Bij webshops vind je al voor 20 euro of zelfs nog minder een IP-camera. Ze beloven scherpe beelden, zelfs in het donker, en moeten makkelijk te configureren zijn. En ze zijn nogal spraakzaam, zoals ons onderzoek aantoont.
Zoals gebruikelijk bij dergelijke apparaten helpt een begeleidende smartphone-app bij het instellen van de camera. Dat werkte, toen we een pas een paar maanden oud apparaat in gebruik wilden nemen, niet op een Android-telefoon maar wel op een iPhone. Het is voldoende om het wachtwoord voor het wifinetwerk in te voeren, de app komt dan vaak vanzelf wel achter de naam van het netwerk. Daarna hoef je alleen nog maar te klikken op een link die moet overeenkomen met het type dat op het apparaat is afgedrukt.
We sloten de camera aan op een wifi-netwerk dat we opzetten met de tool c’t-Raspion (een Raspberry Pi met eigen speciale software erop). Daarmee kun je al het netwerkverkeer tussen geobserveerde apparaten en internet zien – het werkt eigenlijk als een router. In het flow-overzicht van ntopng (een van de tools in c’t-Raspion) zagen we al meteen vreemde activiteiten.