maar een oudere game zoals Fortnite draait probleemloos. Het scherm is prima en het geluid vrij doorsnee voor een smartphone. De hoge verversingsfrequentie maakt scrollen door websites aangenaam.

    Camera- en video-opnames

    Foto’s nemen gaat vlot en dankzij de optische stabilisatie lukken ze meestal goed. Als je flink inzoomt of foto’s neemt bij weinig licht zie je verschillen met duurdere smartphones, maar voor gangbare snapshots voldoet de 50MP-hoofdcamera van de A35 5G prima. De ultragroothoek-camera en vooral de macrocamera zijn meer een gimmick. Video’s kan de A35 opnemen tot 4K met 30 fps, al kost dit veel opslagruimte. Gelukkig rust Samsung veel middenklassers, waaronder deze A35, weer uit met een geheugenkaart-slot. Daardoor kun je makkelijk en goedkoop extra opslagruimte (microSD tot 1 TB) toevoegen.

    Accuduur en opladen

    Prettig aan de A35 is de ruim bemeten 5000mAh-accu. Bij normaal gebruik kun je daar prima twee dagen mee doorkomen. Zit je niet veel op je smartphone dan is zelfs langer haalbaar, want in stand-by verliest het toestel weinig lading. Opladen gaat met maximaal 25 watt, waarmee het toestel in een half uur ongeveer de halve accu vol laadt. Opladen kan met een willekeurige USB-C-lader met Power Delivery, maar een lader wordt niet bijgeleverd. Je krijgt er wel een USB-C naar USB-C kabeltje bij en een pinnetje om het simkaartslot te openen. Daar passen twee microsimkaarten of een enkele simkaart en een microSD-kaart in. De Galaxy A35 5G ondersteunt ook e-sim en – zoals de naam al aangeeft – is geschikt voor 5G. Het toestel is zelfs waterdicht zoals de topmodellen, maar dan tot minder diep (een half uur tot op een meter diepte in zoet water).

    Software en interface

    De OneUI-interface van Samsung is vrij overzichtelijk en biedt genoeg opties voor wie de smartphone naar eigen wens wil aanpassen. Van het aanpassen van de interface zelf met thema’s, tot het toevoegen van een tweede account voor ondersteunde apps of een ‘veilige map’, het zit wel ergens in de uitgebreide instellingen. Een minpunt is wel de hoeveelheid apps die ongevraagd mee wordt geïnstalleerd. Naast alle Samsung-versies van Google-apps, zijn dat bijvoorbeeld ook verschillende Microsoft-apps, een reeks AR-apps, Bixby, TikTok en Snapchat. Niet alles is te verwijderen.

    Conclusie Samsung Galaxy A35 5G review

    Het is eigenlijk heel begrijpelijk dat de A-serie van Samsung de best verkochte modellen zijn, want voor het gros van de gebruikers bieden ze alles wat nodig is. Ten opzichte van topmodellen is het grootste verschil misschien de fotokwaliteit en de snelheid van de chipset. Zolang je genoeg licht hebt zijn de foto’s van der A35 echter prima en de snelheid is ook voldoende bij alledaags smartphonegebruik.

    Binnen de A-serie biedt deze Samsung Galaxy A35 5G misschien wel de beste prijs-prestatieverhouding. Je krijgt bijna hetzelfde als bij de duurdere A54, voor een aanzienlijk lagere prijs. Zeker gezien de goede software-ondersteuning kun je lang plezier hebben van dit toestel.

    Samsung Galaxy A35 5G review: plus- en minpunten

    +Prima scherm en accuduur
    + Goede software-ondersteuning
    Veel meegeleverde apps

    Samsung Galaxy A35 5G specificaties

    FabrikantSamsung
    SoCSamsung Exynos 1380
    Werkgeheugen6 GB
    Scherm6,6” amoled, 2340 × 1080 pixels, 120 Hz

    Opslag / uitbreidbaar

    128 GB / microSD (max. 1 TB)

    Afmetingen

    161,7 × 78 × 8,2 mm

    Gewicht209 g
    Shoplink & prijsmobiel.nl, circa 239 euro voor los toestel & vanaf 167 euro bij een abonnement

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5

    Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikan...

    Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc

    Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...

    2 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    Jet
    Lezer
    Jet

    Ik heb de telefoon nu ruim 4 maanden en ben er zo over te spreken echt geweldig! Goeie prijs voor een top telefoon.

    Judith
    Lezer
    Judith

    Superblij met A35 ! Alleen jammer dat ik de oortjes niet ontving…..