Rolfstone Focus over-ear hoofdtelefoon heeft goed geluid

Noud van Kruysbergen
5

De Focus is de eerste hoofdtelefoon van Rolfstone, en gezien de prijs en mogelijkheden meteen ook een schot in de roos.

Het Nederlandse bedrijf Rolfstone had al wat uitermate betaalbare oordoppen in het assortiment, maar komt met de Focus nu met een eerste over-ear hoofdtelefoon. Er is goed nagedacht over het design en het gebruiksgemak, wat zich onder andere uit in het feit dat binnen de oorschelpen een grote L en R staan, zodat je niet naar kleine tekentjes hoeft te zoeken bij het opzetten.

De USB-C-aansluiting voor het opladen zit bovenop de rechterschelp, en zit normaal dus niet in de weg. De aan-uitknop zit daar vlak in de buurt, die zul je tijdens gebruik dus niet toevallig indrukken. Als je hem de eerste keer 5 seconden ingedrukt houdt kun je er via bluetooth contact mee maken. Dat zal de volgende keren automatisch gebeuren.

Onderaan de rechterschelp zit een knop voor de noise-cancelling. Daarmee switch je tussen ANC-aan, ANC-off (waarbij je toch al minder hoort door de afsluitende maar ook voor langere tijd goed zitten oorschelpen) en ANC-ambient, waarmee een groot deel van het omgevingsgeluid wordt doorgegeven. De noise-cancelling doet zijn werk redelijk, maar blijft wel achter bij high-end modellen zoals de Sony WH-1000XM3 of XM4 – maar die zit dan ook in een andere prijsrange.

Met het touchvlak op de rechterschelp kun je door nummers swipen en het volume aanpassen. Met twee keer tikken start of pauzeer je het afspelen – en met diezelfde functie kun je verrassend genoeg ook gesprekken opnemen. De Focus is namelijk een complete headset, de microfoons voor de ANC worden daar ook voor gebruikt. Je stem is bij je gesprekspartners goed hoorbaar, met wel iets meer midden. Je hoort jezelf wel wat onnatuurlijk. Dat werkt op zich allemaal wel, maar moet je het toch meer zien als een extraatje.

Bedoeld voor muziek

De kracht van de Focus ligt bij het luisteren naar muziek. Het maximale volume is niet buitensporig, zodat je het volume ook zinvol kunt regelen. Het is geen basbom, dat had iets meer gemogen, maar er blijft een goede balans in het geluid. Wat heel prettig is, is dat de klankkleur niet verandert als je ANC aan- of uitzet. Ook bij duurdere modellen komt het vaak voor dat het geluid pas optimaal tot zijn recht komt met ANC aan. De accuduur moet volgens Rolfstone 70 uur zijn – en zonder ANC zelfs 100.

Een hardshell case en korte USB-A-C-kabel voor het opladen worden meegeleverd. De Focus past makkelijk in de case, daar hoef je geen beugel of schelpen onnatuurlijk voor om te draaien of klikken. Daar is ook over nagedacht.

Dat nadenken is verder doorgevoerd naar de hele keten: als onderdeel van de filosofie kun je de producten van Rolfstone alleen op hun website en via Bol.com bestellen om de kosten laag te houden. Daardoor is de prijs beperkt gebleven tot 149 euro – met een geluid en mogelijkheden waar twee keer zo dure headphones soms nog moeite mee hebben.

Pluspunten

+ doordachte handling
+ goed geluid

Minpunten

– iets meer laag had gemogen

 

Rolfstone Focus
fabrikantRolfstone
typeover-ear headphone
aansluitingbluetooth, USB-C voor opladen
gewicht234 gr
meegeleverdhardshell case, oplaadkabel
prijs€ 119

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

Meer reviews lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
jaap
Lezer
jaap

Link naar Rolfstone klopt niet, kom je uit bij een (erg mooie en dure) fiets?!

Michiel
Lezer
Michiel

Je kunt de klankkleur van de Focus aanpassen via de app van de oorspronkelijke fabrikant Tronsmart (kies Apollo Q10). De touchpad functies zijn dan ook te configureren. De Apollo heeft een ander logo en heeft geen hardcase maar biedt wel een paar dagen langer voorpret (en geen invoerrechten) als je ‘m bij Ali Express via Polen laat komen. Fijn apparaat!

John
Lezer
John

De Tronsmart Apollo Q10 is dus bijna exact de zelfde koptelefoon, maar de prijs is heel veel leuker. Ik heb hem bij Geekbuying.com besteld voor nog geen €40,-, gratis verzonden vanuit Duitsland.

Pieter
Lezer
Pieter

Wel jammer dat er in het artikel zelf niet gemeld wordt dat je dezelfde koptelefoon elders met een ander (het originele?) merk voor minder dan de helft goedkoper kunt kopen. Voel me door dit soort reviews wel wat op het verkeerde been gezet (door het merk zelf nog meer). wel de dure versie reviewen maar niet de goedkope maar blijkbaar voor dat geld hele goede China koptelefoon)
Invoerrechten zijn er tegenwoordig niet meer dus nu nog aantrekkelijker hem gewoon uit China te kopen mocht dat nodig zijn.
Bedankt Michel en John.