OnePlus komt na de premium OnePlus Pad Android-tablet met een voordeliger model. Dit model levert op verschillende punten flink in, maar biedt ook zaken die het duurdere model niet heeft. Meer hierover lees je in deze OnePlus Pad Go review.
OnePlus Pad Go review: tablet met een prima scherm en geluid máár…
Design
De OnePlus Pad Go lijkt veel op zijn duurdere neef. Het scherm en de (mint)groene behuizing hebben afgeronde hoeken, een slank metalen frame en een camera-eiland achterop in het midden. De afgeronde randen van de behuizing maken de tablet comfortabel om vast te houden. Met een gewicht van 532 gram is de Go iets lichter dan de gewone OnePlus Pad van 552 gram.
Als je naar de randen van de tablet kijkt, biedt de Go iets extra’s dat de gewone Pad niet heeft: een slot voor een simkaart en/of een microSD-kaart. Hoewel een mobiele dataverbinding op een tablet misschien beperkt voordeel biedt, is extra opslagruimte altijd welkom. Met 128 GB opslag is de Go niet krap, maar je kunt goedkoop en makkelijk extra muziek, films en andere media opslaan of meenemen op geheugenkaarten tot 1 TB.
Verder vind je in de randen twee volumeknoppen, een stand-byknop, een microfoonopening en vier speakeropeningen. De volumeknoppen en de stand-byknop bevinden zich bij dezelfde hoek, maar in verschillende zijranden, zodat je ze makkelijker op de tast kunt onderscheiden.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Scherm en beeldverhouding
Het 11,35-inch scherm van de Pad Go is iets kleiner dan dat van de Pad (11,61 inch) en heeft een resolutie van 2408 × 1720, wat resulteert in een iets lagere pixeldichtheid. Het scherm is echter scherp en helder genoeg voor gebruik buitenshuis (maar niet in de volle zon) en biedt een verversingsfrequentie tot 90 Hz voor vloeiende beelden.
Je profiteert vooral van die verversingsfrequentie bij het internetten, terwijl het afhangt van apps en games of ze daadwerkelijk 90 Hz gebruiken of terugvallen op 60 Hz. De duurdere Pad kan zelfs een verversingsfrequentie van 144 Hz bereiken, maar slechts weinig apps maken daar gebruik van.
De wat aparte beeldverhouding van 7:5 (voor beide OnePlus-tablets) is praktisch voor bijvoorbeeld internetten of pdf’s lezen, maar bij breedbeeldmateriaal zoals veel YouTube-video’s krijg je flinke zwarte randen.
Prestaties
De OnePlus Pad Go presteert vlot bij alledaags gebruik, mede dankzij de 8 GB werkgeheugen. Hoewel de MediaTek Helio G99 minder krachtig is dan de MediaTek Dimensity 9000 van de OnePlus Pad, merk je dat niet bij doorsnee apps. Met een Geekbench-score van 1864/715 (multi-/single-core) presteert de Pad Go vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G (met een Snapdragon 750G-SoC).
De grafische prestaties vallen echter tegen, vooral in vergelijking met de OnePlus Pad. Dit merk je vooral in zwaardere 3D-games; met een 3DMark Wildlife score van 1290 (minder dan 8 fps) is de Pad Go daar niet geschikt voor. Voor casual mobiele games biedt de Helio G99 echter meer dan genoeg kracht, en een lichtere 3D-game zoals Asphalt 9 draaide prima op de hoogste instellingen.
Een voordeel van de minder krachtige SoC is dat de tablet nauwelijks warm wordt en de prestaties niet inzakken door afremmen bij oververhitting (97,6% stabiliteit in de Wild Life stresstest).
Software en aansluitingen
Qua software krijg je OxygenOS, de Android-schil van OnePlus. Die bevat weinig bloatware, standaard werden WPS Office en Netflix meegeleverd, plus enkele OnePlus-apps en uiteraard de verplichte Google-apps. De basis van Oxygen OS wordt samengevoegd met moederbedrijf Oppo’s ColorOS, waardoor het wel iets minder kaal is dan vroeger.
Tijdens de test kwam OxygenOS 14 met Android 14 als update op de tablet. Waarschijnlijk kun je in de toekomst alleen beveiligingsupdates verwachten.
De tablet heeft LTE aan boord, waardoor de Telefoon-app standaard geïnstalleerd is om te bellen. Omdat er geen audiojack is, moet je een headset aansluiten via USB-C of Bluetooth 5.2. Wat draadloze verbindingen betreft, biedt de tablet alleen Wi-Fi 5, wat voor deze prijs wel een beetje jammer is.
