Roborock S6 MaxV review – stofzuigrobot met lidar

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

De Roborock S6 MaxV is uitgerust met laser-afstandssensoren (lidar) om gemakkelijk zijn weg te vinden in huizen en appartementen. Een camera moet helpen om nog meer obstakels te ontwijken. We testen deze slimme stofzuigrobot in de praktijk.

Conventionele stofzuigrobots zijn alleen uitgerust met lidar- en IR-sensoren. Dat zorgt in de alledaagse praktijk voor problemen bij kleinere ‘obstakels’ zoals haarballen. Het horrorscenario dat de robot dat soort viezigheid tegenkomt is heel reëel volgens diverse berichten in webfora en talloze YouTube-video’s. De robot moet dan uitgebreid worden schoongemaakt en vaak moeten bewegende delen zelfs worden vervangen, wat duur en erg onhandig is. Zachte uitwerpselen en haarballen worden ook op tegels en laminaat uitgesmeerd of in tapijten gemasseerd, zodat het vuil en de geur ervan niet snel weg zijn.

Roborock S6 MaxV review slimme stofzuigrobot

Met behulp van een camera met beeldherkenning en kunstmatige intelligentie moet de Roborock S6 MaxV obstakels zoals hierboven genoemd detecteren, die door de vingers zijn geglipt van de IR- en lidar-sensoren.

Roborock S6 MaxV praktijktest

Om te testen of dat echt betrouwbaar werkt, hebben we een woning geprepareerd voor onze test met extra obstakels. De RoboRock S6 MaxV moet batterijen, usb- en voedingskabels, sokken, schoenen met losse schoen­veters en hondenpoep opsporen. Hoewel we dat soort dingen graag zo realistisch mogelijk in de praktijk testen, hebben we voor dat laatste een plastic nepdrol gebruikt.

Ook al klinkt het idee van objectherkenning in principe goed, het bood in de praktijk geen garantie voor probleemloos zuigen. Dat heeft onder andere te maken met de verscheidenheid aan vormen, kleuren en maten van de verschillende obstakels. De programmeurs van de robot moeten daarbij een balans vinden tussen voorzichtigheid en grondigheid. Een stofzuiger die gemorste koffiedrab vermijdt omdat hij stront aan de knikker vermoedt, zal zijn eigenaar niet tevreden stellen.

slimme stofzuigrobot camera herkenning privacy praktijk test review

De RoboRock S6 MaxV was het meest betrouwbaar in het detecteren van rondslingerende schoenen, usb-kabels die op de vloer lagen en de hondenbolus. Hij bleef daarbij op een veilige afstand. Hij faalde echter bij batterijen en legoblokjes: die duwde hij gewoon willekeurig en zonder iets te merken door het appartement. Daarentegen herkende hij bijvoorbeeld wel de platte voetsteunen van vloerlampen of ventilatoren. We hadden verwacht dat hij ook de metalen steunen van draaistoelen en wasrekken zou kunnen detecteren, maar bij de test raakte hij die en kwam daarbij een stukje omhoog. Hij moest merkbaar moeite doen om weer vaste grond onder de wielen te krijgen.

Er was geen eindschoonmaak om alles na te lopen: na het stofzuigen keerde de stofzuigrobot terug naar het dock en werd de zaak in zijn geheel als afgerond beschouwd. De door ons eveneens geteste Ecovacs Deebot T8 AIVI bood wel een (gedeeltelijke) eindschoonmaak in de app voor overgeslagen plekken.

 


Ontvang de nieuwste reviews en tips voor slimme apparaten!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Dweilen

De zuigrobot is door zijn roterende borstels en zuig­unit zeer geschikt voor het weghalen van stof en los vuil op harde vloeren en tapijten. Bij ingedroogde vlekken van gemorste drankjes of saus moet hij passen – net als gewone stofzuigers. Voor dat soort gevallen is er wel een dweilfunctie. De S6 MaxV heeft een tank (280 ml) die permanent op de robot gemonteerd blijft. Om te dweilen vul je die en klik je aan de onderkant de bodemplaat met de dweil op zijn plaats. Een kleine pomp bevochtigt die met water. De hoeveelheid water kan in de app worden aangepast.

Het dweilen van een stofzuigrobot kan niet concurreren met handmatig dweilen of met speciale dweilrobots. De dweilen zijn te klein en het tankvolume en de drukkracht te beperkt.

De S6 MaxV heeft een tapijtdetectie en verhoogt daar automatisch de zuigkracht, Maar met de dweil gemonteerd rijdt hij een tapijt gewoon op en komt daar meestal vast te zitten door de weerstand. Voor het dweilen moet je dus een no-go-area in de app tekenen, zodat de zuiger dat kan vermijden. Afzonderlijke kamers met vloerbedekking kun je helemaal uitsluiten in de app.

Kamer-indeling

De stofzuigrobot slaat een plattegrond van het appartement of de verdieping op in de app en herkent de verschillende kamers automatisch. Als dat niet perfect werkt, kun je de kamergrenzen hand­matig aanpassen. Bovendien kun je in de app gebieden afbakenen die direct snel en grondig schoongemaakt moeten worden.

