Robot stofzuiger: iRobot Roomba i3+ – review

Redactie
0

De Robot stofzuiger Roomba i3+ van iRobot belooft ook zonder locatiebepaling via camera’s of lasers een grondige schoonmaakbeurt. Het meest interessante kenmerk is echter dat de stofgzuigrobot zichzelf opgeruimd houdt. Bij veel stofzuigrobots is het legen van de opvangbak in het apparaat een behoorlijke vervelende klus. Door het beperkte volume is het bovendien een klus die je ook nog eens vrij vaak moet doen. Bij de i3+ hoeft dat niet.


Robot stofzuiger iRobot Roomba i3+


Roomba robot-stofzuiger zonder Lidar

De Roomba i3+ heeft geen Lidar-sensor (light detection and ranging) maar leert de indeling van alle kamers door ervaring: in de voorbumper zitten IR-sensors waarmee hij grotere obstakels kan herkennen zodra hij er enkele centimeters vandaan komt. Hij vertraagt dan en stoot zachtjes tegen meubels en muren, waardoor de mechanische contacten in de bumper worden geactiveerd en hij gaat draaien.

Vloersensors

De i3+ heeft ook vloersensors, waardoor hij tijdens het testen niet van een trap of zelfs een trapje kon vallen. Verder is hij uitgerust met rotatie­sensors op de wielen en naar be­neden gerichte optische sensoren voor rechtuit ­lopen. Op basis van de afgelegde afstanden en draaimanoeuvres moet de i3+ zijn weg vinden en zich oriënteren op dezelfde ­manier als Lidar-zuigbots.

Leert ruimte snel kennen

Bij de test werkte dat eigenlijk heel goed, vanaf de tweede rit was de i3+ op gelijke hoogte met de concurrentie. Hij was vrij snel en voorzichtig met meubels. Alle kamers werden één voor één aangepakt en apart gestofzuigd. In kamers veegde hij eerst de randen schoon en stofzuigde vervolgens de resterende oppervlakken in parallelle ­banen. De stofzuiger verdeelde de grote kamers in kwadranten.

Slim: om zo zelden mogelijk te hoeven keren, veranderde hij zijn paden van in de lengte naar dwars, afhankelijk van de kamer of het kwadrant. Als je bijzonder grondig wilt stofzuigen, kun je de app zo instellen dat elke zone meerdere keren gescand wordt.

De zuigkracht is relatief hoog. De twee tegen elkaar in draaiende, gelamelleerde rubberen rollen houden minder haar vast dan borstels. Dat maakt de i3+ ­interessant voor huisdiereigenaars en mensen met lang haar.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Basisstation en afvalverwerking

Het basisstation is een kleine toren met een oprijplaat. Daar wordt de bot niet alleen opgeladen, maar ook het stofreservoir automatisch geleegd. Zodra de i3+ is geparkeerd, start een zuigventilator in het basisstation die al het vuil uit de Bot in een klassieke stofzuigerzak zuigt. Dat werkte zeer grondig bij onze test, maar ook erg lawaaiig. Je kunt daar ’s nachts wakker van schrikken. Overdag is het goed te verdragen, vooral omdat het maar een paar seconden duurt.

Robot-stofzuiger iRobot Roomba geluid

De i3+ zelf is ook niet bepaald stil: de goede zuigkracht gaat gepaard met een geluid van 62 dB(A). De zelfreinigende functie is erg praktisch: je hoeft veel minder vaak zelf te doen en je handen blijven schoon. De zuigzak legen gaat snel en makkelijk.
Als de accu leeg raakt, laadt de i3+ op de basis op en gaat daarna zelfstandig verder.

Bij ons testparcours maakte hij 40 vierkante meter schoon in ongeveer 45 minuten en meldde toen dat de batterij nog iets meer dan halfvol was. Zoals alle moderne zuigbots is de i3+ via wifi verbonden met de cloud van de fabrikant en heeft hij een aantal functies in zijn app. Zo kun je schema’s instellen en de bot op afstand starten en stoppen.

Virtuele uitsluitingszones markeren is niet mogelijk. Als je de bot bijvoorbeeld uit de buurt van etensbakjes wilt houden, heb je de ouderwetse, op batterijen werkende kleine infrarood bakens nodig (tegen meerprijs verkrijgbaar).

De i3+ kan ook zonder cloud worden gebruikt: na registratie en installatie met een anoniem e-mailadres kan de app weer ­worden verwijderd en toegang tot het web voor de bot worden geblokkeerd in je ­router. Je mist dan alleen de tijdschema’s en het starten via de app.

Conclusie Robot-stofzuiger iRobot Roomba i3+

Als i3, met een laadstation dat alleen oplaadt, kost dit model circa 400 euro. Hij moet het dan hebben van de goede zuigkracht en mogelijkheid de cloud te negeren, maar mist bijvoorbeeld uitsluitings­zones en een wisfunctie. Als i3+ is het grote voordeel de zelfreinigende functie: de stofzuigerzak van de basis zou enkele weken of zelfs maanden mee moeten gaan, afhankelijk van gebruik en vervuilingsgraad. Het zuigbasisstation was tot nu toe alleen verkrijgbaar bij duurdere topmodellen van iRobot.

Plus- en minpunten

+ goede zuigkracht
+ minder en makkelijk legen
– alleen basisfuncties

 

iRobot Roomba i3+irobot.nl
afmetingenØ 33,7 × 9,2 cm
gewicht3,4 kg
opvangbakca. 500 ml
accuduurcirca 80 minuten (afhankelijk van instelling en vloer)
geluidsniveau bot/basis62/78 d(A)
appAndroid, iOS
bekijk het product€ 499

lees meer reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Stofzuigrobot met app en navigatie: zes modellen getest

Met een druk op de knop een schoon huis tot in de kleinste hoekjes: dat is wat een moderne stofzuigrobot je belooft, dankzij een camera of zelfs laser...

Roborock S6 MaxV review – stofzuigrobot met lidar

Is een stofzuigrobot met camera en objectdetectie de moeite waard? We testen de Roborock S6 MaxV in de praktijk en kijken ook naar de privacy.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er