Accu en extra’s
De OnePlus Pad Go is voorzien van een vrij ruim bemeten 8000 mAh-accu. Deze accu gaat vooral op stand-by erg lang mee, wat bij een tablet zeker prettig is. Ook met het scherm aan biedt de tablet een goede accuduur. OnePlus claimt een accuduur van 14 uur bij het afspelen van video’s, wat meer is dan de geadverteerde 12,6 uur voor de duurdere OnePlus Pad.
Dankzij de lange stand-bytijd kun je de tablet gerust dagen in een la laten liggen zonder dat hij leegloopt. Het opladen gaat relatief snel gezien de capaciteit. Met de eigen SuperVOOC-laadtechniek kan de batterij tot 35W snelladen, maar er wordt geen lader meegeleverd. Met een 65W USB-C (laptop)lader met Power Delivery konden we van 30 tot 80 procent snelladen in een uur. Een nadeel is dat de (versleutelde) batterij alleen kan worden vervangen bij een officieel OnePlus-servicecentrum.
De camera’s van de Pad Go zijn minder goed dan die van de Pad, maar foto’s nemen is naar onze mening geen belangrijke functie op een tablet. Als je toch wilt fotograferen met een tablet, zijn er geschiktere modellen. De 8MP-camera aan de achterkant is voldoende om bijvoorbeeld een QR-code te scannen en de 8MP-frontcamera is (bij voldoende licht) geschikt voor videobellen of een kleine profielfoto. De Pad Go heeft verder gps aan boord, wat goed werkt, maar nfc ontbreekt.
In tegenstelling tot de duurdere OnePlus Pad maakt OnePlus voor de Go geen speciale magnetische keyboard-cover of actieve stylus. De pogopinnen voor die cover ontbreken ook op de Pad Go. Je kunt eventueel een toetsenbord(cover) via USB-C of bluetooth koppelen als je een passend model vindt, maar dit maakt de tablet minder geschikt voor productief werk.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Gebruik
De Pad Go is een fijne tablet als je hem gebruikt voor entertainment, niet alleen door het scherm maar ook door de speakers. De vier ingebouwde speakers geven namelijk prima geluid, zowel met de tablet in portret- als in landschapsmodus. Sluit je een hoofdtelefoon aan, dan ondersteunt de Pad Go ook Dolby Atmos.
Door de aparte beeldverhouding krijg je bij breedbeeldmateriaal weliswaar zwarte balken op het scherm, maar dankzij de hoge resolutie en het grote schermformaat houd je toch een aardig beeld over. Bij foto’s met een traditionele 4:3 verhouding, op websites en met apps gebruiken in portretstand is de beeldverhouding juist aangenaam.
Jammer in gebruik is wel het ontbreken van een vingerafdrukscanner voor ontgrendelen of bijvoorbeeld inloggen op websites. Je kunt behalve een patroon of pincode de gezichtsherkenning activeren, maar die gebruikt de gewone frontcam en is dan ook niet erg veilig.
OxygenOS werkt vlot en biedt genoeg handige opties zonder al te overladen te zijn. Een handige feature voor huisgenoten is dat de tablet meerdere gebruikers ondersteunt, waarbij iedereen zijn eigen omgeving krijgt.
Conclusie OnePlus Pad Go review
Al met al haal je voor zo’n 300 euro met de Pad Go een fijne tablet in huis, maar het prijsverschil met de gewone Pad is misschien te klein. Voor 100 euro meer biedt het duurdere model een beter scherm en vooral veel meer snelheid. Daardoor zal dat model langer mee kunnen en is het ook voor fanatieke gamers geschikt.
Heb je niet zo’n hoge eisen, dan is de Pad Go misschien juist te veel van het goede en vooral te duur vergeleken met bijvoorbeeld een Samsung Tab A9+ (€ 230). Die heeft dan wel een wat minder scherm en minder goed geluid, maar is voor standaard apps en entertainment ruim voldoende. De Pad Go valt daardoor een beetje tussen wal en schip.
OnePlus Pad Go review: plus- en minpunten
+Prima scherm en geluid
+Uitstekende stand-bytijd
–Prijs-prestatieverhouding
OnePlus Pad Go specificaties | |
Fabrikant | OnePlus |
Processor | MediaTek Helio G99 |
Werkgeheugen | 8 GB |
Opslag | 128 GB / microSD (max. 1 TB) |
Scherm | 11,35” lcd, 2408 × 1720 pixels, 90 Hz |
Afmetingen | 255 × 188 × 6,9 mm |
Gewicht | 532 g |
Shoplink & prijs | Belsimpel, circa 279 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.