Afhankelijk van de verhoudingen van de ruimte, verandert de Roborock S6 MaxV de richting van de reinigingsbanen indien nodig tussen langs- en dwarsrichting. Zo kan hij de langst mogelijke banen rijden met zo min mogelijk draaimanoeuvres.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Testresultaten

Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV

De S6 MaxV6 van Roborock kenmerkt zich door een zeer goede navigatie: na de eerste ronde had hij al een correcte plattegrond gemaakt en ook de kamergrenzen zo ingericht dat er geen aanpassingen achteraf nodig waren. In de dagelijkse praktijk rijdt hij eerst langs de randen van de betreffende kamer en daarna zoekt hij het midden op. Scherpe hoeken en stoelen met plat uitlopende stoelpoten leveren daarbij geen problemen op. Bij de onze test kon hij uit alle hoeken waar hij zichzelf in manoeuvreerde wegkomen, ook zonder hulp.

Vaste obstakels zoals meubels en muren werden in de meeste gevallen op tijd gedetecteerd middels lidar- en IR-sensoren, zodat hij ze zelden aanstootte. Als dat wel zo was, ging het zo zacht dat je niet bang hoeft te zijn voor bekraste meubels. Wat ons erg beviel was dat de S6 MaxV in principe niet onder banken, kasten of hangende wc’s rijdt waar de doorrijhoogte niet voldoende is. Met behulp van zijn camera detecteerde de S6 MaxV snoeren, uitwerpselen, schoenen en allerlei steunen – die obstakels werden zonder aanraken vermeden.

Tijdens het schoonmaken vonden we het geluid van de stofzuigrobot prettig klinken, hoewel het iets luider is dan bij de eveneens geteste Deebot T8. Dat gaat overigens niet ten koste van het resultaat. Vergeleken met andere stofzuigrobots haalt hij goede schoonmaakresultaten op harde vloeren en een bevredigend resultaat op vloerbedekking. De accucapaciteit is voldoende voor zo’n 180 minuten zuigen, wat overeenkomt met een appartement of een vloeroppervlak van 180 vierkante meter. Die waarde kan variëren afhankelijk van het type vloer, het aantal obstakels en de vorm van de ruimtes.

Als je meer wilt, monteer je de dweil. Net als de S5 Max heeft de S6 Max een veel grotere tank dan andere ­Roborock-modellen, met een volume van 280 milliliter. Boven­dien kun je de watertoevoer in de app aanpassen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de badkamer natter te reinigen dan laminaat.

Als je je erg zorgen maakt over de camera vanwege gegevensbescherming, moet je de objectdetectie uitschakelen en de camera eventueel afplakken. De S6 MaxV is nog bruikbaar genoeg zonder app en cloud, omdat hij handmatig kan worden gestart en gestopt en je met een druk op de knop de huidige locatie extra kunt schoonmaken.

Pluspunten

  • goede navigatie

Minpunten

  • beperkte objectherkenning
  • stoffilter wat lastig te legen

Bekijk deze stofzuigrobot

Privacy & stofzuigrobots

Als je stofzuigrobots zonder app en de bijbehorende ­cloud wilt gebruiken, moet je het doen zonder alle comfortfuncties zoals individuele kamerreiniging, tijd­schema’s en afgeschermde zones. De bediening op de Roborock S6MaxV zelf is zeer beperkt. Hij heeft in elk geval nog een knop waarmee hij terug kan rijden naar het laadstation én een knop waarmee een grondige schoonmaak op één plek wordt gestart. Je moet hem dan wel eerst op die plek neerzetten.

Door de ingebouwde camera’s speelt de kwestie van gegevensbescherming bij een dergelijke zuigrobot een grotere rol dan bij andere stofzuigrobots. Roborock belooft in zijn verklaring inzake gegevensbescherming dat het door de bot geproduceerde beeldmateriaal het apparaat niet verlaat en dat de objectherkenning alleen plaatsvindt in het geheugen van de stofzuiger.

Om dat te verifiëren, hebben we het netwerk­verkeer tijdens het reinigings­proces eens gecontroleerd. Zoiets controleren we vaker bij slimme apparaten.  De S6 MaxV maakt ook op stand-by af en toe contact met de fabrikant. Het lijkt erop alsof dat is om de klok te synchroniseren met een tijd­server. De hoeveelheid data was zeker niet genoeg om in de tussentijd foto’s te versturen, laat staan video’s. Een erg privacygevoelige streamingfunctie voor de camera zoals op Ecovacs Deebot T8 AIVI ontbreekt.

Conclusie

De zuigkracht is op harde vloeren goed en op vloerbedekking zijn de resultaten accep­tabel. Bij het dweilen heeft de Roborock S6MaxV vooruitgang geboekt maar het kan zeker niet concurreren met handmatig dweilen.

De navigatie en het herkennen van ruimtes staat op een hoog niveau en de objectdetectie werkte goed. Jammer genoeg ontbreekt een optie om overgeslagen gebieden na verwijderen van hindernissen alsnog schoon te maken. In principe is de detectie nog steeds voor verbetering vatbaar en moet je er alsnog voor zorgen dat je woning veilig is voor robotstofzuigers.

Maar als je honden of katten hebt en het spreekwoordelijke ‘shit happens’ daarbij natuurlijk wilt vermijden, kan een apparaat met camera en objectdetectie ondanks de hogere prijs (circa 600 euro) de moeite waard zijn.

Lees vergelijkende reviews en uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er