PowUnity BikeTrax GPS-tracker

Redactie
0

GPS-trackers helpen eigenaars van fietsen om diefstal snel op te merken en erop te reageren. De BikeTrax GPS-tracker van PowUnity is ontworpen voor e-bikes, laadt zijn batterij op via de accu van de fiets en past onder de motorkap.

Jan Mahn en Noud van Kruysbergen

Fietsendief

Fietsendiefstallen worden betrekkelijk zelden opgelost. De dieven hebben de stad of streek met hun buit al snel verlaten. Veel bezitters van een dure fiets kopen daarom een universele tracker die kan worden gebruikt om je bagage, huisdieren en ook voertuigen te volgen. Om te voorkomen dat dieven zo’n tracker te snel vinden, wordt die vaak verstopt in de zadelbuis – maar daar is hij afgeschermd en is het versturen van de locatie via een GSM-netwerk beperkt. Als de batterij na een paar weken leeg is, moet je het apparaat eruit vissen en weer opladen.

Accu

Het Oostenrijkse bedrijf PowUnity heeft voor e-bikes een gespecialiseerde beveili­ging in de aanbieding: de BikeTrax is beschikbaar voor e-bikesystemen van Bosch, Shimano, Yamaha en Brose. Hij past in de plastic afdekking van de motor en wordt geleverd met een kleine accu die wordt gevoed door de grote accu van de e-bike wanneer de fiets ingeschakeld wordt. Je kunt de fiets dan drie weken ergens achterlaten zonder je zorgen te maken over de accustatus van de tracker. Als de fiets gestolen wordt terwijl hij uit staat, heb je 14 uur om hem live te traceren.

biketrax powunity

Test

Om de BikeTrax te testen, installeerden we hem in een e-bike met een Bosch-motor. Afhankelijk van het type moet je dan wel een pedaal met behulp van een crank­trekker verwijderen om de plastic afdekking van de motorbehuizing te kunnen demonteren. Niet iedereen zal zo’n cranktrekker standaard in huis hebben, maar je kunt er bij PowUnity meteen een mee bestellen.

Er wordt een Y-kabel meegeleverd, die je in de toevoerleiding naar het display aanbrengt. Daar haalt hij zijn stroom vandaan. Met de meegeleverde plakstrips en kabelbinders installeer je de afgeschermde printplaat samen met de kleine accu in de motorbehuizing. Als je dat ondanks de gedetailleerde instructie(video) niet aandurft, kun je dat altijd nog door een fietsenmaker laten doen. Het karwei was bij ons binnen het half uur gepiept.

Installatie en tracker

Het installeren verloopt verder via de gratis app PowUnity voor iOS en Android. Je moet eerst een account aanmaken en de tracker dan toevoegen met de bijgeleverde code. De embedded Google Maps-kaart toont dan de locatie van de fiets. De tracker verstuurt de positie via het mobiele netwerk. De simkaart van Tele2 IoT kan niet worden verwisseld. Bij de aankoopprijs is abonnement van een jaar inbegrepen, daarna betaal je 3,95 euro per maand.

Als de bewaking in de app geactiveerd is en de fiets wordt vervolgens verplaatst – in de praktijk was een paar meter al voldoende – verschijnt op de mobiele telefoon een melding met een alarm. Het is ook mogelijk het alarm af te laten gaan als je smartphone op mute staat. Helaas zijn er nog geen andere waarschuwingsmethoden, zoals per sms.

Fietspaspoort

Je kunt in de app een fietsenpaspoort aanmaken met daarin foto’s en details zoals het framenummer, de fabrikant en het type­nummer. Als de fiets gestolen wordt, genereert de app een pdf-profiel met de laatst bekende locatie, dat je vervolgens naar de politie kunt sturen. Helaas is er geen manier om een link te genereren zodat anderen de locatie realtime mee kunnen kijken.

GPX

De ritten die je maakt kun je in de app niet alleen bekijken, maar ook versturen als GPX-bestand om te delen of met een viewer te bekijken. De AutoGuard-functie constateert zelf of je fiets nog in beweging is of uitgezet wordt, waarna het alarm wordt ingeschakeld.

Volgens PowUnity heeft de tracker zijn nut al meermaals bewezen, Dankzij de tracker heeft de politie vaak een reële kans om daders op te sporen. De vrij hoge aankoopprijs loont dan gezien de aanschafprijs van e-bikes al snel de moeite. Heb je een fietsverzekering, dan kun je met de verzekeraar wellicht onderhandelen over de premie omdat je zelf al de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

functionele bediening
inbouwen relatief makkelijk

Minpunten

– initiële aanschafprijs

PowUnity BikeTrax GPS-tracker
Fabrikantpowunity
e-bikemotorsBosch, Shimano, Yamaha, Brose
appiOS/Android, gratis
gsm-netwerkTele2 IoT
abonnement€ 3,95-€39,50 – 1e jaar gratis
shop en prijsamazon.nl  €238

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 06/2024

Meer over

GPS

Deel dit artikel

Lees ook

Apple AirTag geluid uitschakelen bij tracking en stalking – zo werkt het

Apple belooft ‘gegevensbescherming als standaard’ voor zijn AirTags. Maar in de praktijk kunnen mensen en voertuigen wekenlang worden gevolgd, omdat d...

Slim je fiets op slot met de I Lock It GPS

Met de ILockIt GPS vergrendel je je fiets via je smartphone en maak je het dieven nog lastiger met een onzicht­bare extra beveiliging.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er